Installatiebestanden Windows 8.x en 7 slipstreamen met NTLite

Door de installatiebestanden van Windows te slipstreamen met standaard instellingen, updates, drivers etc. (en daar eventueel een nieuwe installatie-DVD van te branden) is de Windows-installatieprocedure naar eigen wens aan te passen. Bent u bekend met het slipstreamen dan weet u hoe handig dat kan zijn, zeker als je Windows op meerdere computers wilt installeren. Helaas is de slipstreamtool RT Se7en Lite voor Windows 7 al enige tijd geleden offline gehaald en was er tot voor kort nog geen slipstreamtool voor Windows 8.x beschikbaar. Maar daar komt nu met de tool NTLite verandering in! Met deze slipstreamtool van de hand van de maker van nLite en vLite (de bekende slipstreamtools voor Windows XP en Windows Vista) zijn de setup-bestanden van Windows 7 en 8.x eindelijk ook (weer) te slipstreamen.

Slipstream-tool NTLite

De gratis versie van NTLite (download: www.ntlite.com) beschikt over minder mogelijkheden dan de betaalde versie maar bevat desondanks toch voldoende interessante opties om ermee aan de slag te gaan. Zo bevat het tabblad Unattended een optie om een aantal standaard instellingen aan te passen zodat deze niet meer handmatig tijdens de setup hoeven te worden gewijzigd. Ook de tabbladen Features (voor het uitschakelen van Windows-onderdelen), Updates (voor het invoegen van Windows-updates) en Drivers (voor het implementeren van de hardwaredrivers) zijn interessant om nog even na te lopen.

Windows 7 en 8.x slipstreamen: instellingen DVD wijzigen

Nadat alle tabbladen zijn doorlopen en de gewenste aanpassingen zijn gemaakt, kunnen deze via het tabblad Apply worden doorgevoerd in de installatiebestanden. Desgewenst kan gelijk een ISO-bestand worden aangemaakt voor het branden van een nieuwe installatie-DVD.

Windows 7 en 8.x slipstreamen: ISO maken en nieuwe DVD branden

Voordelen van een geslipstreamde installatie-DVD

Met een optimaal geslipstreamde installatie-DVD worden de voor het installeren, optimaliseren en updaten van Windows noodzakelijke handelingen tot een minimum beperkt. Omdat het slipstreamen van de installatie-DVD de nodige inspanningen kost, is het eigenlijk alleen de moeite waard wanneer Windows regelmatig opnieuw wordt ge´nstalleerd of wanneer meerdere computers van Windows moeten worden voorzien (bijvoorbeeld in een kantoorsituatie). Wordt Windows slechts zelden opnieuw ge´nstalleerd, dan is het de vraag of de voordelen van een geslipstreamde DVD wel opwegen tegen de moeite die het kost om de DVD samen te stellen... Toch valt er ook dan wat te zeggen voor het slipstreamen, want een geslipstreamde DVD levert nog altijd een veel schonere installatie op dan een normale installatie (waarbij alle updates, hardware drivers etc. achteraf nog handmatig moeten worden ge´nstalleerd).

TIP: Hoewel een uitgebreid geslipstreamde DVD de installatie van Windows aanzienlijk kan vergemakkelijken, zijn de voordelen van een systeemback-up nog vele malen groter. Met een systeemback-up kan Windows namelijk in een mum van tijd weer naar een eerder vastgelegde situatie worden hersteld, mÚt behoud van alle ge´nstalleerde software, instellingen en persoonlijke gegevens. Het gebruik van een systeemback-up is dus veel efficiŰnter dan een herinstallatie (al dan niet op basis van een geslipstreamde Windows installatie-DVD)!

ę 2001-2021 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring