Hoe is de schijfletter van de dataschijf te wijzigen?

Vraag Hans Escher:

De persoonlijke mappen Documenten, Afbeeldingen e.d. heb ik destijds verplaatst naar een aparte harde schijf met de schijfletter D:. Deze schijf heb ik nu gekloond naar een nieuwe SSD-schijf, die tijdelijk de schijfletter E: heeft gekregen. Na het klonen heb ik de harde schijf losgekoppeld en de SSD op de vrijgekomen kabel aangesloten. Bij het opstarten klaagt Windows echter over het ontbreken van de D:-partitie, het lukt me dus ook niet om de schijfletter van de SSD-schijf vanuit Schijfbeheer te wijzigen in D:. Mijn vraag: hoe is dit op te lossen?

Antwoord:

Het probleem wordt veroorzaakt doordat Windows bij het aanmelden van het gebruikersaccount op zoek gaat naar de persoonlijke mappen op de D:-partitie. De oude harde schijf (met schijfletter D:) is echter al losgekoppeld en de nieuwe SSD-schijf (waar de persoonlijke mappen naartoe gekopieerd zijn) heeft schijfletter E:... De persoonlijke mappen zijn dus onvindbaar, vandaar dat het gebruikersaccount niet meer kan opstarten. De oplossing klinkt eenvoudig: wijzig de schijfletter van de SSD-schijf handmatig vanuit Schijfbeheer van E: naar D:. Maar hoe doe je dat als het gebruikersaccount niet meer wil opstarten?

Dit probleem is gelukkig eenvoudig op te lossen door voorafgaand aan het loskoppelen van de oude schijf een nieuw lokaal gebruikersaccount met administratorrechten aan te maken (via Instellingen, onderdeel Accounts, sub Andere gebruikers). De persoonlijke mappen van een nieuw aangemaakt gebruikersaccount worden namelijk standaard op de C:-schijf opgeslagen, waardoor dit account geen last heeft van het loskoppelen van de D:-schijf. Meld vervolgens aan op dit administratoraccount (zodat deze de volgende keer standaard wordt opgestart) en schakel de computer uit. Koppel de oude schijf los, zet de computer weer aan (zodat Windows opstart, dit keer met het nieuwe administratoraccount) en wijzig de stationsletter met een rechter muisklik op Start, optie Schijfbeheer, rechter muisklik op de E:-partitie, optie Stationsletter en paden wijzigen, knop Wijzigen en selecteer de stationsletter D:. Nu de schijfletter is aangepast, kan het oorspronkelijke gebruikersaccount weer worden aangemeld. Om het netjes af te ronden is het nog wel zaak om het nieuw aangemaakte administratoraccount weer te verwijderen.

Het verborgen administratoraccount

Als alternatief kan ook gebruik worden gemaakt van het verborgen administratoraccount. Dit verborgen administratoraccount is vanuit Windows te activeren: klik met rechts op Start, optie Terminal (Beheerder) / Windows PowerShell (Admin) en geef het commando NET  USER  ADMINISTRATOR  /ACTIVE:YES. Schakel vervolgens de computer uit, wissel de schijf, meld dit keer aan op het niet langer verborgen administratoraccount en wijzig de stationsletter in D: (zoals hiervoor beschreven). Nadat je opnieuw bent aangemeld op je eigen gebruikersaccount is het administratoraccount weer te verbergen met het commando NET  USER  ADMINISTRATOR  /ACTIVE:NO.

Dit administratoraccount heeft een bijkomend voordeel: het kan buiten Windows om worden geactiveerd. Dit is met name handig wanneer de oorspronkelijke schijf met de D:-partitie niet meer beschikbaar is, bijvoorbeeld omdat deze defect is geraakt. Hoewel het activeren van het verborgen administratoraccount buiten Windows om niet eenvoudig is, kan het (in geval van een defecte dataschijf) een handig redmiddel zijn om Windows weer aan de praat te krijgen!


2001-2023 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring