Wat te doen als de installatie van een Windows-update telkens mislukt?

Vraag Bram N. Spruijt:

k krijg telkens het bericht dat de Windows 10-updates niet voltooid kunnen worden. Ik heb diverse suggesties van Microsoft geprobeerd maar het wil maar niet lukken. Heeft u een oplossing?

Vraag Gerie:

Bij Windows Update wordt gemeld dat de installatie van een nieuwe update is mislukt. Hoe is dit op te lossen? Ik gebruik McAfee Internet Security als beveiliging.

Windows Update: Updates mislukt (problemen bij het installeren van cumulatieve updates)

Antwoord:

Dit is een veelvoorkomend probleem. Als de installatie van een Windows-update mislukt, probeer deze dan eerst eens handmatig te installeren. Via de foutmelding is te achterhalen om welke update het gaat (in dit geval update KB4532693). Gebruik dit KB-nummer om het bijbehorende updatebestand te vinden via de zoekfunctie van de Microsoft Update-catalogus (www.catalog.update.microsoft.com) of nog praktischer: via Google zodat direct de juiste cataloguspagina wordt geopend.

Microsoft Update Catalogus

De cataloguspagina toont meerdere downloads, het vergt wat puzzelen om de juiste te vinden. Er zijn maar weinig gebruikers die een Windows Server of een op ARM64-gebaseerd systeem hebben, deze downloads vallen dus al af. Voor de meeste installaties hoeft alleen gekeken te worden naar de ge´nstalleerde onderdelenupdate (bijvoorbeeld 1903 of 1909), de Windows-versie (Pro of Home) en/of de bits-versie (de x64-update is voor de 64-bits versie en de x86-update voor de 32-bits versie). Deze gegevens zijn te herleiden uit de foutmelding van Windows Update, maar kunnen ook worden achterhaald via Instellingen, onderdeel Systeem, sub Info. In de afbeelding is te zien dat het in dit geval gaat om de download voor de x64-versie, onderdelenupdate 1903 (de Mei 2019 Update). De betreffende update is vervolgens via de knop Downloaden te installeren.

Kies de juiste update: Windows-versie, bits-versie, onderdelenupdate

Lukt het ook op deze manier niet om de update te installeren? Verwijder dan eventueel aangesloten hardware en extra ge´nstalleerde beveiligingssoftware (in dit geval McAfee), verbreek de internetverbinding en probeer het opnieuw. Lukt het ook dan niet dan is er altijd nog de optie om Windows 10 met behoud van bestanden en ge´nstalleerde apps opnieuw te installeren (via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Systeemherstel, optie Deze pc opnieuw instellen).


ę 2001-2023 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring