Hoe kan een gebruikersaccount automatisch worden aangemeld?

Vraag Ed Lasschuyt:

In het verleden is een wachtwoord aangemaakt om Windows te openen. Hier wil ik vanaf, ik wil mijn gebruikersaccount graag direct laten opstarten. Maar hoe doe ik dat?

Antwoord:

Om Windows automatisch (zonder wachtwoord) te laten doorstarten, moet je eerst weten of het gebruikersaccount aan een Microsoft-account is gekoppeld of dat het een lokaal account betreft. Dit is te achterhalen via Instellingen, onderdeel Accounts, sub Uw info (zie de vermelding direct onder de naam van het gebruikersaccount):

Lokaal account (links) vs Microsoft-account (rechts)

Automatisch aanmelden met een lokaal account

Bij een lokaal account is het automatisch aanmelden relatief eenvoudig in te stellen door het wachtwoord te verwijderen (via de sub Aanmeldingsopties, optie Wachtwoord, knop Wijzigen, geeft het huidige wachtwoord op, knop Volgende, knop Volgende, knop Voltooien). Wil je het wachtwoord van het lokale account behouden, dan is het automatisch aanmelden altijd nog in te stellen met het commando NETPLWIZ (zie verderop).

Automatisch aanmelden met een Microsoft-account

Is het gebruikersaccount gekoppeld aan een Microsoft-account dan moet er verplicht worden aangemeld met een wachtwoord f Windows Hello, zoals een pincode of vingerafdruk (bij gezichtsherkenning gaat het automatisch aanmelden eigenlijk al vanzelf, het is dan ook niet zinvol om dit aan te passen). De makkelijkste manier om alsnog automatisch aan te melden, is simpelweg overstappen naar een lokaal gebruikersaccount (via de sub Uw info, link In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account).

Maar ook wanneer je de koppeling met het Microsoft-account liever in stand houdt (bijvoorbeeld vanwege de automatische online synchronisatie van de instellingen en bestanden met andere computers), is het mogelijk om het gebruikersaccount automatisch aan te laten melden! Het is dan wel noodzakelijk dat er uitsluitend wordt aangemeld met een wachtwoord (en dus niet met Windows Hello!), anders kan het automatisch aanmelden niet geactiveerd worden. Schakel hiervoor eerst het 'verplicht' aanmelden met Windows Hello uit via de sub Aanmeldingsopties door de optie Aanmelden bij Windows Hello vereisen voor Microsoft-accounts te deactiveren (let op: als deze optie niet zichtbaar is, stel dan tijdelijk een Windows Hello-pincode in!). Selecteer vervolgens de toegepaste Windows Hello-aanmeldingsoptie en verwijder deze (knop Verwijderen) zodat alleen nog met het wachtwoord van het Microsoft-account aangemeld kan worden.

Automatisch aanmelden activeren met NETPLWIZ

Er is nu nog n stap nodig: het gebruikersaccount automatisch laten aanmelden zodat het aanmeldvenster wordt overgeslagen. Dit gaat als volgt: geef het commando NETPLWIZ in de zoekfunctie op de taakbalk, selecteer het gebruikersaccount waarmee automatisch moet worden aangemeld, deactiveer de optie Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken en klik op Toepassen. Geef vervolgens het wachtwoord van het geselecteerde gebruikersaccount op (indien ingesteld) en bevestig met OK.

Uitschakelen vergrendelingsscherm na het hervatten uit de slaapstand of de schermbeveiliging

Bij het ontwaken uit de slaapstand moet eerst het vergrendelingsscherm worden weggeklikt, zelfs als er geen wachtwoord is ingesteld. Wordt dit als vervelend ervaren, schakel het dan uit via de sub Aanmeldingsopties, wijzig de keuzebox bij Aanmelding vereisen in Nooit (voorzie het gebruikersaccount tijdelijk van een wachtwoord wanneer deze optie niet wordt getoond!)  En is de schermbeveiliging ingeschakeld (bij Instellingen, onderdeel Persoonlijke instellingen, sub Vergrendelingsscherm, link Instellingen voor schermbeveiliging), deactiveer dan de optie Aanmeldscherm weergeven bij hervatten.


2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring