Hoe is de externe schijf met persoonlijke mappen te vervangen?

Vraag Johan Haesevoets:

Op mijn NUC-computer zijn de persoonlijke mappen verplaatst naar een D:-partitie op een externe schijf. Deze externe schijf is te klein geworden, vandaar dat ik deze wil vervangen door eentje van 1 Tb. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?

Antwoord:

Als je het zelf geen probleem vindt dat de schijfletter voor de datapartitie wijzigt (bijvoorbeeld van D: naar E:), dan is het simpel: sluit de nieuwe schijf aan zodat de hierop aanwezige partities een eigen schijfletter krijgen (partitioneer de schijf desgewenst eerst opnieuw met Schijfbeheer). Verplaats vervolgens de persoonlijke mappen Documenten, Afbeeldingen, Bureaublad e.d. (inclusief de daarin opgeslagen bestanden) door middel van knippen (Ctrl-X) en plakken (Ctrl-V) van D: naar de nieuwe partitie (in dit voorbeeld E:), zo is Windows meteen op de hoogte van de nieuwe opslaglocatie! De oude schijf kan hierna probleemloos worden losgekoppeld.

Wat als je de schijfletter D: wilt hergebruiken?

Is het gewenst dat de nieuwe partitie ook weer de schijfletter D: krijgt, dan heeft het wat meer voeten in aarde. Bij het aansluiten van de nieuwe schijf krijgt de betreffende partitie immers een andere schijfletter toegewezen omdat de D: al bezet is. Zolang de oorspronkelijke D:-partitie nog aanwezig is, kan de schijfletter van de beoogde datapartitie op de nieuwe schijf niet in D: worden gewijzigd. En omdat Windows naar de persoonlijke mappen op die D:-partitie verwijst, kan deze niet worden verwijderd (om de schijfletter beschikbaar te maken voor een partitie op de nieuw aangesloten schijf). Er is dus een truc nodig om deze impasse te doorbreken. Hoewel het ook sneller kan, adviseer ik de risico's zo klein mogelijk te houden door de volgende methode te gebruiken:

  • Kopieer de persoonlijke mappen van alle gebruikersaccounts op de D:-partitie (inclusief de daarin opgeslagen bestanden) naar de E:-partitie. Gebruik hiervoor de sneltoetsen Ctrl-C (kopiŽren) en Ctrl-V (plakken). Let op: het gaat hier dus om kopiŽren, niet om verplaatsen!
  • Maak een tijdelijk lokaal gebruikersaccount aan via Instellingen > Accounts > Andere gebruikers, knop Account toevoegen (Windows 10: via Instellingen > Accounts > Gezin en andere gebruikers, link Iemand anders aan deze pc toevoegen), link Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon, link Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen. Geef het account alleen een gebruikersnaam (een wachtwoord is niet nodig), knop Volgende.
  • Selecteer het zojuist aangemaakte account en geef het administratorrechten via de knop Accounttype wijzigen.
  • Start Windows opnieuw op en meld aan op het nieuwe gebruikersaccount. Omdat de persoonlijke mappen van een nieuw aangemaakt account standaard op de C:-partitie staan, kan de schijfletter D: bij dit account veilig worden gewijzigd of verwijderd: klik met rechts op de startknop, optie Schijfbeheer, klik met rechts op de D:-partitie, optie Stationsletter en paden wijzigen, knop Wijzigen en selecteer een nog beschikbare letter.
  • Nadat de schijfletter D: is vrijgekomen, kan de schijfletter van de E:-partitie (met de gekopieerde mappen) op vergelijkbare wijze worden gewijzigd in D:.
  • Start de pc nogmaals opnieuw op en meld aan op het eigen gebruikersaccount. De persoonlijke mappen functioneren nu weer als vanouds, maar dan vanaf de nieuwe schijf. Om het netjes af te ronden, kan het tijdelijke gebruikersaccount weer worden verwijderd en de oude schijf desgewenst worden losgekoppeld (nadat de pc is uitgeschakeld!).

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring