Kan ik Windows Update tijdens de vakantie uitschakelen?

Vraag van Ton van Leeuwen:

De WiFi in een hotel is vaak sloom, en het installeren van updates op mijn laptop duurt mega lang. Ik overweeg daarom om de updates van Windows voor twee weken te onderbreken, is daar een bezwaar tegen?

Antwoord:

Hoewel de meeste updates het doel hebben om de pc veilig te houden, is het volgens Microsoft geen probleem om de updates één of twee weken uit te stellen. Dit gaat via Instellingen > Windows Update > Updates onderbreken (Windows 10: Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update). De vraag is echter of het uitstellen wel nodig is. Het downloaden van updates gebeurt immers op de achtergrond, en de installatie kan je desgewenst uit laten voeren op een moment dat jou goed uitkomt. Je zou er dus nauwelijks tot geen last van hoeven te hebben.

Uiteraard kan het installeren van updates op een trage pc irritant veel tijd kosten, zeker als de installatie problematisch verloopt. Voordat ik op reis ga, zorg ik er daarom zelf altijd voor dat mijn laptop up-to-date is. Het is ook verstandig om gedurende de reis de optie Krijg de nieuwste updates zodra deze beschikbaar zijn (bij sub Windows Update) uit te schakelen, zo weet je redelijk zeker dat er op korte termijn geen grote updates worden aangeboden.

TIP: Verloopt het updaten via de mobiele hotspotverbinding van je telefoon (in plaats van via een gratis WiFi-verbinding) en wil je daarom controle houden over het dataverbruik? Selecteer de betreffende hotspot dan via Instellingen > Netwerk en internet > Wi-Fi > Bekende netwerken beheren en activeer de optie Verbinding met een datalimiet (Windows 10: via de knop Eigenschappen).

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring