Hoe zijn de seconden in de klok van Windows weer te geven?

Vraag Gerard Need:

In de taakbalkhoek op mijn desktop wordt de tijd weergegeven als uu:mm, terwijl mijn laptop de tijd weergeeft als uu:mm:ss (dus met seconden). Graag zie ik op de desktop dezelfde weergave als op de laptop, ik heb alleen niet kunnen vinden hoe ik de seconden kan toevoegen. Weet jij raad?

zie instructievideo nieuwsbrief #103 op 0:58

Antwoord:

Het is inderdaad apart dat daar geen instelling voor is. Via Instellingen, onderdeel Tijd en taal, sub Land/regio, link Extra instellingen voor datum, tijd en regio, link De notatie voor datum, tijd of getallen wijzigen, knop Meer instellingen, tabblad Tijd kan de korte tijdnotatie (die van invloed zou moeten zijn op de weergave in de taakbalkhoek) weliswaar worden gewijzigd van UU:mm naar UU:mm:ss, dit heeft echter geen effect op de klok in de taakbalkhoek. En dat is opmerkelijk, want als op tabblad Datum de korte datumnotatie op vergelijkbare wijze wordt aangepast (bijvoorbeeld in ddd d-M-jjjj of dddd d-M-jjjj voor het toevoegen van de dag van de week) dan heeft dat wl direct effect op de in de taakbalkhoek weergegeven datum.

LET OP: Het aanpassen van de datumnotatie heeft effect op programma's (zoals Excel) die daar gebruik van maken!

Dat het met de korte tijdsnotatie niet lukt, is eenvoudig vanuit de ontstaansgeschiedenis te verklaren: bij de ontwikkeling van Windows 95 bleek namelijk dat de computer merkbaar trager werd door de tikkende seconde in de taakbalkhoek. Om deze reden werd besloten de seconden niet weer te geven. Met de hedendaagse computers is dat uiteraard geen issue meer, de bijbehorende instelling is echter nooit meer aangepast.

Met de volgende registertweak kunnen de seconden alsnog aan de klok in de taakbalkhoek worden toegevoegd: navigeer met de register-editor naar de registersleutel HKCU\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Explorer\ Advanced, voeg de DWORD-registerwaarde ShowSecondsInSystemClock toe, geef deze de waarde 1 en herstart Windows.


2001-2023 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring