Windows Essentials: Mail, Messenger, Fotogalerie, Movie Maker, Toolbar, Writer...

LET OP: De Windows Essentials worden vanaf 2017 niet meer door Microsoft ondersteund en zijn daarom niet meer opnieuw te installeren. Zie ook de pagina over Windows Live Mail.

Microsoft heeft in de loop der tijd een flink aantal gratis tools ontwikkeld waarvan de populairste (Messenger, Photo Gallery, Movie Maker, Mail, Writer, Family Safety en Microsoft OneDrive) zijn gebundeld in het pakket Windows Essentials (download: http://windows.microsoft.com/nl-NL/windows-live/essentials-home). Aan het begin van de setup kan worden gekozen of het complete pakket moet worden ge´nstalleerd of slechts enkele onderdelen. Voor de installatie is .NET Framework 3.5 vereist, als deze nog niet is ge´nstalleerd dan kan dat alsnog via het configuratiescherm, onderdeel Programmaĺs en onderdelen, taak Windows-onderdelen in- of uitschakelen. Op deze pagina volgt een korte beschrijving van de verschillende Essentials, de keuze is aan u welke tools te installeren. Om gebruik te kunnen maken van de verschillende diensten wordt na het afronden van de setup om uw Microsoft-account gevraagd, houd deze dus bij de hand! Zoals gebruikelijk zijn de programmaĺs na afronding van de setup terug te vinden in het startmenu of het startscherm van Windows 8.

Windows Live Essentials

Messenger

Het populaire chatprogramma Messenger werkt simpel: openen, contactpersonen toevoegen en chatten maar. Hoeft de Messenger niet gelijk bij het opstarten van Windows te wordt geactiveerd dan kan via (Alt-)Extra, Opties, onderdeel Aanmelden, de optie Messenger starten bij het starten van mijn computer worden uitgevinkt. Met de tool A-Patch (download: www.apatch.org) kan de Messenger bijna tot op het bot worden uitgekleed.

Windows Live Mail

Waren Windows XP en Windows Vista nog standaard uitgerust met een e-mailprogramma (respectievelijk Outlook Express en Windows Mail), bij Windows 7 is dat niet meer het geval. Windows 8.1 is daarentegen uitgerust met de app Mail maar ik verwacht dat niet iedereen daar tevreden over zal zijn, niet alleen vanwege de beperkte mogelijkheden maar ook omdat deze alleen online opgeslagen mail kan beheren. Wilt u uw e-mail liever lokaal beheren dan is de opvolger Windows Live Mail wellicht het meest voor de hand liggende gratis e-mailprogramma. Dit programma kan naast e-mail ook contactpersonen, een agenda en RSS-feeds beheren. Zie elders op deze website voor een uitgebreide handleiding van Windows Live Mail.

Photo Gallery

Met het fotobeheerprogramma Photo Gallery kunnen foto's en video's worden beheerd, bewerkt en desgewenst ook gepubliceerd (bijvoorbeeld via Facebook, YouTube) of online opgeslagen in de OneDrive-map. Nieuwe bestanden worden automatisch gedetecteerd en kunnen worden geordend op basis van opslaglocatie, datum, aangemaakt label of sterrensysteem (een toegewezen classificatie wordt in het bestand opgeslagen). Microsoft heeft bij de ontwikkeling van Photo Gallery goed gekeken naar de concurrentie, het uitstekende (eveneens gratis) fotobeheerprogramma Picasa van Google.

Movie Maker

Het programma Movie Maker is zeer geschikt voor het samenstellen van een video op basis van afbeeldingen en videofragmenten. Met behulp van een storyboard (inclusief tijdlijn) en diverse effecten en overgangen kunnen videofragmenten tot een professioneel uitziende film met geluid en achtergrondmuziek worden samengevoegd. De film kan eenvoudig in verschillende formaten (zoals High-definition) worden opgeslagen (lokaal of in OneDrive), gebrand en/of gepubliceerd (bijvoorbeeld op YouTube of Facebook).

Writer

Met Writer kunnen blogs als Blogger, WordPress of TypePad worden onderhouden.

Microsoft OneDrive

Met OneDrive kunnen bestanden worden gesynchroniseerd met een online opslag zodat ze vanaf meerdere locaties toegankelijk zijn (vergelijkbaar met de tool Dropbox).

Family Safety

Met Family Safety kan worden vastgelegd welke websites mogen worden bezocht en met wat en wie er online contacten mogen worden onderhouden. Kijk eventueel ook eens naar de tool SteadyState!

Outlook Connector Pack

Is Outlook ge´nstalleerd dan kan optioneel ook nog het Outlook Connector Pack worden ge´nstalleerd, deze maakt het op eenvoudige wijze mogelijk een door Microsoft gedistribueerd e-mailadres (Hotmail, Live, Outlook e.d.) vanuit Outlook te beheren.

ę 2001-2022 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring