Q&A: Standaard opslag van documenten en afbeeldingen in OneDrive

Ed de Vin vraagt: "De mappen Documenten en Afbeeldingen staan in de Windows Verkenner zowel onder OneDrive als onder Deze pc, in beide gevallen met de opslaglocatie C:\Gebruikers\gebruiker\OneDrive. Onder OneDrive is dit pad uiteraard juist, maar onder Deze pc zou dat C:\Gebruikers\gebruiker moeten zijn (zoals dat wl bij persoonlijke mappen als Downloads, Muziek, Video's het geval is). Als ik bij de twee 'foute' mappen op Eigenschappen klik, mis ik het tabblad Locatie waardoor die mappen ook niet zijn te verplaatsen. Op deze manier komen dus alle bestanden die in Documenten en Afbeeldingen worden opgeslagen, onbedoeld in OneDrive terecht. Heeft u hier een oplossing voor?"

Antwoord: Bij Windows 10 is dat standaard het geval wanneer het gebruikersaccount bij het aanmaken wordt gekoppeld aan een Microsoft-account en daarbij direct wordt aangemeld bij OneDrive (zie ook de pagina over de setup-procedure van Windows 10 onder het kopje Accountinstellingen). Om de automatische online opslag van documenten en afbeeldingen ongedaan te maken, raad ik aan om over te stappen op een nieuw aangemaakt gebruikersaccount. Ontkoppel daarvoor eerst het huidige gebruikersaccount van het Microsoft-account (via Instellingen, onderdeel Accounts, sub Info, link In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account), maak vervolgens een nieuw (al dan niet lokaal) gebruikersaccount aan en koppel deze aan het Microsoft-account. Breng tot slot de koppeling met OneDrive tot stand met een dubbelklik op het grijsgekleurde wolken-icoontje in het systeemvak.

LET OP: Wordt het gebruikersaccount toch direct gekoppeld aan een Microsoft-account, geef dan (via de link Nieuwe bestanden standaard alleen opslaan op deze pc) aan dat het koppelen van de mappen Documenten en Afbeeldingen aan OneDrive niet gewenst is.

2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring