Gebruikersaccountbeheer (Windows 11)

Gebruikersaccountbeheer (ook wel User Account Control (UAC) genoemd) wordt geactiveerd wanneer je op het punt staat om essentiŽle systeemaanpassingen uit te voeren of software te installeren. In het scherm verschijnt een melding die eerst beantwoord moet worden voordat je weer verder kunt werken. Deze veiligheidsmaatregel moet voorkomen dat Windows besmet raakt met ongewenste, mogelijk schadelijke software. Hoewel Gebruikersaccountbeheer Windows aanzienlijk veiliger maakt, is het dimmen van het scherm en het blokkeren van de openstaande apps voor velen ook een grote bron van ergernis. Worden de meldingen echter achteloos weggeklikt dan krijgt malware vrij spel en is Gebruikersaccountbeheer nutteloos...

Gebruikersaccountbeheer

Instellingen Gebruikersaccountbeheer aanpassen

Volgens de standaard instellingen komt Gebruikersaccountbeheer alleen in actie wanneer programmaís systeemwijzigingen willen doorvoeren. Wordt het dimmen van het scherm als vervelend ervaren dan kan dat worden uitgeschakeld door het beveiligingsniveau van Gebruikersaccountbeheer iets te verlagen. Dit gaat via het configuratiescherm, onderdeel Gebruikersaccounts, link Instellingen voor Gebruikersaccountbeheer wijzigen, zet hier de schuifregelaar voor het waarschuwingsniveau een treetje lager. Gebruikersaccountbeheer kan ook helemaal worden uitgeschakeld (door de schuifregelaar op Nooit een melding weergeven in te stellen), dit gaat echter ten koste van de veiligheid en kan tevens problemen veroorzaken bij het openen van apps.

Gebruikersaccountbeheer meldingen wijzigen

TIP: Krijg je een melding dat Windows een bepaalde bewerking niet kan uitvoeren omdat de rechten van het betreffende gebruikersaccount te beperkt zijn? Zie dan elders op deze website hoe problemen met te beperkte beheerrechten aangepakt kunnen worden.

© 2001-2023 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring