Windows Vista tips en trucs voor optimaal gebruik

Installeren Windows Vista: de setup-procedure

De setup-procedure van Windows Vista is op zich eenvoudig te doorlopen. Het is echter wel belangrijk vanaf het begin de juiste keuzes te maken. Op deze pagina wordt beschreven welke installatieprocedure de voorkeur geniet (en waarom), en welke installatieproblemen u daarbij kunt tegenkomen. De pagina bevat tevens informatie over het wijzigen van enkele standaard instellingen waarvan op de overige pagina's wordt aangenomen dat ze zijn doorgevoerd.

Beveiligingscentrum, Windows Update, Netwerkcentrum

Het Beveiligingscentrum van Windows Vista is een centrale plek voor het controleren van de beveiligingsstatus van de computer. Hier kunnen de instellingen voor de verschillende beveiligingsonderdelen zoals de Windows firewall, Windows Update, Windows Defender (blokkeren van kwaadwillende software) en de detectie van de virusscanner. Deze pagina besteedt tevens aandacht aan de veiligheidsinstellingen van het Netwerkcentrum. Zie de pagina Windows Vista SP1 voor meer informatie over het installeren van Windows Vista Service Pack 1 en de problemen die zich daarbij kunnen voordoen.

Gebruikersaccountbeheer (UAC) en administratorrechten

Gebruikersaccountbeheer (User Account Control, UAC) biedt een extra beveiliging van Windows ter voorkoming van het installeren van kwaadwillende software en het aanbrengen van ongewenste systeemwijzigingen. Dankzij deze extra beveiligingsschil kan de computer ook met een administratoraccount redelijk veilig worden gebruikt zonder daarbij het risico te lopen per ongeluk ongewenste cruciale systeemwijzigingen door te voeren. Veel gebruikers ondervinden echter problemen vanwege de door Gebruikersaccountbeheer opgelegde beperkingen. Deze pagina bevat daarom ook informatie over het omzeilen van Gebruikersaccountbeheer en het herkennen en verhelpen van de problemen rondom de beperkte beheerrechten.

Hardware drivers Windows Vista installeren

Zonder de juiste drivers kan hardware niet naar behoren functioneren. Ondanks het gegeven dat Windows Vista is voorzien van een grote database gevuld met drivers voor de meest voorkomende hardware, is het vinden van ontbrekende drivers vaak nog een probleem. Deze pagina bevat tips voor het achterhalen en installeren van de (ontbrekende) drivers.

Menu Start, taakbalk, snelstartmenu, sidebar en bureaublad

Nadat Windows Vista en de hardware drivers zijn geÔnstalleerd en de basisinstellingen zijn aangepast, wordt het tijd te sleutelen aan de instellingen van de gebruikersinterface. Denk daarbij aan de gebruikersvriendelijkheid van het startmenu, het optimaliseren van de taakbalk, het toevoegen van een doeltreffend snelstartmenu, het opvrolijken van het bureaublad en het aankleden van de sidebar met praktische gadgets. Is er sprake van een wat minder 'zware' grafische kaart, dan is het verstandig de visuele effecten te verminderen zodat betere prestaties kunnen worden behaald.

Optimale instellingen Windows Vista

Ook met aanpassingen 'onder de motorkap' kan een verbetering van de systeemprestaties en verhoging van het gebruikersgemak worden bewerkstelligd. Denk bijvoorbeeld aan het afstellen van de Windows Verkenner, de prullenbak, geluidsinstellingen, het toetsenbord en de geÔnstalleerde software.

Windows Vista-functies

Windows Vista is voorzien van verscheidene (nieuwe of vernieuwde) praktische toepassingen zoals de zoekfunctie, Windows Media Center, het CD's en DVD's branden met de Windows Verkenner, Windows DVD Maker, Windows Movie Maker, Windows FotoGalerie (fotobeheersoftware), de functie Ouderlijk Toezicht, het Knipprogramma (voor het maken van een schermafdruk), een vernieuwde taakplanner, een uitgebreid back-upcentrum, het Mobiliteitscentrum voor laptops, het Synchronisatiecentrum en een centrum voor mobiele apparaten (PDA, MDA).

Prestatiewinst: Windows Vista-services tweaken/optimaliseren

Door onnodige services uit te schakelen, kunnen de prestaties van Windows Vista aanzienlijk worden verbeterd. Op deze pagina staat een overzicht van de services die zonder problemen kunnen worden uitgeschakeld.

Windows Vista sneller opstarten met MSCONFIG

Ook met het uitschakelen van ongewenste of ongebruikte software (zodat ze niet meer automatisch met Windows opstarten) kan veel prestatiewinst worden behaald. Deze pagina beschrijft hoe dat kan worden bewerkstelligd en waar rekening mee moet worden gehouden.

Windows Mail en Windows Kalender

Windows Vista is voorzien van een vernieuwd e-mailprogramma (Windows Mail) en een nieuw programma voor het bijhouden van afspraken (Windows Kalender). De standaard instellingen zijn echter voor verbetering vatbaar, deze pagina legt uit hoe de instellingen van deze programma's kunnen worden geoptimaliseerd.

Meerdere gebruikersaccounts in Windows Vista aanmaken

Veel computers worden voorzien van meer dan een gebruikersaccount. Onder Windows Vista is er keuze uit een standaardgebruiker met beperkte beheerrechten en een administratoraccount met volledige beheerrechten. Aan de hand van de informatie op deze pagina kan een gebruikersaccount geheel naar eigen wens worden ingesteld. Onder andere wordt beschreven hoe de persoonlijke gegevens naar een aparte datapartitie kunnen worden verhuisd en hoe de instellingen van een gebruikersaccount eenvoudig kunnen worden overgezet naar een nieuw aangemaakte account.

Schijfopruiming en schijfdefragmentatie

Nadat de computer compleet is afgesteld, is het zaak de overbodige bestanden van de interne schijf te verwijderen en de verschillende partities te defragmenteren voordat een systeemback-up wordt gemaakt. Vergeet niet ook het register even te defragmenteren.

Compatibiliteit software met Windows Vista

De laatste pagina van het onderdeel Windows Vista bevat informatie over de compatibiliteit van de verschillende softwarepakketten met Windows Vista. Met veel tips voor het aan de praat krijgen van software met compatibiliteitsproblemen.

Windows Vista Upgrade: overstappen van Windows XP naar Vista

Voordat wordt besloten de overstap van Windows XP naar Windows Vista te maken, is het geen overbodige luxe eerst goed te oriŽnteren zodat onverwachte problemen zoveel mogelijk worden voorkomen. Deze pagina beschrijft uitgebreid waar rekening mee moet worden gehouden om de overgang naar Windows Vista soepel te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan de Windows Vista Upgrade Advisor om te beoordelen of de huidige hard- en software voldoet aan de eisen voor Windows Vista, de keuze tussen de verschillende Windows Vista-versies, de Windows Easy Transfer voor het overzetten van instellingen en data en de benodigde voorbereidingen voor het opzetten van een multiboot systeem met Windows XP.

© 2001-2021 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring