Waarom wordt mijn Windows 10-versie niet meer ondersteund?

Vraag Sophia:

"Mijn HP notebook met Windows 10 komt met de melding 'Microsoft ondersteunt deze versie niet meer'. Ik was juist in de veronderstelling dat Windows 10 nog enkele jaren ondersteund zou worden. Moet ik nu een nieuwe Windows 10-licentie kopen?"

Antwoord:

Windows 10 wordt inderdaad nog enkele jaren door Microsoft ondersteund, er hoeft dus zeker geen nieuwe licentie gekocht te worden. Wat wordt dan wel bedoeld met die niet langer ondersteunde Windows 10-versie? Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk te begrijpen dat Windows 10 (net als Windows 11) wordt gezien als een dienst met gratis updates. Jaarlijks wordt een nieuwe onderdelenupdate uitgebracht om de Windows-installatie te voorzien van nieuwe functies. Volgens de levenscyclus van Windows 10 wordt een onderdelenupdate maximaal anderhalf jaar ondersteund. Zo wordt versie 20H2 vanaf 10 mei 2022 niet meer ondersteund, en zal versie 21H1 vanaf 13 december 2022 geŘpdatet moeten worden naar de huidige 22H2-versie (het versienummer van de laatst ge´nstalleerde onderdelenupdate is te achterhalen via Instellingen > Systeem > Info). En zo doorredenerend zal er tot het einde van de ondersteuning van Windows 10 (14 oktober 2025) nog wel ÚÚn of twee keer verplicht een onderdelenupdate ge´nstalleerd moeten worden.

Windows 10 levenscyclus

Ondersteunt Microsoft de laatst ge´nstalleerde versie niet meer, dan is dat dus eenvoudig op te lossen door de nieuwste onderdelenupdate (op dit moment versie 22H2) te installeren via Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update!

Windows Update - onderdelenupdate Windows 10 versie 22H2

Lukt de installatie niet via Windows Update, maak dan gebruik van een Windows 10-installatiemedium. Loopt de installatie ook hiermee vast, zie dan de SchoonePC-website voor handige tips voor een succesvolle installatie van een onderdelenupdate (vergeet vooral niet om eerst een back-up te maken en beveiligingssoftware te verwijderen!).

ę 2001-2023 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring