Hoe is de sluimerstand te activeren na een Windows-installatie?

Vraag Marc Engels:

Na het opnieuw installeren van Windows 10 staat er tot mijn verbazing geen sluimerstand meer in het afsluitmenu. De optie Sluimerstand kan ook niet meer worden aangevinkt onder configuratiescherm, onderdeel Energiebeheer, taak Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen (ook niet na het activeren van de link Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn). Is er een manier om de sluimerstand alsnog te activeren?

Antwoord:

De sluimerstand is een soort van slaapstand, waarbij het gehele werkgeheugen (met daarin het opgestarte besturingssysteem, openstaande programma's en de bestanden waarmee je aan het werk bent) wordt opgeslagen in het systeembestand HIBERFIL voordat de computer wordt uitgeschakeld. Dit heeft als voordeel dat de computer zelfs van het stroomnet kan worden losgekoppeld. Bij het opstarten van de computer worden de gegevens weer in het werkgeheugen geladen zodat je dus meteen weer verder kan werken.

Is Windows 10 opnieuw ge´nstalleerd dan zijn de voor energiebeheer benodigde moederbord drivers doorgaans nog niet ge´nstalleerd. Dat verklaart waarom de slaapstand en de sluimerstand (nog) niet geactiveerd kunnen worden. Deze drivers worden meestal aangeboden via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Windows Update, knop Naar updates zoeken. Worden er geen updates meer aangeboden, volg dan de link Optionele updates weergeven, klap het onderdeel Stuurprogramma-updates open, selecteer de drivers die mogelijk voor het moederbord zijn en installeer ze met de knop Downloaden en installeren.

Is het probleem niet via Windows Update op te lossen dan kunnen de benodigde drivers ook bij de fabrikant van het moederbord worden gedownload. Dit is wel wat omslachtiger omdat je hiervoor eerst het merk en model moederbord moet zien te achterhalen met een tool als CPU-Z (in dit voorbeeld gaat het volgens tabblad Mainboard om het moederbord ROG STRIX 570-E GAMING van ASUS).

CPU-ID: tabblad Mainboard van CPU-Z

Zoek vervolgens op de website van de fabrikant naar dit model moederbord en download de bijbehorende drivers. Nadat de drivers zijn ge´nstalleerd en Windows is herstart, zou de sluimerstand weer geactiveerd moeten kunnen worden.


ę 2001-2023 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring