De gratis upgrade naar Windows 10

LET OP: Microsoft bood haar klanten tot 29 juli 2016 de mogelijkheid om Windows 7 en 8.1 gratis te upgraden naar Windows 10. Voor diegenen die daar destijds geen gebruik van hebben gemaakt en er nu spijt van hebben, is het goed te weten dat de upgrade naar Windows 10 alsnog gratis vanaf de pagina www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10 kan worden uitgevoerd. Is de schijfruimte beperkt, maak dan eerst vanaf dezelfde pagina een installatiemedium welke vervolgens vanuit Windows 7 of 8.1 is op te starten.

Er zijn twee upgradeversies: Windows 10 Home en Windows 10 Pro. Welke versie wordt ge´nstalleerd is afhankelijk van de Windows 7- of Windows 8-versie die al op de computer staat: Windows 7 Starter, Windows 7 Home en Windows 8 krijgen een gratis upgrade naar Windows 10 Home en Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate en Windows 8 Pro naar Windows 10 Pro. Omdat Windows 10 ook op mobiele apparaten moet kunnen draaien, zijn de hardware-eisen minimaal: voor de 64-bits versie is slechts een processor nodig van 1 GHz, 2 GB RAM-geheugen en 20 GB schrijfruimte. De hardware-eisen voor de 32-bits versie zijn zelfs nog lager!

MAAK EERST EEN BACK-UP

Ook al worden er geen compatibiliteitsproblemen verwacht, dat wil nog niet zeggen dat de upgradeprocedure probleemloos zal verlopen. Geheel volgens de wet van Murphy kan het zomaar gebeuren dat er juist bij ˙ van alles fout gaat! De risico's zijn wat groter wanneer ook de reeds ge´nstalleerde programma's (waaronder beveiligingssoftware!) en instellingen worden overgenomen. Maak daarom voorafgaande aan de setup eerst een back-up van de persoonlijke bestanden. Of, nog beter, koop een nieuwe (tevens snellere) schijf en image de huidige schijf in zijn geheel naar de nieuwe schijf. De oude schijf (met de Windows 7/8-installatie Ún de persoonlijke bestanden) kan dan altijd weer worden teruggezet. Als alternatief kan uiteraard ook een image van Windows 7/8.1 worden gemaakt (zie paragraaf 7.8). Voor het herstellen van Windows 8 zijn ook de paragrafen over het USB-herstelstation en het maken van een installatiemedium interessant.


Twee manieren om de upgrade uit te voeren

De upgrade naar Windows 10 kan op twee manieren in gang worden gezet:.

Optie 1: Upgrade vanaf de pagina www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

De installatieprocedure spreekt voor zich.

Optie 2: Upgrade met een installatiemedium (DVD/USB)

Lukt de upgrade naar Windows 10 niet op de reguliere manier (via de app Windows 10 downloaden zoals bij optie 1 staat beschreven)? Gebruik dan een DVD/USB-installatiemedium, te maken met de Windows 10 Media Creation Tool. Achterhaal voorafgaande aan de upgrade alvast de productcode van de oude Windows-installatie met Produkey (download: www.nirsoft.net/utils/product_cd_key_viewer.html). Het DVD/USB-installatiemedium kan zowel vanuit Windows als buiten Windows om (door de computer vanaf de DVD/USB op te starten) worden uitgevoerd. Buiten Windows om heeft de voorkeur omdat de schijf dan direct opnieuw gepartitioneerd kan worden. Deze methode is echter niet geheel zonder risico! Tijdens de setup wordt namelijk gecontroleerd of de Windows 10-licentie al is geregistreerd op de server van Microsoft. Is dat nog niet gebeurd dan moet de productcode van de oude Windows 7- of 8-installatie worden opgegeven. Was de code echter niet vooraf veiliggesteld of wordt deze niet door de setup geaccepteerd dan zit er niets anders op dan de oorspronkelijke Windows 7/8-versie weer terug te zetten om de upgrade nogmaals uit te voeren, ditmaal vanuit Windows. En dat kan een hele opgaaf zijn wanneer de schijf reeds opnieuw werd gepartioneerd en/of de installatie- of recovery-DVD ontbreekt...

Om deze reden adviseer ik het installatiemedium in eerste instantie altijd vanuit Windows te starten. Moet de schijf tevens opnieuw gepartitioneerd worden, voer dan vervolgens nog een installatie uit waarbij de computer wordt opgestart vanaf een Windows 10-nstallatiemedium. Omdat Windows 10 reeds bij de eerste installatie werd geactiveerd (en daarmee geregistreerd bij Microsoft), hoeft tijdens een nieuwe installatie geen productcode meer opgegeven te worden. Deze werkwijze vergt wel wat extra werk, maar is de beste garantie om vervelende activatieproblemen te voorkomen!

TIP: Wordt de upgrade toch uitgevoerd door de computer direct van het installatiemedium op te starten, doe dat dan bij voorkeur met een nieuwe schijf zodat in geval van problemen altijd nog vanaf de oude schijf kan worden opgestart. Een mooi moment dus om over te stappen op een snelle SSD-schijf!

De upgradeprocedure

De ge´nstalleerde programma's, instellingen en persoonlijke bestanden kunnen (waar mogelijk) tijdens de setup worden overgezet naar Windows 10. Houd er rekening mee dat een upgrade-installatie met behoud van gegevens en instellingen erg lang kan duren (onderbreek de setupprocedure niet, ook al duurt deze vele uren!). Verwacht u problemen bij het overzetten van bepaalde programma's en/of instellingen of start u liever weer met een schone lei, kies dan voor een schone installatie met behoud van persoonlijke bestanden. Geeft de Upgrade Advisor aan dat er bij het overzetten van programma's en instellingen onoverkomelijke problemen verwacht worden, dan bepaalt de upgradewizard dat er sowieso een schone installatie moet plaatsvinden. Bij afronding van de upgradeprocedure wordt Windows 10 automatisch geactiveerd, de upgradelicentie wordt daarbij aan de hardware (of eigenlijk aan het moederbord van de betreffende computer) gekoppeld.

De upgrade terugdraaien

De upgrade naar Windows 10 kan tot ÚÚn maand na installeren nog ongedaan worden gemaakt via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Systeemherstel, daarna wordt de map C:\Windows.old (met daarin de back-up van de oude Windows-installatie) automatisch verwijderd. De upgrade kan uiteraard ook met een herinstallatie van Windows 7/8 of met een vooraf gemaakte systeemback-up worden teruggedraaid.

TIP: Is de upgrade naar Windows 10 succesvol verlopen dan kan de map C:\Windows.old handmatig via Windows Schijfopruiming worden verwijderd zodat direct vele GB's aan schijfruimte wordt vrijgemaakt. Houd er rekening mee dat deze map belangrijke persoonlijke bestanden uit de oude Windows-installatie kan bevatten die mogelijk nog niet zijn veiliggesteld!

WINDOWS 10 OPNIEUW INSTALLEREN

Tijdens de upgrade van Windows 7/8 naar Windows 10 wordt de upgradelicentie aan de hardware van de betreffende pc gekoppeld. Na deze eenmalige activatie kan Windows 10 altijd weer opnieuw worden ge´nstalleerd, zonder eerst weer Windows 7 of 8 te moeten installeren. Dit kan eenvoudig vanuit Windows 10 (via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Systeemherstel, optie Deze pc opnieuw instellen) maar kan ook buiten Windows 10 om plaatsvinden. Hiervoor moet eerst met de Windows 10 Media Creatie Tool een opstartbare DVD of USB-stick worden gemaakt met daarop de installatiebestanden van Windows 10.


EEN SSD-SCHIJF MAAKT WINDOWS 10 SNELLER

Wordt nog gebruik gemaakt van een 'traditionele' harde schijf dan is de upgrade naar Windows 10 een ideaal moment om deze te vervangen door een nieuwe, snellere SSD-schijf  (Solid State Disk, oftewel een schijf zonder bewegende delen). Voor relatief weinig geld zal de snelheid van Windows 10 aanzienlijk verbeteren. Koppel daarvoor eerst de SSD-schijf aan het moederbord en zet Windows 7 of Windows 8 met imagesoftware over van de huidige harde schijf naar de SSD-schijf (gebruik eventueel de imagesoftware die vaak door de fabrikant van de SSD-schijf wordt meegeleverd). Verwissel de stekker van de SSD-schijf vervolgens met die van de oorspronkelijke schijf (leg de oude schijf even apart) zodat de computer daarvan kan opstarten. Tot slot kan de Windows 10 upgradeprocedure worden uitgevoerd. Ontstaan er problemen dan kan de oorspronkelijke situatie altijd weer in ere worden hersteld door de oude schijf terug te plaatsen. Werkt Windows 10 echter naar wens dan kan de oude schijf opnieuw worden gepartitioneerd zodat deze als dataschijf kan worden ingezet.


ę 2001-2019 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring