Beveilig de PC met een gratis firewall

Firewall-software wordt gebruikt om het (internet)verkeer tussen de computer en het netwerk/internet in de gaten te houden en waar nodig onbekend verkeer te blokkeren. Daarnaast zorgt de firewall ervoor dat de computer onzichtbaar is in het netwerk of op internet, zodat wordt voorkomen dat onbevoegden toegang tot persoonlijke gegevens krijgen. Elk programma dat het internet op wil, krijgt te maken met de firewall en moet daarvoor eerst specifiek toestemming verkrijgen. De firewall maakt de internetverbinding een stuk veiliger. Een goede firewall is zelfs belangrijker dan een virusscanner, mits gebruik wordt gemaakt van systeemback-ups.

Maar wat is nu een goede firewall? Van een goede firewall mag u verwachten dat deze naast het inkomende verkeer ˇˇk het uitgaande verkeer controleert. Zo kan worden bepaald welke programma's online mogen en welke liever de internettoegang worden ontzegd. Een met een trojan of virus besmette PC zal proberen informatie (zoals gevonden wachtwoorden) het internet op te sturen, hij moet dus voorbij de firewall zien te komen. Een betrouwbare firewall blokkeert alle toegang totdat de programmaĺs specifiek toestemming tot het internet hebben gekregen.

De meerwaarde van een softwarematige firewall

Hoewel Windows standaard al van een firewall is voorzien, is het toch verstandig de beveiliging met een meer geavanceerde firewall uit te breiden. De firewall van Windows heeft namelijk slechts beperkte mogelijkheden, zo wordt standaard alleen het inkomende verkeer gecontroleerd. De firewall zou weliswaar ook het uitgaande verkeer kunnen blokkeren, maar verleent vervolgens nagenoeg alle programma's blindelings toegang tot het internet. Ook niet echt veilig dus! Binnen Windows Vista is het overigens wel mogelijk programma's handmatig de toegang tot internet te ontzeggen (via het onderdeel Systeembeheer van het configuratiescherm, optie Windows Firewall met geavanceerde beveiliging), maar echt praktisch is deze methode niet... Het zou beter zijn als het uitgaande verkeer standaard wordt tegengehouden tenzij er door de gebruiker expliciet toestemming voor is gegeven.

LET OP: Firewalls kunnen met elkaar in conflict raken en zodoende vervelende problemen veroorzaken. Zorg er dus voor dat er nooit meer dan ÚÚn firewall is ge´nstalleerd (de firewall van Windows niet meegerekend)!

Gratis softwarematige firewalls

Deze website behandelt twee gratis softwarematige firewalls: Comodo Internet Security en ZoneAlarm firewall. Genoemde firewalls kunnen probleemloos naast de firewall van Windows draaien.

VERVANGEN OF UPGRADEN VAN EEN FIREWALL

Wordt een upgrade van een bestaande softwarematige firewall uitgevoerd of wordt de bestaande firewall (die eventueel onderdeel uitmaakt van een uitgebreid beveiligingspakket) vervangen door een andere? Dan is het noodzakelijk eerst de reeds ge´nstalleerde firewall te verwijderen (met uitzondering van de standaard firewall van Windows) voordat een nieuwe firewall wordt ge´nstalleerd, anders bestaat het risico dat Windows na een herstart vastloopt! Verwijderen van de bestaande firewall kan op de gangbare manier via het configuratiescherm, onderdeel Software (XP)/Programmaĺs en onderdelen (Vista). Is vergeten de oude firewall te verwijderen en loopt de computer na installatie van de nieuwe firewall vast, dan kan een van beide altijd nog op de normale wijze in de veilige modus (F8 tijdens het opstarten van Windows) worden verwijderd. Lukt dit niet, probeer het dan met behulp van MSCONFIG. Maak eventueel vooraf een herstelpunt zodat Windows bij problemen naar dit punt kan worden teruggezet (Start, Alle programma's, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Systeemherstel).


WEES VOORZICHTIG MET HET DELEN VAN BESTANDEN

Veel computergebruikers hebben de neiging hun hele C:-partitie te delen. Natuurlijk maakt dit het een stuk makkelijker bestanden tussen twee of meer computers te delen, maar zonder goede beveiliging van de persoonlijke bestanden (en wachtwoorden) zullen deze ˇˇk gedeeld worden met uw 'vrienden' op het internet... Wees daarom voorzichtig met het delen van bestanden en voeg extra beveiligingsregels toe aan de firewall. Op de pagina's over het aanleggen van een (draadloos) netwerk en het delen van bestanden en mappen is daar meer informatie over te lezen.


ę 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring