Windows Vista Service Pack 1 en 2 (SP1 en SP2)

Service Pack 1 voor Windows Vista is inmiddels als essentiŽle update via Windows Update beschikbaar. Deze update biedt de broodnodige verbeteringen op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en prestaties. Op een enkele uitzondering na (zoals de toegevoegde optie partities per stuk te defragmenteren) zitten de verbeteringen onder de motorkap. Dit servicepack pakt daarmee de problemen aan waar gebruikers sinds de introductie van Windows Vista tegenaan liepen. De installatieprocedure van SP1 verloopt echter nog niet helemaal vlekkeloos...

Het installeren van Windows Vista Service Pack 1 via Windows Update

Windows Vista heeft gezien het aantal problemen geen geweldige start gemaakt. Het is wellicht wat ironisch, maar ook het installeren van SP1 (als essentiŽle update via Windows Update) gaat niet altijd vlekkeloos! Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat SP1 via Windows Update niet als essentiŽle update wordt aangeboden terwijl deze nog niet is geÔnstalleerd. Op de website van Microsoft is een overzicht van de mogelijke oorzaken gepubliceerd (zie: http://support.microsoft.com/kb/948343). Het aanbieden van SP1 kan bijvoorbeeld worden tegengehouden doordat verouderde hardware drivers een conflict met SP1 veroorzaken. Volgens Microsoft wordt (in samenwerking met de betreffende fabrikanten) aan een oplossing voor dit probleem gewerkt. Zodra nieuwe versies van de betreffende drivers beschikbaar zijn, zullen deze waarschijnlijk automatisch via Windows Update worden aangeboden.

LET OP: De distributie van SP1 wordt geleidelijk uitgevoerd om te voorkomen dat de server voor Windows Update te zwaar wordt belast. Het kan dus zijn dat het servicepack om deze reden nog niet automatisch via Windows Update is aangeboden. Controleer dus eerst handmatig of er nieuwe updates zijn (met de taak Controleren op updates in het taakvenster) wanneer SP1 nog niet is aangeboden! Voordat SP1 via Windows Update kan worden aangeboden, is het overigens noodzakelijk dat alle voorgaande essentiŽle updates geÔnstalleerd zijn.

PERSOONLIJKE ERVARINGEN MET SP1...

Ook ondergetekende ondervond problemen bij het installeren van SP1 via Windows Update... Na enig zoekwerk bleek dat de driver voor de veelvoorkomende hardware Realtek AC'97 Audio de (mogelijke...) veroorzaker te zijn. Nadat deze via www.realtek.com.tw was geŁpdatet werkte Windows Update echter niet meer (foutmelding: Er kan niet naar nieuwe updates worden gezocht). Dit probleem was gelukkig nog op te lossen door Windows Update te resetten (zie voor meer informatie de pagina over Windows Update, Verwijderen van de updatebestanden). Het installeren van SP1 via Windows Update lukte dus pas na enig puzzelwerk...


Het kan (gelukkig) ook met een stand-alone installatiebestand

SP1 is ook als reguliere download verkrijgbaar via de website van Microsoft. Deze stand-alone versie (een uitvoerbaar bestand) is eigenlijk alleen bedoeld voor personen die regelmatig Windows Vista op verschillende computers installeren (bijvoorbeeld PC-dokters en ICT-ers). Mede omdat deze downloads geschikt zijn voor alle talen waarin Windows Vista is uitgebracht, zijn de servicepacks vrij omvangrijk: 544 Mb voor de meest gebruikte 32-bits versie (download: www.microsoft.com) en 873 Mb voor de 64-bits versie (download: www.microsoft.com). Er is overigens ook een ISO-bestand beschikbaar (download: www.microsoft.com, 1418 Mb; bevat zowel de 32-bits als de 64-bits versie) waarmee beide versies van SP1 gemakkelijk op DVD gebrand kunnen worden.

Hoewel Microsoft voor een eenmalige installatie aanraadt gebruik te maken van Windows Update, kan het in sommige gevallen toch verstandiger zijn gebruik te maken van deze stand-alone versie. Wordt Windows Vista bijvoorbeeld opnieuw geÔnstalleerd, dan moeten eerst alle voorgaande updates worden geÔnstalleerd voordat SP1 via Windows Update wordt aangeboden en geÔnstalleerd kan worden. Met de stand-alone versie wordt deze moeite bespaard, alle eerder verschenen updates zijn namelijk geÔntegreerd in SP1 (zie: https://technet2.microsoft.com). Het installeren van de stand-alone versie bleek in bovenstaand probleemgeval minder handelingen te vergen, maar koste wel aanzienlijk meer tijd. Kortom: lukt het niet SP1 via Windows Update te installeren dan kan altijd nog gebruik worden gemaakt van de stand-alone versie!

Benodigde schijfruimte voor de installatie van SP1

Voor de installatie van de stand-alone versie van SP1 is maximaal 5,5 Gb aan schijfruimte benodigd (8 Gb voor de 64-bits versie), een groot gedeelte hiervan wordt na de installatie van SP1 weer vrijgegeven. Is er gebrek aan schijfruimte, probeer dan eerst aan de hand van de tips op de pagina over schijfopruiming ruimte vrij te maken. Blijft de beschikbare schijfruimte een probleem, dan resteert de automatische installatie van SP1 via Windows Update (deze neemt hooguit 1,5 Gb in beslag). Zijn er problemen met installeren en lukt het niet de door Microsoft genoemde mogelijke oorzaken op te lossen, dan zit er niets anders op dan te wachten op een via Windows Update aangeboden fix...

De installatie van SP1

Wat snelheid betreft gaat de voorkeur uit naar de installatieprocedure via Windows Update: op een snelle PC is deze in een kwartiertje afgerond. Het installeren van SP1 via de stand-alone versie is daarmee vergeleken erg tijdrovend: reken op minimaal ťťn uur duimendraaien. Blijkbaar worden de voorgaande updates (of een groot gedeelte daarvan) opnieuw geÔnstalleerd waardoor de computer meerdere malen opnieuw moet opstarten (in tegenstelling tot de eenmalige herstart bij de installatie via Windows Update). De installatie verloopt in beide gevallen volautomatisch, erbij blijven is dus niet nodig.

Ontstaan er na de installatie problemen? Windows Vista kan altijd weer worden hersteld naar de situatie van voor SP1 door de update Servicepack voor Microsoft Windows (KB36330) te verwijderen (via het Configuratiescherm, onderdeel Programma's en onderdelen, taak GeÔnstalleerde updates weergeven).

LET OP: Het is belangrijk dat het installeren van SP1 niet tussentijds wordt onderbroken (bijvoorbeeld door de computer uit te zetten) om te voorkomen dat Windows Vista niet meer opstart! Zorg er bij installatie op een laptop dus altijd voor dat deze is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Na installatie van SP1 extra schijfruimte vrijmaken

Is de installatie van SP1 met succes afgerond en werkt deze naar tevredenheid, dan kunnen de bestanden voor het ongedaan maken van de installatie van SP1 (de zogenaamde undo-bestanden) worden verwijderd. Hiermee wordt namelijk al snel 1 Gb aan schijfruimte vrijgemaakt! Het is (nog) niet mogelijk deze bestanden met Windows Schijfopruiming te verwijderen, hiervoor moet (vooralsnog) gebruik worden gemaakt van het commando VSP1CLN (in het startmenu bij Zoekopdracht starten). Nadat met de J-toets akkoord is gegaan worden de undo-bestanden definitief verwijderd.

TIP: Door Windows Update te resetten kan nog meer schijfruimte worden vrijgemaakt. Daarmee worden de gedownloade updatebestanden (waaronder SP1) namelijk van de interne schijf verwijderd (zie voor meer informatie de pagina over Windows Update, Verwijderen van de updatebestanden).

© 2001-2020 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring