Internet aansluiten: ADSL of kabel

Er zijn verschillende manieren om de PC op het internet aan te sluiten, waarvan ADSL en kabel het meest worden gebruikt. De internetprovider levert daarbij doorgaans gratis een (al dan niet draadloze) modem. Wordt Windows opnieuw geļnstalleerd en was daarvoor al een ethernetmodem in gebruik dan zal de internetverbinding na herinstallatie van Windows direct weer online zijn.

HET IP ADRES VAN DE VERBINDING

Start de Opdrachtprompt (toetscombinatie Win-R, commando CMD), en geef het commando IPCONFIG om achter het IP-adres van de verbinding te komen. Begint het IP-adres met 10.0.x.x of 192.168.x.x, dan betreft het een intern IP-adres. Begint het IP-adres met 169.x.x.x, dan is er iets mis met de verbinding. Zie de pagina over het aanleggen van een (draadloos) netwerk voor meer informatie.


ADSL of kabel? Neem een router!

Tegenwoordig moeten meerdere computers in huis en menig draadloze telefoon met internet worden verbonden. Door de computers in een netwerk te plaatsen, kunnen ze tegelijkertijd gebruik maken van de internetverbinding. Binnen een netwerk kunnen ook printers en bestanden worden gedeeld.

Theoretisch gezien is het aanleggen van een netwerkje met een router niet zo moeilijk, in ieder geval een stuk makkelijker dan het delen van de internetverbinding in Windows. In de praktijk ondervinden velen echter problemen bij het aanleggen, en dan met name bij het tot stand brengen van een goed beveiligde draadloze verbinding. De meeste providers maken gebruik van een modemrouter met ingebouwde DHCP-server, zodat er automatisch een verbinding tot stand komt. Door de router in te stellen op automatic IP-address (of iets dergelijks) is de computer waarschijnlijk snel online (soms is het nodig het MAC-adres van de computer te klonen).

Optimaliseren van de internetverbinding

Voor het bereiken van maximale prestaties is het verstandig de internetverbinding te optimaliseren. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van het gratis programma TCP Optimizer (download: www.speedguide.net). Kies het type internetverbinding en de optie Optimal settings, klik Apply changes. Op het tabblad Largest MTU (wijzig eventueel de internetpagina in www.google.nl) kan worden gecontroleerd of 1500 de optimale waarde voor de MTU is.

Snelheid ADSL/kabel internet verbinding

SNELLER BLADEREN OP INTERNET

Wordt een snelle internetverbinding gebruikt,dan kan de Window Size worden verhoogd door middel van een registeraanpassing. Dit voorkomt dat de downloadsnelheid inzakt gedurende het downloaden van een groot bestand. De Window Size bepaalt hoeveel pakketjes er vooruit worden opgevraagd, zonder dat daar specifiek een bevestiging voor gevraagd hoeft te worden. Dit heeft zeker voordelen wanneer de uploadsnelheid een stuk lager is dan de downloadsnelheid (wat meestal het geval is bij ADSL). Maak gebruik van de registereditor om de DWORD-waarde GlobalMaxTcpWindowSize te wijzigen (of toe te voegen) in de waarde 7fff (of zelfs: dword:ffff) in de volgende registersleutel:
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters

TIP: Meet de downloadsnelheid van een groot bestand bij verschillende waardes (u moet Windows na elke wijziging opnieuw opstarten).


© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring