Deze
pagina is onderdeel van het Windows 7 archief.
Download eventueel ook het gratis
SchoonePC
e-boek voor Windows 7.
(uit de SchoonePC nieuwsbrief van 22 oktober)
Vandaag is Windows 7 gelanceerd! In de media wordt al breeduit geroepen dat dit nieuwe besturingssysteem een hele verbetering moet zijn ten opzichte van zijn voorgangers. Dat werd echter destijds ook gezegd van Windows Vista totdat de klachten zich begonnen op te stapelen... Vanwege tegenvallende prestaties van Windows Vista greep menigeen dan ook snel weer terug naar het vertrouwde, stabiele Windows XP (zelf was ik ook niet bereid de overstap naar Windows Vista te maken omdat Windows Vista aanzienlijk slechter scoorde op het gebied van efficiëntie en snelheid, en daarnaast ook niet alle software goed ondersteunde). Het was Microsoft er dit keer dus alles aan gelegen de compatibiliteitsproblemen van Windows Vista uit te bannen, Windows 7 wordt daarom ook wel gekscherend 'Windows Vista met het broodnodige servicepack' genoemd!
Aangezien Windows 7 dus in essentie een voortborduursel is op Windows Vista, vroeg ik mij af of Windows 7 wél aan mijn eisen zou kunnen voldoen. Ik nam de proef op de som en heb geprobeerd de bij Windows Vista geconstateerde problemen onder Windows 7 te reproduceren. Tot mijn verbazing bleken veel nukken van Windows Vista in Windows 7 als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen: géén comptabiliteitsproblemen, een gebruikersvriendelijker Gebruikersaccountbeheer en bovenal een lekker snel systeem!
Dat laatste laat zich overigens makkelijk verklaren doordat de hardware-eisen voor Windows 7 vergelijkbaar zijn aan die voor Windows Vista. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Windows 7 op een recent aangeschafte state-of-the-art computer aanzienlijk beter functioneert... Zo waren de meeste grafische kaarten bij de lancering van Windows Vista eigenlijk niet geschikt voor de visuele toeters en bellen (zoals de Aeroglass-interface). Gelukkig worden tegenwoordig vrijwel alle computers uitgerust met een grafische kaart die wél overweg kan met het grafische geweld waardoor dergelijke problemen steeds meer tot het verleden gaan behoren.
De zwakste schakel voor wat betreft de prestaties blijft echter de snelheid (of eigenlijk de traagheid...) van de interne schijf. Met name bij het opstarten van Windows maar ook bij het opstarten van programma's en het openen van grote bestanden is dat duidelijk te merken. Dit kan echter worden opgevangen door twee snelle interne schijven in RAID-mirror te zetten (hierdoor is de computer ook meteen voorzien van een extra back-up!).
Net als Windows Vista is ook Windows 7 is verkrijgbaar als 32- en 64-bits versie. De 64-bits versie kan (afhankelijk van de configuratie van de pc) sneller zijn, maar heeft als nadeel dat er voor oudere randapparatuur niet altijd hardwaredrivers beschikbaar zijn. Omdat de 32-bits versie niet overweg kan met meer dan 4 Gb RAM-geheugen (2^32), heb ik op mijn nieuw aangeschafte computer de 64-bits versie van Windows 7 geïnstalleerd. Hoewel ik hierdoor de nodige compatibiliteitsproblemen verwachtte, bleek niets minder waar! Alle randapparatuur en software die ik op mijn Windows XP-computer gebruikte, functioneren ook onder Windows 7 nog naar behoren, zelfs de programma's die het onder Windows Vista lieten afweten. Hoewel de kans op niet functionerende hardware toch nog wel aanwezig is, zie ik dus geen bezwaren om bij de aanschaf van een nieuwe computer over te stappen op de 64-bits versie van Windows 7.
Bij oudere computers is het een ander verhaal. Bij dergelijke computers is het namelijk sowieso al lastig de juiste hardwaredrivers te vinden, laat staan dat ze ook nog eens voor 64-bits geschikt moeten zijn... Hoewel de 32-bits versie van Windows 7 op een wat oudere computer wellicht prima zal functioneren (zij het zonder de visuele effecten), kan je je wel afvragen of het zinvol is om voor een economisch afgeschreven computer nog een nieuwe licentie aan te schaffen...
Ondanks dat Windows 7 het driver-model van Windows Vista hanteert, kunnen er toch nog problemen ontstaan met hardwaredrivers die onder Windows Vista wél prima functioneren. Zo bleken de Intel-drivers voor mijn moederbord nog niet geschikt voor Windows 7 waardoor de computer niet meer kon ontwaken uit de slaapstand (noodgedwongen gebruik ik daarom voorlopig alleen de sluimerstand...). Ik vermoed dat dergelijke problemen geen uitzondering zijn, maar dat de meeste hardwareleveranciers op termijn de hardwaredrivers wel op orde zullen hebben. Controleer daarom regelmatig op de websites van de fabrikanten of er nieuwe hardwaredrivers voor Windows 7 zijn uitgebracht!
Wellicht nog een aardige anekdote. Ik heb inmiddels meerdere computers voorzien van Windows 7, waaronder mijn ruim 5 jaar oude laptop. Gezien de leeftijd van de laptop verwachtte ik zeker problemen aangezien ik niet eens wist of er wel geschikte drivers voor beschikbaar zouden zijn, en dan met name die voor de draadloze netwerkadapter. Maar tot mijn verbazing bleek Windows 7 ook probleemloos gebruik te kunnen maken van de in het verleden op de interne schijf opgeslagen Windows XP-drivers! De drivers die vervolgens via Windows Update werden aangeboden, wilden echter vreemd genoeg niet functioneren...
Net zoals elk nieuw besturingssysteem is ook Windows 7 van een aantal nieuwe functionaliteiten voorzien. Een van de vernieuwingen onder Windows 7 is de verbeterde taakbalk. De vernieuwde taakbalk is werkelijk een verademing: door snelkoppelingen naar veelgebruikte programma's aan de taakbalk vast te pinnen, zijn ze snel toegankelijk (de minder vaak gebruikte programma's kunnen dan aan het startmenu worden vastgepind). Elke snelkoppeling op de taakbalk is voorzien van een JumpList: een pop-upmenu met een aantal snel toegankelijke functies waar ook regelmatig gebruikte bestanden aan kunnen worden vastgepind. Hoewel deze functie erg handig is, valt de uitwerking van dit concept wat mij betreft een beetje tegen.
Een ander nieuwtje in Windows 7 is het gebruik van Bibliotheken. Bestanden die verspreid binnen de bestandsstructuur zijn opgeslagen, kunnen hiermee eenvoudig virtueel worden gebundeld. Zelf maak ik inmiddels al driftig gebruik van een tiental zelf gedefinieerde bibliotheken en ik vind het zeker een meerwaarde. Jammer is wel dat de persoonlijke bestanden als vanouds tussen de systeembestanden worden opgeslagen waardoor het risico op dataverlies bij een herinstallatie nog steeds aanwezig is.
Hoewel ik zeer tevreden ben over het nieuwe besturingssysteem, zijn toch ook wel wat verbeterpunten te noemen. Zo kunnen er onder Windows 7 nog steeds problemen met de beheerrechten optreden (hoewel ze beduidend minder vaak voorkomen dan bij Windows Vista!). Een ander irritant minpuntje is dat er op de achtergrond regelmatig werkzaamheden gaande zijn waardoor de muis onbestuurbaar over het scherm begint te zwabberen (dit probleem lijkt vooralsnog opgelost wanneer de service Windows Search wordt uitgeschakeld). Ook het ontbreken van een eenvoudig e-mailprogramma vind ik persoonlijk een gemis (deze gebruik ik namelijk zelf graag voor het controleren van de binnengekomen spam op false positives). Gelukkig is Windows Mail uit Windows Vista met een trucje toch weer eenvoudig aan de praat te krijgen!
Verder valt er nog heel wat te verbeteren aan de partitioneringstool Windows Schijfbeheer. Hoewel het natuurlijk fijn is dat daarmee de systeempartitie kan worden verkleind, blijft het resultaat nog steeds bedroevend. Ook de ondersteuning voor meerdere monitoren valt (ondanks de verbeterde ondersteuning van projectoren met de toetscombinatie Windows-toets-P) wat mij betreft nog vies tegen. Zo kan de taakbalk nog steeds niet over meerdere beeldschermen worden uitgerekt en ontbreken handige multimonitor-opties rechts bovenin geopende vensters (zoals we die kennen van de tool MultiMon).
Al met al moet ik concluderen dat Windows 7 een hele verbetering is ten opzichte van zijn voorgangers. Het heeft de wow-factor van Windows Vista en werkt (op een snelle computer) efficiënter dan Windows XP. De prettige werkomgeving en het aan de praat kunnen krijgen van alle software waren voor mij redenen om definitief de overstap naar Windows 7 te maken. Die overstap was overigens versneld in werking getreden omdat het moederbord van mijn (naar Windows XP gedowngrade) computer het een maand geleden had begeven... Hoewel ik daar op dat moment op zijn zachtst gezegd niet blij mee was, stond de nieuwe computer met Windows 7 gelukkig al klaar om zijn plek in te nemen. 'Elk nadeel heb z'n voordeel', zo ook hier: ik heb Windows 7 noodgedwongen aan een praktijktest onderworpen en tot nu toe naar alle tevredenheid!
Tot slot: mijn tips voor het installeren, optimaliseren en beveiligen van Windows 7 zijn vanaf vandaag natuurlijk te lezen op de website SchoonePC, ik wens u dan ook veel leesplezier!
© 2001-2024 - Menno Schoone - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring