Hoe is Windows 10 Pro te downgraden naar Windows 10 Home?

Vraag:

Mijn Windows 10 Pro installatie kan niet worden geactiveerd. Ik heb nog een Windows 7 Home licentie, kan ik die gebruiken?

Antwoord:

Heb je een licentiecode voor Windows 10 Pro dan kan je Windows 10 Home eenvoudig en zonder herinstallatie upgraden via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Activering, link Productcode wijzigen. Met de upgrade naar Windows 10 Pro komen extra opties beschikbaar, zoals Extern bureaublad, de Editor voor lokaal groepsbeleid, Hyper-V virtualisatie e.d. Het wordt echter een ander verhaal wanneer je een Windows 10 Pro-installatie wilt downgraden naar Windows 10 Home, bijvoorbeeld omdat de Pro-installatie niet (meer) geactiveerd kan worden. Beschik je over een Home-licentie (bijvoorbeeld de productcode van Windows 7 Home) dan moet de downgrade normaal gesproken met een herinstallatie worden uitgevoerd. Via een registertweak kan het echter ook zónder schone installatie van Windows 10 Home!

Navigeer met de registereditor naar de registersleutel HKLM \SOFTWARE \Microsoft \Windows NT \CurrentVersion, wijzig de registerwaarde ProductName in Windows 10 Home (in plaats van Windows 10 Pro) en de registerwaarde EditionID in Core (in plaats van Professional). Gaat het om een 64-bits Windows 10-versie, herhaal deze procedure dan bij de registersleutel HKLM \SOFTWARE \WOW6432Node \Microsoft \Windows NT \CurrentVersion. Download vervolgens het ISO-bestand voor het maken van een Windows 10-installatiemedium, open dit bestand met een dubbelklik en start het bestand setup om de installatieprocedure (met behoud van bestanden en apps) te doorlopen. Aangezien hierbij altijd wat fout kan gaan, is het uiteraard verstandig om vooraf een back-up van de persoonlijke bestanden te maken.

TIP: Windows 10 Pro-licenties zijn goedkoop via internet aan te schaffen, dat bespaart je de moeite van deze procedure.


© 2001-2023 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring