Hoe krijg ik weer administratorrechten?

Vraag:

Bij elke systeemwijziging wordt een scherm van Gebruikersaccountbeheer getoond, de knop Ja ontbreekt alleen. Hoe is dat op te lossen?

Antwoord:

Zo nu en dan laat een lezer mij weten problemen te hebben met het doorvoeren van systeemwijzigingen zoals het aanpassen van instellingen en het installeren van programma's. Ondanks dat het gebruikersaccount over administratorrechten zou moeten beschikken, is de knop Ja in het venster van Gebruikersaccountbeheer ontoegankelijk (grijs) of zelfs afwezig. Het gebruikersaccount heeft dan blijkbaar geen rechten meer om wijzigingen aan te brengen, waardoor deze feitelijk degradeert tot een standaard gebruikersaccount. Betreft dit het enige gebruikersaccount dan is Windows praktisch onbruikbaar. Het is mij een raadsel hoe dat kan gebeuren!

Gelukkig is het niet nodig om Windows opnieuw te installeren, aangezien elke pc over een standaard verborgen administratoraccount beschikt. Vanuit dit account kan een nieuw administratoraccount worden aangemaakt, of het accounttype van een reeds bestaand gebruikersaccount worden gewijzigd naar Administrator (via Instellingen > Accounts > Andere gebruikers; Windows 10: via Instellingen > Accounts > Gezin en andere gebruikers). Het activeren van het verborgen administratoraccount is niet eenvoudig, maar met het stappenplan (en bijbehorende instructievideo) is het goed te doen!

2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring