Windows 8.1 apps en de Microsoft Store

Deze pagina is onderdeel van het Windows 8.1 archief. Download eventueel ook het gratis SchoonePC e-boek voor Windows 8.1.

Microsoft is met de Modern UI-interface van Windows 8 een geheel nieuwe richting ingeslagen. De aandacht is verschoven van bureaubladprogramma’s naar apps en de aansturing met toetsenbord en muis wordt steeds meer vervangen door aanraakschermen. Omdat de (speciaal voor de nieuwe Windows 8-interface ontwikkelde) apps ook op tablets gebruikt worden, zijn ze eenvoudig te bedienen en zijn de in-stelmogelijkheden beperkt. Hoewel er best bruikbare apps zijn meegeleverd met Windows, zullen de echt interessante uit de Microsoft Store moeten komen. Om uit de Microsoft Store te kunnen downloaden, is het echter wel noodzakelijk het lokale gebruikersaccount om te zetten naar een Microsoft-account.

TIP: Houd er rekening mee dat de opties in de charms Zoeken, Delen, Apparaten en Instellingen app-afhankelijk zijn, loop ze dus bij elke app even na want ze kunnen interessante mogelijkheden bevatten!

APPS EN DE BEELDSCHERMRESOLUTIE

Apps gaan uit van een minimale schermresolutie van 1024x768, bij een lagere resolutie zal de app waarschijnlijk niet openen (update in dat geval de drivers van de grafische kaart en/of wijzig indien mogelijk de schermresolutie via het configuratiescherm, onderdeel Beeldscherm, taak Resolutie aanpassen). Standaard wordt slechts één app (schermvullend) weergegeven. Bij een breedbeeldscherm (vanaf een resolutie van 1366*768) is echter aan de zijkant voldoende ruimte voor een extra app (zoals het weerbericht, de agenda, aandelenkoersen e.d.). Het schermoppervlak kan dan eenvoudig in tweeën worden gesplitst door een openstaande app (met een langzame sleepbeweging vanaf de bovenrand en vervolgens naar links of rechts) als sidebar aan de linker of rechterzijde vast te pinnen. De verticale grenslijn tussen de twee apps kan naar links of rechts worden verschoven om de schermruimte te herverdelen dan wel een van de apps af te sluiten. Op deze wijze zijn, afhankelijk van de beeldschermresolutie, tot maximaal vier apps per monitor naast elkaar te plaatsen (óf twee apps als sidebar naast het bureaublad te tonen).


Apps afsluiten

Bij computers zonder aanraakscherm is elke app voorzien van een smalle balk met het bekende X-icoontje om het betreffende scherm af te sluiten en het liggende streepje om de app te minimaliseren naar de taakbalk van het bureaublad. Als alternatief zijn de apps ook af te sluiten met de toetscombinatie Alt-F4 of door de bovenrand met de muis (of in geval van een aanraakscherm met een veegbeweging) van boven naar beneden te trekken. Apps worden hiermee op non-actief gezet en na verloop van tijd automatisch (met behoud van gegevens) door Windows afgesloten. Apps kunnen echter ook direct worden afgesloten door de bovenrand naar beneden te trekken (op dezelfde wijze als hierboven omschreven) maar deze onderaan het scherm iets langer vast te houden totdat een flipover-animatie verschijnt. Een snelle blik in Windows Taakbeheer (zie kader) leert dan dat de app daadwerkelijk is afgesloten en de gebruikte systeembronnen zijn vrijgegeven.

TIP: Wilt u na het afsluiten van een app direct weer terugkeren naar het bureaublad, klik dan met rechts op de taakbalk, optie Eigenschappen, tabblad Navigatie en activeer optie Wanneer ik mij aanmeld of alle apps op een scherm sluit, naar het bureaublad gaan in plaats van naar Start.

AFSLUITEN VIA TAAKBEHEER

Alle openstaande apps en programma's zijn te achterhalen met Windows Taakbeheer. Deze is het snelst te openen met de toetscombinatie Ctrl-Shift-Esc, het kan echter ook indirect via het Win-X startmenu, de toetscombinaties Ctrl-Alt-Del of met een rechter muisklik op een leeg gedeelte van de taakbalk van het bureaublad (bij touchscreen: het lang ingedrukt houden van de taakbalk). Met de knop Beëindigen kan elke toepassing afzonderlijk worden afgesloten. Klik op Meer details voor het tonen van uitgebreide informatie zoals de systeembronnen die ze in beslag nemen. Zie de pagina over Taakbeheer en MSCONFIG voor meer informatie over Taakbeheer en het afsluiten van processen.


 


Met Windows 8.1 meegeleverde apps

Hierna passeren een aantal standaard met Windows 8.1 meegeleverde apps de revue. Het nut van deze apps is voor de desktop-gebruiker beperkt: de diversiteit, gebruiksvriendelijkheid en gebruiksmogelijkheden kunnen naar mijn mening nog sterk verbeterd worden, daarnaast bevatten ze soms ook nog eens irritante sluikreclame...

STANDAARDPROGRAMMA VOOR BESTANDSTYPE WIJZIGEN

Bepaalde bestandstypes zijn alvast aan een Windows 8.1-app gekoppeld. Zo worden afbeeldingsbestanden (PNG, JPG, BMP e.d.) geopend door de app Foto’s, PDF-bestanden door de app Reader en videobestanden (MPG, AVI e.d.) door de app Video. Desgewenst kan het standaard te gebruiken programma vanuit de Windows Verkenner worden gewijzigd (in bijvoorbeeld Windows Photo Viewer, Adobe Acrobat Reader en/of Windows Media Player): klik met rechts op een bestand, kies de optie Openen met, optie Standaardprogramma selecteren. Het te gebruiken programma kan overigens ook via het configuratiescherm worden gewijzigd via onderdeel Standaardprogramma’s, taak Uw standaardprogramma’s instellen, selecteer het gewenste programma en rond af met Dit programma als standaard instellen (via de optie Selecteren wat standaard met dit programma wordt geopend kunnen bestandstypen selectief worden gekozen).


APP VOOR ONBEKENDE EXTENSIES ZOEKEN

Windows heeft niet voor alle bestandstypen een passende tool. Kan een bestand om deze reden niet worden geopend, dan wordt een pop-upvenster getoond waarmee eenvoudig en snel in de Microsoft Store (zie verderop) kan worden gezocht naar een geschikte applicatie (zie onderstaand voorbeeld voor een ePub-bestand). Er zal niet voor elk bestandsformaat een geschikte app te vinden zijn, het is echter het proberen waard.


 


App Internet Explorer

Voor het bekijken van wegpagina’s is een internetbrowser zoals Internet Explorer, Chrome, Firefox of Opera benodigd. Deze pagina gaat over het met Windows meegeleverde Internet Explorer of, specifieker, de app Internet Explorer. Windows 8.1 bevat namelijk twee versies van Internet Explorer: de app en het oude vertrouwde via het bureaublad toegankelijke programma. Omdat websites in de app-versie schermvullend worden getoond, oogt deze rustiger en zijn teksten beter leesbaar. Ideaal voor tablets dus! Daar staat echter tegenover dat de app-versie aanzienlijk minder instelmogelijkheden heeft en voor desktopgebruik wat eenvoudig overkomt dan de bureaubladversie van Internet Explorer.

Het is wel even wennen aan de nieuwe manier van navigeren. Met de aan de zijkanten verborgen pijltjes (deze verschijnen met een mouse-over, bij touchscreen door vanaf de rand naar het midden te vegen) kan eenvoudig door geopende pagina’s worden gebladerd. De standaard verborgen navigatiebalk wordt zichtbaar door met rechts op een leeg gedeelte van een pagina te klikken of, voor touchscreen, het lege gedeelte langer aan te raken. De navigatiebalk toont miniatuurvensters van openstaande tabbladen: het actieve tabblad blauw is omrand weergegeven en de verschillende tabbladen zijn individueel af te sluiten met het kruisje rechtsboven. Rechts op de balk staan de knoppen Nieuwe tab (voor het toevoegen van een nieuw tabblad) en Tabbladmenu met de opties Nieuw InPrivate-tabblad en Gesloten tabblad opnieuw openen (voor het heropenen van een per ongeluk afgesloten tabblad). Onderin de navigatiebalk staan de adresbalk, de knoppen Vorige en Volgende, Vernieuwen (pagina vernieuwen), Favorieten (aan favorieten toevoegen, inclusief het vastpinnen aan het Startscherm) en Hulpmiddelen voor pagina’s/app met onder andere de opties Op pagina zoeken en Op het bureaublad weergeven (hiermee wordt de betreffende pagina in de bureaubladvariant van Internet Explorer geopend).

Zodra de adresbalk wordt geactiveerd, verschijnt een rij vastgemaakte, veelgebruikte en als favoriet ingestelde webpagina’s. Staan meerdere tabbladen open dan kan (met een rechter muisklik op een van de tabbladen, optie Tabblad in nieuw venster openen in het contextmenu) het beeldscherm worden opgesplitst in twee Internet Explorer-apps. Tot slot zijn er via de charm Instellingen van de app, optie Opties nog enkele aanpassingen mogelijk.

GEEN FLASH IN DE APP INTERNET EXPLORER

Om te voorkomen dat de browser onnodig traag wordt en om de interface eenvoudig en overzichtelijk te houden, biedt de app Internet Explorer geen ondersteuning voor invoegtoepassingen zoals extra toolbars. Wellicht vervelender: de uitgeklede versie van Adobe Flash Player (benodigd voor het correct weergeven van websites met Flash-elementen, bijvoorbeeld bij de weergave van videobeelden) die in de app is ingebakken, kan alleen worden gebruikt bij websites waarvan bekend is dat de flash-elementen goed functioneren (bijvoorbeeld YouTube). Wordt een website niet goed weergegeven of komt deze met een melding dat de Adobe Flash Player moet worden geïnstalleerd, dan zal de website met de bureaubladversie van Internet Explorer bekeken moeten worden: klik daarvoor op de steeksleutel rechts onderin het scherm, optie Op het bureaublad weergeven.

 

App Mail, Agenda, Personen en Berichten

Nadat is aangemeld met een Microsoft-account kan (zonder dat er ingewikkelde instellingen aan te pas komen) direct gebruik worden gemaakt van de apps Mail, Agenda, Personen (het adresboek behorende bij het Microsoft-account, eventueel aangevuld met contactpersonen uit gekoppelde social media zoals Facebook, Twitter e.d.) en Berichten (chatten met vrienden). De e-mailberichten, agenda-items en contactpersonen worden online opgeslagen op de servers van Microsoft (net zoals dat via de webinterface of het IMAP-protocol gebruikelijk is), deze apps zijn dus niets meer dan tooltjes om die online opgeslagen informatie op eenvoudige wijze te benaderen (met als gevolg dat de apps vaak traag reageren). Wordt aangemeld met een bestaand Microsoft-account dan zijn oude e-mailwisselingen, agenda-items, contactpersonen en/of chatsessies dus direct zichtbaar (en dat op verschillende Windows 8.1-apparaten). De mogelijkheden zijn verder beperkt, zo kan in deze app uitsluitend gebruik worden gemaakt van het IMAP-protocol. Het POP-protocol (waarbij e-mail lokaal wordt opgeslagen) wordt dus niet door de app Mail ondersteund, daarvoor zal een apart e-mailbeheerprogramma als Windows Live Mail of Outlook moeten worden geïnstalleerd.

TIP: Via de charm Instellingen, optie Machtigingen kunnen de door de app Mail getoonde meldingen worden uitgeschakeld. Via de optie Accounts kunnen e-mailadressen worden toegevoegd, gewijzigd en/of verwijderd. Door het actieve account aan te klikken, worden extra instelmogelijkheden getoond zoals het uitschakelen van de optie E-mailhandtekening gebruiken (die de melding “Verzonden met Windows Mail” of een gepersonaliseerde tekst aan elk e-mailbericht toevoegt).

VERGEET DE APPS, WERK DIRECT ONLINE…

De via de apps Mail, Personen en Agenda beheerde items van Microsoft-adressen zoals Hotmail, Live en Outlook worden online opgeslagen en kunnen ook via de online interface www.outlook.com worden beheerd. Deze online omgeving maakt ook gebruik van de voor Windows 8.1 karakteristieke tegels (via het pijltje naast het Outlook-logo in de linkerbovenhoek) waarmee eenvoudig tussen de verschillende onderdelen kan worden geschakeld. De online interface werkt vele malen prettiger dan de apps.

Reden genoeg om direct over te stappen op de online versie! Start de app Internet Explorer, open www.outlook.com (inloggen kan eventueel automatisch) en maak deze pagina vast aan het Startscherm (via het ster-icoontje voor het tonen van de taakbalk met favoriete websites, gevolgd door het punaise-icoontje). Er is nu een nieuwe tegel aangemaakt die direct naar de webinterface van het mailaccount gaat. Ben je eenmaal gewend geraakt aan en tevreden met de webinterface? Maak dan de schermvullende tegels Mail, Agenda, Personen en wellicht ook Berichten los van het Startscherm (ze kunnen altijd weer worden teruggeplaatst via het App-overzicht).

TIP: Wat velen niet weten, is dat via deze interface niet alleen e-mailadressen van Microsoft maar tegelijkertijd ook POP-accounts kunnen worden beheerd. Dat kan worden ingesteld via het tandwieltje, optie Opties, link Je e-mailaccounts, knop Toevoegen aan account voor verzenden en ontvangen, link Geavanceerde opties. Na het invullen van de inloggegevens en het afronden van de verificatieprocedure (waarmee wordt gecontroleerd of u wel de eigenaar bent) is het POP-account zowel via de webinterface als via de app Mail te beheren. Nadeel is wel dat de e-mail vertraagd binnenkomt en dat bij verzonden e-mail naast het gebruikte e-mailadres tevens het e-mailadres van Microsoft wordt vermeld.


App OneDrive

De aan een Microsoft-account gekoppelde online opslagdienst OneDrive (voorheen SkyDrive) is verregaand in Windows geïntegreerd. Via de charm Instellingen van de app OneDrive, taak Opties, optie Al mijn OneDrive-bestanden offline beschikbaar maken kunnen de online opgeslagen bestanden ook offline toegankelijk worden gemaakt wanneer de verbinding met internet is verbroken. De bestanden zijn dan altijd nog toegankelijk via het linker deelvenster van de Windows Verkenner toegankelijk via de vermelding OneDrive (eveneens te benaderen via het OneDrive-icoontje in het systeemvak van het bureaublad), wel zo makkelijk met mobiele apparaten. De standaard opslaglocatie van OneDrive is overigens eenvoudig te wijzigen via een rechter muisklik op de map  C:\Gebruikers\inlognaam\OneDrive in de Windows Verkenner, optie Eigenschappen, tabblad Locatie.

OneDrive online opslagdienst

De charm Instellingen, optie Pc-instellingen wijzigen, onderdeel OneDrive toont de nog beschikbare ruimte in de standaard 15 GB grote OneDrive (en kan hier eventueel tegen betaling of door te abonneren op Office 365 worden uitgebreid). Hier kunnen tevens de persoonlijke bestanden en de vele instellingen van Windows, het Startscherm, apps e.d. standaard in de OneDrive opgeslagen moeten worden zodat ze met andere apparaten gedeeld kunnen worden.

TIP: De mogelijkheden van OneDrive vallen in het niet ten opzichte van die van Dropbox. Het belangrijkste voordeel van OneDrive is echter de grote hoeveelheid online opslagruimte. Wellicht kunt u ze naast elkaar gebruiken: de capaciteit van OneDrive voor het opslaan van bulk en de geavanceerde synchronisatiemogelijkheden van Dropbox voor de dagelijkse werkzaamheden...

App Foto’s

Over de teleurstellende app Foto’s kan ik kort zijn: de beheermogelijkheden zijn te beperkt en de bewerkingsmogelijkheden weliswaar leuk om even mee te spelen, maar verder nauwelijks serieus te nemen.

App Muziek en Video

De apps Muziek en Video zijn vooral voor mobiele apparaten met een aanraakscherm een toegevoegde waarde. Het openingsscherm van de app Video wordt standaard gevuld met advertenties voor Xbox-video’s, de eigen videobestanden zijn pas zichtbaar nadat naar links is gescrold. Ziet u liever alleen uw eigen videomateriaal, open dan vanuit de app Video's de charm Instellingen, onderdeel Voorkeuren en beantwoord de vraag Open mijn persoonlijke video’s wanneer ik de app start met Aan.

App Lezer

De app Lezer is de PDF- en XPS-lezer van Microsoft (vergelijkbaar met Adobe Acrobat Reader maar dan met veel minder functionaliteit).

App Rekenmachine

De praktische app Rekenmachine bevat zowel een standaard als een wetenschappelijke variant. De app is ook interessant voor het converteren naar alternatieve meeteenheden.

App Alarmen

De app Alarmen bevat alarm-, timer- en stopwatchopties. De grafische weergave is apart, de manier van instellen went echter snel.

App Kaarten

De app Kaarten maakt gebruik van Bing locaties voor het zoeken naar en plannen van een route. Is een GPS aangesloten dan wordt de actuele locatie op de kaart getoond, het delen van de locatie moet dan wel via de charm Instellingen, optie Pc-instellingen wijzigen, onderdeel Privacy, sub Locatie zijn geactiveerd. De functionaliteit van deze app valt tegen, er zijn betere alternatieven (zoals Google Maps).

App Weer

De app Weer doet wat het belooft: het toont de historische weergegevens, het actuele weer en vooral de weersverwachtingen voor een specifieke locatie (scroll naar rechts voor alle informatie). Ga voor het wijzigen van de standaard ingestelde thuislocatie naar de app-balk, knop Locaties en wijzig met het huis-icoontje onder THUIS de locatie.

Apps Nieuws en Sport

De apps Nieuws en Sport bevatten feitelijk niets meer dan een collectie links naar nieuwssites (kranten, bladen etc.). Het leest prettig, het is alleen jammer dat de keuzemogelijkheden beperkt zijn, er geen selectie van de bronnen kan worden gemaakt en dat sommige content pas tegen betaling zichtbaar is.

App Financieel

De app Financieel bevat onder andere actuele informatie over aandelen- en valutakoersen. Met name de watchlist (toegankelijk via de app-balk) kan handig zijn om het koers-verloop van en nieuwsberichten over uw favoriete aandelen bij te houden.

App Reizen

Met de app Reizen is informatie te vinden over wereldwijde reisbestemmingen, hotels en vluchten (inclusief vluchtstatus). De mogelijkheden zijn beperkt, deze app moet het vooral hebben van zijn mooie foto's...

Microsoft Store

Naast de standaard met Windows meegeleverde apps zijn er ook talloze externe apps ontwikkeld (zoals Twitter, Facebook, Buienradar, NOS, NPO Uitzending Gemist, Trein, Taken, apps voor internetbankieren, Fresh Paint (leuk voor kinderen), Fokke & Sukke, Woordenboek, Evernote Touch...). Deze worden gratis of tegen een (kleine) vergoeding aangeboden via de Microsoft Store (tegel Store). Van menig bureaubladprogramma of website is ook een vereenvoudigde app-versie gemaakt. Deze apps bevatten vaak minder functionaliteit dan de oorspronkelijke bureaubladprogramma’s en zijn derhalve nauwelijks interessant voor desktopcomputers en laptops. De complexere programma’s (zoals Word, Excel, etc.) laten zich daar niet voor lenen, de interface van de Modern UI is daar te minimalistisch voor.

Zoeken naar apps gaat eenvoudig met de zoekfunctie (rechts bovenin de Store), of anders via de verschillende categorieën die in de app-balk van de Microsoft Store worden getoond (zie afbeelding). Voor elke geïnstalleerde app wordt een tegel in het App-overzicht geplaatst, veelgebruikte apps kunnen desgewenst ook aan het Startscherm worden vastgepind (via de app-balk). Zoekt u niet per se enkel Nederlandstalige apps, ga dan in de Microsoft Store naar de charm Instellingen, taak Voorkeuren en wijzig de optie Makkelijker maken om apps te vinden in mijn voorkeurstalen in Nee.

TIP: Ontbreekt de tegel Store in zowel het Startscherm als het App-overzicht dan is de snelkoppeling Store (het bestand Store.lnk) waarschijnlijk uit de map C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Menu Start\Programma's verdwenen. Dit is eenvoudig te repareren: kopieer de snelkoppeling van een andere Windows 8.1-computer (of download deze via www.schoonepc.nl/windows8/tegels.zip) en plak het in de genoemde map.

Rekening houden met veiligheid en privacy

Veel apps maken gebruik van privacygevoelige informatie (zoals de accountnaam, de accountafbeelding e.d.) en aangesloten apparatuur (zoals de webcam, microfoon en GPS voor de geografische locatie). Is het ongewenst dat apps hier toegang toe hebben, schakel de betreffende opties dan uit via de charm Instellingen, optie Pc-instellingen wijzigen, onderdeel Privacy. Hoewel alle apps door Microsoft worden gecontroleerd, zijn problemen met de privacy (of zelfs oplichting) niet uit te sluiten. Wees dus voorzichtig en installeer apps alleen wanneer de maker voldoende vertrouwen uitstraalt, lees zo nodig eerst de recensies van andere gebruikers.

Apps kopen

De Microsoft Store bevat zowel gratis als commerciële apps. Voordat apps kunnen worden gekocht, moet eerst het scherm met betaalinstellingen worden doorlopen. Dat kan via de app-balk van de Microsoft Store, optie Uw account, knop Betalingswijze toevoegen (op dit moment kan alleen met creditcard of PayPal worden betaald, iDeal wordt dus (nog) niet ondersteund). Uw betalingsgegevens worden aan uw Microsoft-account gekoppeld, laat daarom bij aankoop van een app altijd om uw (aan het Microsoft-account verbonden) wachtwoord vragen. Heeft u een betalingsmogelijkheid aan uw Microsoft-account gekoppeld dan is het verstandig om vanaf dat moment zorgvuldig met uw inloggegevens om te gaan!

LET OP: Aangekochte apps kunnen op maar liefst 81 pc's (tablets, smartphones...) worden geïnstalleerd! Verwijderde apps kunnen op een later tijdstip altijd weer opnieuw worden geïnstalleerd via de app-balk van de Microsoft Store, Uw apps, optie Apps die niet zijn geïnstalleerd op deze pc (hier staan alle via het Microsoft-account gedownloade apps, dus óók apps die met hetzelfde account op andere apparaten zijn geïnstalleerd).

Apps updaten

Standaard worden alle apps automatisch geüpdatet, je hebt er dus geen omkijken naar. Is het automatisch updaten niet wenselijk dan kan dat in de Microsoft Store via de charm Instellingen, taak App-updates worden uitgeschakeld. Met het oog op de veiligheid is het dan wel raadzaam met enige regelmaat handmatig op nieuwe updates te controleren (via hetzelfde scherm, knop Updates zoeken).

APPS INSTALLEREN VANUIT EEN LOKAAL ACCOUNT

Omdat bij een Microsoft-account alle persoonlijke instellingen (zoals die voor de interface, bureaublad, taalvoorkeuren, browser, apps en zelfs wachtwoorden!) automatisch online worden opgeslagen, geven veel Windows 8.1-gebruikers de voorkeur aan een lokaal account. Maar hoe zit het nu wanneer je toch een app vanuit de Microsoft Store wilt installeren en gebruiken? Velen denken dat dat pas alleen kan wanneer het gebruikersaccount aan een Microsoft-account is gekoppeld (via de Pc-instellingen, onderdeel Accounts). Dit is echter onjuist, installeren kan wel degelijk ook vanuit een lokaal account. Opgave van het Microsoft-account blijft wel noodzakelijk om de app-gerelateerde gegevens en instellingen online op te slaan...

Hoe gaat dat nu in zijn werk? Zodra de app wordt geïnstalleerd, toont Windows de volgende melding:

Klik hier niet op de knop Volgende (om het gebruikersaccount te koppelen aan een Microsoft-account) maar volg de link In plaats hiervan bij iedere app afzonderlijk aanmelden (niet aanbevolen). Nadat dit venster is doorlopen en een Microsoft-account is opgegeven (of aangemaakt), kan de installatie worden afgerond en is de app gebruiksklaar. Deze werkwijze heeft wel een nadeel: omdat de apps afzonderlijk worden aangemeld, zullen deze bij elke herstart om het bij het Microsoft-account behorend wachtwoord vragen.
 


Problemen met apps oplossen

Functioneren de apps niet meer naar behoren terwijl wel wordt voldaan aan de basisvoorwaarden (zoals een geactiveerde Windows 8.1-installatie, een minimale resolutie van 1024*768 pixels, ingelogd met een Microsoft-account en een ingeschakeld Gebruikersaccountbeheer), dan is er wat anders aan de hand. Mogelijk kan een van de volgende opties het probleem tackelen:

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring