Systeemback-up (image) maken: Macrium Reflect

zie instructievideo nieuwsbrief #102 op 3:44

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: is Windows eenmaal geïnstalleerd, optimaal afgesteld en staan de persoonlijke bestanden op een aparte partitie dan wordt het hoog tijd om een systeemback-up te maken. Met een systeemback-up (ook wel een image genoemd) worden alle bits van de Windows-partitie veiliggesteld zodat te allen tijde kan worden teruggekeerd naar de configuratie zoals deze was op het moment dat de image werd gemaakt.

TIP: Controleer gelijk ook even of systeemherstel al is ingeschakeld!

Waarom een systeemback-up maken?

Er zijn veel verschillende situaties waarin het handig is om een systeemback-up achter de hand te hebben. Enkele veelvoorkomende situaties:

Windows is uitgerust met een back-upfunctie waarmee onder andere een systeemkopie kan worden gemaakt. Helaas gaat het nog wel eens mis bij het terugzetten van deze back-up, altijd op de momenten dat je hem het hardste nodig hebt... Ik ben daarom voorzichtig geworden in het adviseren van Windows Back-up. Gelukkig zijn er ook uitstekende gratis alternatieven waarmee je niet snel problemen zult ondervinden bij het terugzetten van de systeemback-up.

Helaas blijken de meeste imagingtools niet meer zo gratis als voorheen: steeds meer interessante functies zijn alleen nog toegankelijk via de betaalde versie. Dit geldt ook voor de tools die ik voorheen in de computerbijbel had vermeld, vandaar dat ik ben overgestapt op de gratis versie van Macrium Reflect (download: https://updates.macrium.com/reflect/v8/ReflectDLHF.exe; directe link gratis 8.0 versie i.p.v. 30 dagen 8.1 probeerversie). Tijdens de setup wordt om je e-mailadres gevraagd, hetgeen is te omzeilen door de optie Deze installatie van Macrium Reflect registreren? te deactiveren. Soms wordt tijdens de setup de optie aangeboden om ViBoot te installeren (hiermee kan de image in een virtuele computer worden opgestart), deze is niet nodig en kan dus worden uitgeschakeld.

Een systeemback-up (image) maken

Nadat Macrium Reflect is geïnstalleerd en opgestart, wordt het tijd om een back-up van de voor Windows benodigde systeempartities te maken (oftewel een image). Met de optie Een image aanmaken van te selecteren schijven en/of partities op deze computer kan een back-up van de Windows-partitie worden gemaakt (meestal te herkennen aan de schijfletter C:, de overige partities moeten uitgevinkt worden). Zijn er geen problemen met Windows dan is deze image eenvoudig terug te zetten. Het wordt echter een ander verhaal wanneer Windows niet meer opstart, bijvoorbeeld omdat de schijf het heeft begeven! Je kan daarom beter een image maken van álle voor Windows essentiële partities zodat deze back-up altijd nog (met behulp van een opstartbaar medium) buiten Windows om kan worden teruggezet. Kies hiervoor de optie Een image aanmaken van partities die nodig zijn om Windows terug te kunnen zetten (zodat alle essentiële partities automatisch worden geselecteerd) en schrijf de back-up bij voorkeur weg naar een partitie op een andere schijf.

Macrium Reflect: een systeemback-up (image) maken

Geef in het volgende venster bij Bestemming de gewenste back-uplocatie op (bijvoorbeeld D:\Macrium, maak hier zo nodig een nieuwe map voor aan) en geef de back-up een herkenbare naam (bij Backupbestandsnaam). Wordt een volledige kopie van een partitie gemaakt (via de link Geavanceerde Opties links onderin het venster, optie Exacte kopie van de partite(s) maken) dan wordt ook het lege schijfoppervlak meegenomen. Doordat de van de partitie verwijderde (maar nog steeds te herstellen) bestanden in de image worden opgeslagen, kunnen ze ook na het terugzetten van de image nog steeds hersteld worden. Nadeel is wel dat het maken van zo’n volledige image aanzienlijk langer duurt en veel meer schijfruimte in beslag neemt.

Macrium Reflect: bron en doel van de back-up selecteren

Het volgende venster bevat onder het kopje 3. Bewaarregels definiëren nog opties voor het maken van opeenvolgende back-ups. Je kan kiezen uit een volledig nieuwe back-up, een differentiële back-up (waarbij alleen de wijzigingen ten opzichte van de eerst gemaakte back-up worden meegenomen) of een incrementele back-up (waarbij alleen de wijzigingen ten opzichte van de laatst gemaakte back-up worden meegenomen, deze optie is alleen beschikbaar in de betaalde versie). Aangezien schijfruimte nog zelden een probleem is, gaat mijn voorkeur uit naar complete back-ups en schakel ik de getoonde opties zelf altijd uit. Moet schijfruimte worden vrijgemaakt voor een nieuwe back-up, dan wordt automatisch de oudste back-up verwijderd. Ik bepaal echter liever zelf welke back-up naar de prullenbak kan, en schakel de optie Oudste back-upset(s) wissen als minder dan daarom ook altijd uit.

Macrium Reflect: een plan voor de systeemback-up (image) maken

In het volgende venster wordt een overzicht van de te maken back-up getoond. Zijn de instellingen voor de back-up naar wens ingesteld, geef dan akkoord met de knop Voltooien. Standaard wordt er een XML-configuratiebestand aangemaakt waarmee de gekozen instellingen worden opgeslagen. Omdat de meerwaarde hiervan beperkt is, kan deze optie net zo goed uitgeschakeld worden (via het venster Opties voor back-up opslaan, optie Opslaan als een back-updefinitiebestand).

Een systeemback-up (image) terugzetten

Het terugzetten van een image is eenvoudig: ga naar tabblad Bestaande Back-ups, selecteer de image die je wilt terugzetten, knop Turugzetten en rond af met de knop Volgende, knop Voltooien. Wordt gevraagd om een Windows PE-herstelmedium aan te maken en aan het bootmenu toe te voegen, antwoord dan met de knop Ja. Start Windows niet meer op, zet de image dan terug vanuit een schone installatie van Windows.

LET OP: De image moet vanuit Windows worden teruggezet, met het USB-opstartmedium van de gratis versie van Macrium lukt het namelijk niet om een image buiten Windows om terug te zetten. Dit opstartmedium maak je normaal gesproken door een USB-stick aan te sluiten en vervolgens via de knop Reddingsmedium de USB-stick samen te laten stellen.

Macrium Reflect: een systeemback-up (image) terugzetten

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring