De gratis upgrade naar Windows 10

LET OP: Microsoft bood haar klanten tot 29 juli 2016 de mogelijkheid om Windows 7 en 8.1 gratis te upgraden naar Windows 10 (via de app GWX). Voor diegenen die daar destijds geen gebruik van hebben gemaakt en er nu spijt van hebben, is het goed te weten dat de upgrade naar Windows 10 alsnog tot en met 31 december 2017 gratis kan worden uitgevoerd! De upgrade wordt namelijk via de pagina www.microsoft.com/nl-nl/accessibility/windows10upgrade nog steeds gratis aangeboden. Deze upgrademogelijkheid wordt speciaal aangeboden voor klanten die "technologieŰn voor toegankelijkheid gebruiken". Met deze wat cryptische omschrijving doelt Microsoft op de functies voor toegankelijkheid (de Narrator, het schermtoetsenbord en de hoge contrastinstellingen) die in de Anniversary Update onder handen zijn genomen. In de praktijk is dit te interpreteren als "eenieder die legaal gebruik maakt van de Windows 7- of 8.1-technologie voor de toegankelijkheid tot internet", want deze gratis upgrade kan door alle Windows 7- en 8.1-gebruikers worden toegepast :-) Bent u dus een spijtoptant dan kunt u alsnog een gratis upgrade naar Windows 10 uitvoeren.

Er zijn twee upgradeversies: Windows 10 Home en Windows 10 Pro. Welke versie wordt ge´nstalleerd is afhankelijk van de Windows 7- of Windows 8-versie die al op de computer staat: Windows 7 Starter, Windows 7 Home en Windows 8 krijgen een gratis upgrade naar Windows 10 Home en Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate en Windows 8 Pro naar Windows 10 Pro. Omdat Windows 10 ook op mobiele apparaten moet kunnen draaien, zijn de hardware-eisen minimaal: voor de 64-bits versie is slechts een processor nodig van 1 GHz, 2 GB RAM-geheugen en 20 GB schrijfruimte. De hardware-eisen voor de 32-bits versie zijn zelfs nog lager!

MAAK EERST EEN BACK-UP

Ook al worden er geen compatibiliteitsproblemen verwacht, dat wil nog niet zeggen dat de upgradeprocedure probleemloos zal verlopen. Geheel volgens de wet van Murphy kan het zomaar gebeuren dat er juist bij ˙ van alles fout gaat! De risico's zijn wat groter wanneer ook de reeds ge´nstalleerde programma's (waaronder beveiligingssoftware!) en instellingen worden overgenomen. Maak daarom voorafgaande aan de setup eerst een back-up van de persoonlijke bestanden. Of, nog beter, koop een nieuwe (tevens snellere) schijf en image de huidige schijf in zijn geheel naar de nieuwe schijf. De oude schijf (met de Windows 7/8-installatie Ún de persoonlijke bestanden) kan dan altijd weer worden teruggezet. Als alternatief kan uiteraard ook een image van Windows 7/8.1 worden gemaakt (zie paragraaf 7.8). Voor het herstellen van Windows 8 zijn ook de paragrafen over het USB-herstelstation en het maken van een installatiemedium interessant.


Twee manieren om de upgrade uit te voeren

De upgrade naar Windows 10 kan op twee manieren in gang worden gezet: met de op deze pagina besproken Microsoft-app Windows 10 downloaden in het systeemvak (optie 1) of, als het met deze app niet lukt, via de Windows 10 Media Creation Tool (optie 2).

Optie 1: Upgraden via de Microsoft-app ĹWindows 10 downloadenĺ

De app Windows 10 downloaden in het systeemvak (ook wel GWX of Get Windows 10 genoemd) checkt automatisch of Windows 10 op de computer ge´nstalleerd kan worden. Bij Windows 8 wordt deze app pas getoond nadat de upgrade naar Windows 8.1 is uitgevoerd (via de Store).

De app Windows 10 downloaden in het systeemvak

Is alles in orde bevonden dan wordt daar melding van gemaakt en voorgesteld de computer te upgraden naar Windows 10. De upgradebestanden (zo'n 3 GB) worden op de achtergrond gedownload (deze bestanden worden opgeslagen in de verborgen systeemmap C:\$Windows.~BT, deze map kan dus behoorlijk omvangrijk worden).

De app Windows 10 downloaden: deze computer controleren

Open de app en start eventueel eerst nog even de Upgrade Advisor (via het pictogram Menu (), optie Controleer uw pc) om te controleren of het apparaat wel voldoet aan de hardwarematige eisen voor Windows 10 en of er compatibiliteitsproblemen met hard- en/of software zijn te verwachten. Is alles in orde (en zijn de upgradebestanden gedownload) dan kan de upgrade naar Windows 10 met de knop OK, doorgaan worden ge´nstalleerd. Moet de upgrade voorlopig nog even worden uitgesteld dan kan dat via optie Bevestiging weergeven, link Reservering annuleren worden aangegeven (de app blijft in het systeemvak staan zodat de upgrade op een later moment altijd weer eenvoudig kan worden opgestart).

Is mijn computer compatible met Windows 10? Of werkt Windows 10 niet op mijn PC?

Worden er softwarematige problemen gemeld, onderzoek dan eerst in hoeverre dat in ˙w geval ook een probleem zal opleveren. Zijn de incompatibele apps en/of apparaten onmisbaar voor uw werkzaamheden, stel de installatie van Windows 10 dan voorlopig even uit, wellicht dat er op een later tijdstip nog een oplossing wordt aangeboden. In de praktijk blijkt dat beveiligingssoftware voor problemen kan zorgen tijdens en na het doorlopen van de upgradeprocedure, verwijder deze daarom eerst voordat de upgrade in gang wordt gezet!

ONTBREEKT DE APP IN HET SYSTEEMVAK?

Ontbreekt het icoontje voor de app Windows 10 downloaden in het systeemvak terwijl u zeker weet dat de hardware geschikt is dan moet de betreffende Windows-versie wellicht eerst nog worden bijgewerkt (Windows 7 via Windows Update naar servicepack 1, Windows 8 via de Windows Store naar 8.1). Verzeker u er tevens van dat de laatste versie van Internet Explorer (versie 11) is ge´nstalleerd. Controleer ook of de computer niet in een domein is opgenomen (dat is te wijzigen via het configuratiescherm, onderdeel Systeem, taak Geavanceerde systeeminstellingen, tabblad Computernaam, knop Wijzigen, wijzig Lid van in Werkgroep). Zijn al deze zaken op orde maar is de app nog steeds niet beschikbaar, controleer dan (via het configuratiescherm, onderdeel Systeem) of er wellicht sprake is van een zakelijke of niet-legitieme Windows-versie (de upgrade naar Windows 10 is dan namelijk niet gratis). Blijft het icoontje weg dan kan deze wellicht alsnog tevoorschijn worden getoverd met de Get Windows 10 App Troubleshooter (download: http://download.microsoft.com).


DOOR SYSTEEM GERESERVEERDE PARTITIE

Is de voor het systeem gereserveerde partitie (met daarop de Windows Recovery Environment) kleiner dan 100 MB dan wordt tijdens het upgraden de melding Windows 10 kan niet worden uitgevoerd op deze PC getoond met de mededeling De door het systeem gereserveerde partitie kan niet worden bijgewerkt. Met andere woorden: de upgrade kan pas worden uitgevoerd nadat deze partitie is vergroot (bij voorkeur naar 200 MB). Dit kan echter pas nadat de eerstvolgende (naastgelegen) Windows-partitie aan de voorkant met ongeveer 100 MB is verkleind. De vrijgekomen ruimte kan vervolgens aan de gereserveerde partitie worden toegevoegd. Omdat hiervoor bestanden verplaatst moeten worden, kan deze procedure alleen worden uitgevoerd met partitioneringssoftware zoals EaseUS Partition Master of MiniTool Partition Wizard.


Optie 2: upgraden via de Windows 10 Media Creatie Tool (met DVD/USB)

Lukt de upgrade naar Windows 10 niet op de reguliere manier (via de app Windows 10 downloaden zoals bij optie 1 staat beschreven)? Gebruik dan een DVD/USB-installatiemedium, te maken met de Windows 10 Media Creation Tool. Achterhaal voorafgaande aan de upgrade alvast de productcode van de oude Windows-installatie met Produkey (download: www.nirsoft.net/utils/product_cd_key_viewer.html).

Het DVD/USB-installatiemedium kan zowel vanuit Windows als buiten Windows om (door de computer vanaf de DVD/USB op te starten) worden uitgevoerd. Buiten Windows om heeft de voorkeur omdat de schijf dan direct opnieuw gepartitioneerd kan worden. Deze methode is echter niet geheel zonder risico! Tijdens de setup wordt namelijk gecontroleerd of de Windows 10-licentie al is geregistreerd op de server van Microsoft. Is dat nog niet gebeurd dan moet de productcode van de oude Windows 7- of 8-installatie worden opgegeven. Was de code echter niet vooraf veiliggesteld of wordt deze niet door de setup geaccepteerd dan zit er niets anders op dan de oorspronkelijke Windows 7/8-versie weer terug te zetten om de upgrade nogmaals uit te voeren, ditmaal vanuit Windows. En dat kan een hele opgaaf zijn wanneer de schijf reeds opnieuw werd gepartioneerd en/of de installatie- of recovery-DVD ontbreekt...

Om deze reden adviseer ik het installatiemedium in eerste instantie altijd vanuit Windows te starten. Moet de schijf tevens opnieuw gepartitioneerd worden, voer dan vervolgens nog een installatie uit waarbij de computer wordt opgestart vanaf een Windows 10-nstallatiemedium. Omdat Windows 10 reeds bij de eerste installatie werd geactiveerd (en daarmee geregistreerd bij Microsoft), hoeft tijdens een nieuwe installatie geen productcode meer opgegeven te worden. Deze werkwijze vergt wel wat extra werk, maar is de beste garantie om vervelende activatieproblemen te voorkomen!

TIP: Wordt de upgrade toch uitgevoerd door de computer direct van het installatiemedium op te starten, doe dat dan bij voorkeur met een nieuwe schijf zodat in geval van problemen altijd nog vanaf de oude schijf kan worden opgestart. Een mooi moment dus om over te stappen op een snelle SSD-schijf!

De upgradeprocedure

De ge´nstalleerde programma's, instellingen en persoonlijke bestanden kunnen (waar mogelijk) tijdens de setup worden overgezet naar Windows 10. Houd er rekening mee dat een upgrade-installatie met behoud van gegevens en instellingen erg lang kan duren (onderbreek de setupprocedure niet, ook al duurt deze vele uren!). Verwacht u problemen bij het overzetten van bepaalde programma's en/of instellingen of start u liever weer met een schone lei, kies dan voor een schone installatie met behoud van persoonlijke bestanden. Geeft de Upgrade Advisor aan dat er bij het overzetten van programma's en instellingen onoverkomelijke problemen verwacht worden, dan bepaalt de upgradewizard dat er sowieso een schone installatie moet plaatsvinden. Bij afronding van de upgradeprocedure wordt Windows 10 automatisch geactiveerd, de upgradelicentie wordt daarbij aan de hardware (of eigenlijk aan het moederbord van de betreffende computer) gekoppeld.

De upgrade terugdraaien

De upgrade naar Windows 10 kan tot ÚÚn maand na installeren nog ongedaan worden gemaakt via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Systeemherstel, daarna wordt de map C:\Windows.old (met daarin de back-up van de oude Windows-installatie) automatisch verwijderd. De upgrade kan uiteraard ook met een herinstallatie van Windows 7/8 of met een vooraf gemaakte systeemback-up worden teruggedraaid.

TIP: Is de upgrade naar Windows 10 succesvol verlopen dan kan de map C:\Windows.old handmatig via Windows Schijfopruiming worden verwijderd zodat direct vele GB's aan schijfruimte wordt vrijgemaakt. Houd er rekening mee dat deze map belangrijke persoonlijke bestanden uit de oude Windows-installatie kan bevatten die mogelijk nog niet zijn veiliggesteld!

WINDOWS 10 OPNIEUW INSTALLEREN

Tijdens de upgrade van Windows 7/8 naar Windows 10 wordt de upgradelicentie aan de hardware van de betreffende pc gekoppeld. Na deze eenmalige activatie kan Windows 10 altijd weer opnieuw worden ge´nstalleerd, zonder eerst weer Windows 7 of 8 te moeten installeren. Dit kan eenvoudig vanuit Windows 10 (via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Systeemherstel, optie Deze pc opnieuw instellen) maar kan ook buiten Windows 10 om plaatsvinden. Hiervoor moet eerst met de Windows 10 Media Creatie Tool een opstartbare DVD of USB-stick worden gemaakt met daarop de installatiebestanden van Windows 10.


EEN SSD-SCHIJF MAAKT WINDOWS 10 SNELLER

Wordt nog gebruik gemaakt van een 'traditionele' harde schijf dan is de upgrade naar Windows 10 een ideaal moment om deze te vervangen door een nieuwe, snellere SSD-schijf  (Solid State Disk, oftewel een schijf zonder bewegende delen). Voor relatief weinig geld zal de snelheid van Windows 10 aanzienlijk verbeteren. Koppel daarvoor eerst de SSD-schijf aan het moederbord en zet Windows 7 of Windows 8 met imagesoftware over van de huidige harde schijf naar de SSD-schijf (gebruik eventueel de imagesoftware die vaak door de fabrikant van de SSD-schijf wordt meegeleverd). Verwissel de stekker van de SSD-schijf vervolgens met die van de oorspronkelijke schijf (leg de oude schijf even apart) zodat de computer daarvan kan opstarten. Tot slot kan de Windows 10 upgradeprocedure worden uitgevoerd. Ontstaan er problemen dan kan de oorspronkelijke situatie altijd weer in ere worden hersteld door de oude schijf terug te plaatsen. Werkt Windows 10 echter naar wens dan kan de oude schijf opnieuw worden gepartitioneerd zodat deze als dataschijf kan worden ingezet.


ę 2001-2018 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring