Kernisolatie (geheugenintegriteit) inschakelen lukt niet?

Vraag van Rudi:

Windows-beveiliging geeft met een melding in de taakbalkhoek aan dat geheugenintegriteit is uitgeschakeld en dat mijn apparaat mogelijk kwetsbaar is. Klik ik door naar venster Instellingen dan lukt het niet om kernisolatie in te schakelen. Hoe kan ik dit in orde brengen?

Antwoord:

Kernisolatie (geheugenintegriteit) laat essentiŽle processen in een afgezonderde virtuele omgeving uitvoeren zodat malware e.d. de processen niet kunnen kapen. Deze extra beschermingsoptie van het geheugen bestaat al langer en is terug te vinden via Instellingen > Privacy en beveiliging (Windows 10: Bijwerken en beveiliging) > Windows-beveiliging > Apparaatbeveiliging, link Kerninsolatiedetails (bij Kernisolatie), optie Geheugenintegriteit.

Kernisolatie: geheugenintegriteit (uw apparaat is mogelijk kwetsbaar)

Sinds kort probeert Windows om de optie Geheugenintegriteit automatisch te activeren. Dit kan echter alleen wanneer de geÔnstalleerde hardware drivers (oftewel de stuurprogramma's) geschikt zijn voor kernisolatie, anders bestaat het risico op vastlopers. Zijn er ongeschikte hardware drivers dan wordt in de taakbalkhoek de melding Los eventuele problemen met het stuurprogramma op en scan opnieuw getoond. Achterhaal in dat geval via de link Incompatibele stuurprogramma's controleren om welke drivers het gaat (wordt hier een groot aantal drivers vermeld, dan kan je er vanuit gaan dat het om de drivers van het moederbord gaat). Controleer vervolgens of er voor de betreffende hardware misschien recentere drivers beschikbaar zijn (dat kan via Instellingen > Windows Update > Geavanceerde opties > Optionele updates, dan wel via de website van de fabrikant). Als deze er niet zijn dan houdt het op en blijft kernisolatie voorlopig uitgeschakeld. Dat is op zich geen probleem, voorheen stond kernisolatie namelijk ook standaard uit.

© 2001-2023 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring