EssentiŽle en optionele Windows XP-updates

Na het installeren van Windows, de hardware drivers zijn gecontroleerd, de firewall is geactiveerd en de internetverbinding tot stand is gebracht, kunnen direct de essentiŽle en aanvullende Windows-updates worden geÔnstalleerd, eventueel aangevuld met updates voor de overige Microsoft-producten (zoals het Office-pakket).

Essentiele en optionele Windows updates

Windows Updates

Het bijwerken van de nieuwe updates gaat heel eenvoudig door via de Windows Update website (te bereiken via het startmenu, Alle programma's, Windows Update, of direct via de URL: windowsupdate.microsoft.com). De Windows Update-website biedt twee opties:

EssentiŽle Windows-updates

Het is belangrijk dat de essentiŽle updates zo snel mogelijk worden geÔnstalleerd, zonder deze updates loopt het systeem namelijk ernstige beveiligingsrisico's. Kies op de Windows Update-website een van bovenstaande opties en installeer alle essentiŽle updates. Herstart hierna de computer controleer nogmaals de Windows Update-website of alle updates zijn geÔnstalleerd.

Deze updates kunnen behoorlijk groot zijn, zeker wanneer Service Pack 3 nog niet is geÔnstalleerd (een servicepack is een verzameling van updates op de basisinstallatie). Windows XP is overigens vanaf SP2 voorzien van een automatische updatefunctie voor de essentiŽle updates (het gele schildje rechts onderin het systeemvak) en het Beveiligingscentrum (het rode schildje in het systeemvak).

Optionele software-updates

Na installatie van de essentiŽle updates kan Windows worden uitgebreid met optionele updates, bijvoorbeeld met de nieuwste versies van Media Player, Outlook Express, DirectX .NET Framework etc. Herstart de computer nadat de optionele updates zijn geÔnstalleerd. Controleer de Windows Update-website opnieuw, net zo lang totdat alle optionele en essentiŽle updates zijn geÔnstalleerd (zie afbeelding).

Essentiele Windows updates, optionele software updates en hardware updates.

Optionele updates voor hardware drivers

Ook de updates voor hardware drivers kunnen via de Windows Update-website worden geÔnstalleerd. Microsoft stelt veel drivers beschikbaar, maar soms is het beter de meest recente drivers van de fabrikant te installeren. Omdat het nog wel eens fout gaat met het installeren van de hardware drivers van de Windows Update-website, is het beter ťťn driver per keer te installeren. Geeft de computer een BSOD (Blue Screen Of Death) na het installeren van een bepaalde driver, herstart dan in de veilige modus (druk op F8 tijdens het opstarten). Ga vervolgens in het configuratiescherm naar het onderdeel Systeem, tabblad Hardware, knop Apparaatbeheer. Klik met rechts op de zojuist geÔnstalleerde hardware, kies Eigenschappen, tabblad Stuurprogramma, knop Vorig stuurprogramma.

Microsoft-Updates (Office e.d.)

Naast het installeren van de Windows-updates kan tegelijkertijd worden gecontroleerd op updates voor de overige Microsoft-producten, zoals het Office-pakket. Ga daarvoor naar de Windows Update-website, kies voor Installeer Microsoft Update vandaag! en volg de aanwijzingen voor het activeren van Microsoft-Updates. De procedures zijn verder vergelijkbaar met de Windows Update-pagina.

Servicepacks

Nadat Windows XP opnieuw is geÔnstalleerd, kan gelijk het laatst beschikbare servicepack worden geÔnstalleerd (op dit moment is dat Service Pack 3). Het is dus niet nodig eerst de voorgaande servicepacks te installeren! Het servicepack kan direct via de Windows Update-website worden geÔnstalleerd of vooraf via het downloadcentrum van Microsoft (download: www.microsoft.com/downloads) worden gedownload om vervolgens handmatig te installeren.

Verwijderen van de updatebestanden

Zijn alle updates met goed gevolg geÔnstalleerd, of zijn er problemen met de Windows Update-website? Verwijder dan de bestanden in de volgende mappen:
C:\Windows\System32\Catroot2
C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download

Gezien het grote aantal updates kunnen deze mappen in de loop van de tijd behoorlijk omvangrijk worden. Door de geÔnstalleerde updatebestanden periodiek te verwijderen, kan er ruimte worden vrijgemaakt voor andere doeleinden.

Omdat de geÔnstalleerde Windows-updates zelden worden teruggedraaid, kunnen de daarvoor benodigde undo-bestanden net zo goed worden verwijderd: dit kan veel ruimte vrijmaken! Het gaat om alle verborgen mappen beginnend met het "$"-teken in de map C:\WINDOWS, met uitzondering van de (omvangrijke) map $hf_mig$. Microsoft adviseert deze map te laten staan, alhoewel het verwijderen ervan nauwelijks tot geen problemen veroorzaakt.

TIP: Deze bestanden zijn verborgen in de Windows Verkenner! Maak ze zichtbaar via Extra, Mapopties, tabblad Weergave, haal het vinkje weg bij Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen (aanbevolen), plaats een vinkje bij De inhoud van systeemmappen weergeven en selecteer Verborgen bestanden en mappen weergeven.

Problemen met Windows Update oplossen

Het ontstaan van problemen met de updatefunctie van Windows is geen zeldzaamheid: zo worden afgehandelde updates na een herstart opnieuw aangeboden of toont Windows elke keer weer een foutmelding omdat een specifieke update niet is gelukt. Veel van deze problemen zijn eenvoudig op te lossen door Windows Update te resetten! Met deze herstelactie worden de update-installatiebestanden en de updategeschiedenis gewist, dit veroorzaakt echter geen noemenswaardige moeilijkheden.

Het resetten van Windows Update
Voordat Windows Update wordt gereset, is het noodzakelijk dat de service Automatische updates tijdelijk wordt gestopt. Met het commando SERVICES.MSC in het uitvoerveld van het startmenu wordt de beheermodule voor de services opgestart. Klik met rechts op de betreffende service en kies voor Stoppen. Vervolgens kan de map C:\Windows\SoftwareDistribution (met daarin de updategeschiedenis en eerder gedownloade updatebestanden) met behulp van de Windows Verkenner worden verwijderd. Hoewel het niet noodzakelijk is, kan deze map ook worden gebruikt om er een back-up van te maken door simpelweg de mapnaam te wijzigen in SoftwareDistributionOrg (in plaats van deze te verwijderen). Nadat de map SoftwareDistribution is verwijderd (of door middel van naamswijziging geback-upt), kan de service weer worden geactiveerd: klik met rechts op dezelfde service en kies voor Starten. Door handmatig de updatefunctie op te starten kan worden gecontroleerd of deze weer naar behoren werkt (is dat het geval dan kan de eventueel gemaakte back-up SoftwareDistributionOrg weer worden verwijderd). Werd gebruikgemaakt van Microsoft Update (voor het automatisch downloaden van updates voor Šlle Microsoft-producten) dan moet dat wederom worden geactiveerd.

TIP: Heeft het resetten van Windows Update niet geholpen, kijk dan eens of de problemen worden opgelost door de instellingen van Internet Explorer te resetten (via Extra, Internetopties, tabblad Geavanceerd, knop Opnieuw instellen). Hierna is het wel noodzakelijk de startpagina en enkele instellingen te herstellen. Afhankelijk van de persoonlijke wensen kan het zijn dat nog een aantal invoegtoepassingen moeten worden geactiveerd, neem voor de zekerheid de hele lijst dus nog even door (via Extra, Invoegtoepassingen beheren)!

REPARATIETOOL VOOR WINDOWS UPDATE

Heeft bovenstaande methode niet geholpen of gebruikt u liever een automatische procedure? Voor het resetten van Windows Update kan ook gebruik worden gemaakt van de Microsoft FixIt op de pagina http://support.microsoft.com/kb/971058.


EssentiŽle updates uitschakelen

Treden er ondanks deze tips nog steeds problemen op met het installeren van een bepaalde update, dan kan deze als laatste optie ook definitief worden uitgezet. Klik op het moment dat de essentiŽle updates klaarstaan op het gele schildje en kies voor Aangepaste installatie (geavanceerd) (in plaats van een normale installatie). Haal hier het vinkje weg bij de updates die problemen veroorzaken. Plaats in het volgende scherm een vinkje bij de optie Ik wil geen kennisgevingen over deze updates meer ontvangen. Deze wijziging kan eventueel weer ongedaan worden gemaakt via het onderdeel Automatische updates van het configuratiescherm (onderaan in het scherm klikken op de optie Eerder verborgen updates opnieuw aanbieden).

Essentiele Windows Updates verbergen

De updatebestanden bewaren (optioneel voor een langzame internetverbinding)

Met de nieuwe Windows updatesofware worden alle gedownloade bestanden opgeslagen op de locatie C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download. Maak er een back-up van door deze bestanden te kopiŽren naar een veilige locatie. De bestanden werken nog niet omdat de extensie ontbreekt. Het toevoegen van de extensie .EXE of .MSI krijgt de bestanden meestal wel aan de praat. Is eenmaal duidelijk waarvoor de bestanden bedoeld zijn (dit wordt duidelijk door het bestand uit te voeren), dan kan de bestandsnaam worden gewijzigd zodat deze herkenbaar wordt. U komt hierachter door erop te dubbelklikken. Overigens worden ook in de map C:\WINDOWS\Downloaded Installations gedownloade updates en installaties weggeschreven.

WINDOWS MEDIA PLAYER UPDATE

Geen behoefte aan de automatische updatefunctie van de Windows Media Player? Wijzig dan de tekenreekswaarde AskMeAgain in NO in plaats van YES in de volgende registersleutel:
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\MediaPlayer\PlayerUpgrade.


© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring