Q&A: Niet meer om een wachtwoord vragen bij het ontwaken uit de slaapstand

Marjan vraagt: "Als ik stop met werken op de computer moet ik steeds mijn wachtwoord typen bij hervatting. Ik wil mijn wachtwoord eigenlijk alleen intypen als ik de computer start."

Antwoord: Er zijn inderdaad twee momenten waarop een wachtwoord wordt gevraagd: voorafgaande aan het opstarten van een gebruikersaccount en bij het hervatten van de sessie na het ontwaken uit de slaapstand. In beide gevallen kan het vragen om het wachtwoord worden uitgeschakeld. Het vragen om het wachtwoord bij het hervatten van de sessie is eenvoudig uit te schakelen via Instellingen, onderdeel Accounts, sub Aanmeldingsopties, zet hier de optie Aanmelding vereisen op Nooit.

Windows 10 instellingen: onderdeel Accounts, sub Aanmeldingsopties

TIP: Bij voorgaande Windows-versies is deze optie terug te vinden via het configuratiescherm, onderdeel Energiebeheer, taak Een wachtwoord vereisen bij uit slaapstand komen, link Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn, optie Geen wachtwoord vereisen.

Het automatisch aanmelden bij het opstarten van Windows kan worden uitgeschakeld door in het zoekvenster de zoekterm netplwiz te gebruiken (hiermee kan tevens het welkomstscherm worden overgeslagen wanneer er meerdere gebruikersaccounts zijn ingesteld). Selecteer het account waarmee automatisch moet worden ingelogd, deactiveer de optie Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken en klik op Toepassen. Vervolgens wordt het wachtwoord van het gebruikersaccount gevraagd (geef alleen een wachtwoord op wanneer er voor het inloggen op het betreffende account een wachtwoord is ingesteld). Nadat dit venster met de knop OK is bevestigd, wordt het gebruikersaccount voortaan automatisch aangemeld.

2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring