Is mijn PC gehackt?

Vraag:

"Is mijn pc gehackt?"

Antwoord:

Onlangs kwam in het nieuws dat een internationaal opererende groep internetcriminelen een database met gedetailleerde persoonlijke gegevens heeft buitgemaakt. Onder de slachtoffers bevinden zich zo'n 50.000 Nederlanders. De gegevens zijn verzameld met behulp van malware welke samen met ogenschijnlijk betrouwbare software op de computers van slachtoffers wordt geļnstalleerd. Deze malware logt alle activiteiten (waaronder ook je aanmeldgegevens!) en stuurt privacygevoelige informatie direct door. Met deze gegevens kan een crimineel je leven flink zuur maken, het is dus verstandig om gelijk even te controleren of je door deze hack bent getroffen! Dit kan via een speciale pagina op de website van de politie: www.politie.nl/checkjehack.

Komt je e-mailadres in de database voor dan ontvang je van hen een e-mail waarin wordt bevestigd dat je gegevens zijn gestolen. Ze geven je adviezen over het opschonen van de pc, voor een computerleek zijn deze echter lastig in concrete stappen te vertalen. Het komt erop neer dat het verstandig is om de internetverbinding te verbreken, een schermafdruk of foto van alle in de browser(s) opgeslagen aanmeldgegevens te maken (zodat je weet van welke accounts de aanmeldgegevens zijn gelekt), een back-up van de persoonlijke bestanden te maken en Windows opnieuw te installeren (bij voorkeur vanaf een op een schone pc aangemaakt USB-installatiemedium). De laatste stap is het wijzigen van de wachtwoorden van de accounts op de gemaakte schermafdruk(ken). En vergeet vooral niet om daar waar dat mogelijk is tweestapsverificatie te activeren!

TIP: Vind je het spannend om deze stappen zonder hulp uit te moeten voeren? Dat kan ik heel goed begrijpen, vandaar dat ik de kopers van mijn computerbijbel zo nodig graag even ondersteun bij het zetten van de benodigde stappen.

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring