Hoe is het gebruikersaccount automatisch aan te melden?

Vraag:

Ik wil het gebruikersaccount automatisch laten opstarten zonder wachtwoord op te geven, de optie om dat in te stellen ontbreekt echter in NETPLWIZ. Is dat nog mogelijk?

Antwoord:

Wil je je gebruikersaccount direct met Windows laten opstarten, zonder eerst te moeten aanmelden met een wachtwoord? Dat kan eenvoudig via het venster Gebruikersaccounts (te openen met het commando NETPLWIZ in de zoekfunctie van Windows), selecteer het betreffende gebruikersaccount, deactiveer de optie Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken, bevestig met de knop OK en geef het wachtwoord op.

Sinds de Mei 2020 Update ontbreekt deze optie echter nog wel eens. Dat is het geval wanneer via Instellingen, onderdeel Accounts, sub Aanmeldingsopties de optie Aanmelden met Windows Hello vereisen van Microsoft-accounts is geactiveerd. Als je niet beter weet dan zou je denken dat het automatisch aanmelden van een gebruikersaccount niet meer mogelijk is. Dat is echter niet het geval, de betreffende optie wordt gewoon weer zichtbaar door de optie Aanmelden met Windows Hello vereisen van Microsoft-accounts te deactiveren.

LET OP: Wordt gebruikgemaakt van Windows Hello dan zal het automatisch aanmelden niet werken. Is een pincode ingesteld dan moet deze dus eerst worden verwijderd.


2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring