Hoe is de partitie PortableBaseLayer te verwijderen?

Vraag Richard:

In Schijfbeheer is er een mij onbekende schijf met daarop een partitie van 8 GB genaamd 'PortableBaseLayer' bijgekomen. Waar komt deze schijf opeens vandaan en hoe is deze weer te verwijderen?

De partitie PortableBaseLayer verwijderen

Antwoord:

De partitie PortableBaseLayer duidt erop dat de virtualisatietool Windows Sandbox is geactiveerd. Deze tool wordt gebruikt om onbekende apps in een afgeschermde Windows 10-omgeving uit te proberen. Windows Sandbox is in Windows 10 Pro te activeren via het configuratiescherm, onderdeel Programma’s en onderdelen, taak Windows-onderdelen in- of uitschakelen. Werk je met Windows 10 Home, kijk dan op mijn website hoe je Windows Sandbox kunt activeren.

Bij de eerste keer opstarten van Windows Sandbox maakt Windows een virtuele schijf aan met daarop de virtuele partitie PortableBaseLayer. In de afbeelding is te zien dat de virtuele partitie niet zomaar vanuit Schijfbeheer verwijderd kan worden (de optie Volume verwijderen is ontoegankelijk), deze is immers nodig voor Sandbox. Het is ook niet nodig, de virtuele schijf wordt vanzelf verwijderd door bij de taak Windows-onderdelen in- of uitschakelen de optie Sandbox weer te deactiveren.

Sandbox: Windows-onderdelen in- of uitschakelen

 Is de virtuele schijf na het deactiveren van Sandbox nog steeds aanwezig dan kan deze ook vanuit Apparaatbeheer worden verwijderd door onder Schijfstations de schijf Microsoft Virtual Disk te verwijderen.

Apparaatbeheer Schijfstations - Microsoft Virtual Disk (Sandbox)

TIP: De virtuele partitie heeft standaard geen schijfletter en zou dus ook niet zichtbaar moeten zijn in de Windows Verkenner. Is dit toch het geval, start dan de Windows Powershell (Admin) via een rechter muisklik op Start en geef het commando MOUNTVOL X: /D (wijzig X in de schijfletter van de PortableBaseLayer-partitie). De virtuele partitie zou hierna niet meer zichtbaar moeten zijn in de Windows Verkenner.


© 2001-2023 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring