Defragmenteren harde schijf computer

Voordat er een back-up van het systeem wordt gemaakt is het verstandig eerst de C:-schijf nog even te defragmenteren. Bij een 'gefragmenteerde' harde schijf zijn de bestanden in delen op de harde schijf opgeslagen. Dit komt omdat Windows bij het opslaan van een bestand zoekt naar de eerstvolgende beschikbare ruimte op de schijf, zonder te controleren of de ruimte groot genoeg is voor het bestand. Is de ruimte te klein, dan plaatst Windows de rest van het bestand op een andere vrije locatie, net zo vaak totdat het hele bestand is geplaatst. Een groot bestand kan zo in meerdere delen gesplitst op de harde schijf staan, met onnodige vertraging tot gevolg. Het defragmenteren van de harde schijf creŽert weer wat orde in de chaos. De volgorde van de bestanden op de schijf wordt aangepast, zodat de meest gebruikte bestanden vooraan komen te staan. Dit alles met als beoogde resultaat: snelheidswinst.

TIP: Sluit u alle actieve programma's voordat het defragmenteerprogramma start. Het kan namelijk gebeuren dat deze programma's af een toe de harde schijf benaderen, waardoor het defragmenteren wordt verstoord. Neem vůůr het defragmenteren eerst de tips over het verwijderen van onnodige bestanden en Hard Disk Scrubber nog even door!

Start het defragmenteren via het startmenu, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, onderdeel Schijfdefragmentatie. Selecteer een schijf en druk op Analyseren om te zien of het nodig is de schijf te defragmenteren. Klik vervolgens op Defragmenteren om de schijfdefragmentatie te starten. Het defragmenteren geschiedt per schijf, optioneel kan een Rapport met extra informatie worden weergegeven.

defragmenteren harde schijf

LET OP: De defragmentatietool van Windows doet zijn werk net zo goed als of zelfs beter dan andere tools voor het defragmenteren van de (systeem)bestanden op een harde schijf. Er hoeft dus geen gebruik te worden gemaakt van alternatieve tools!

WINDOWS-REGISTER DEFRAGMENTEREN

Ook het defragmenteren van het register kan een besparing van de systeembronnen opleveren: op een verse Windows XP-installatie met de nodige updates en geÔnstalleerde software is in de regel een 10% kleiner register mogelijk! Met gratis tools als Free Registry Defrag (download: www.registry-clean.net/free-registry-defrag.htm) en Auslogics Registry Defrag (download: www.auslogics.com/en/software/registry-defrag/, registratie is niet nodig) kan het defragmenteren van het register goed en snel worden uitgevoerd. Lees de pagina register bewerken en defragmenteren voor uitgebreide informatie over dit onderwerp.


© 2001-2018 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring