Hoe is een Windows 10-installatie over te zetten naar een nieuwe PC?

Vraag:

Kan ik de schijf met mijn Windows 10-installatie, programma's, instellingen en bestanden overzetten naar een nieuwe computer?

Antwoord:

Wil je een nieuwe computer aanschaffen, bijvoorbeeld omdat de oude niet meer vooruit te branden is of omdat het moederbord defect is geraakt? Dan zou je de interne schijf in zijn geheel (dus inclusief de Windows 10-installatie, software, instellingen en persoonlijke bestanden) kunnen overzetten naar een andere computer! Bij voorgaande Windows-versies gaf het overzetten van het besturingssysteem vrijwel altijd opstartproblemen vanwege de ontbrekende moederborddrivers. Windows 10 heeft hier geen last van: dit besturingssysteem detecteert automatisch alle nieuwe hardware, installeert de benodigde drivers en start vervolgens als gebruikelijk op. Je kan na het overzetten van de schijf dus gelijk op de nieuwe computer verder werken!

Zijn er kanttekeningen?

Zeker. Vanwege de gewijzigde hardware kunnen er activatieproblemen ontstaan. Dit is met name het geval wanneer het om een OEM-versie gaat (een bij de computer meegeleverde Windows 10-licentie), deze is namelijk gekoppeld aan het betreffende moederbord en kan daarom niet worden overgezet naar een andere computer. De installatie kan dan wel worden overgezet naar een andere computer met OEM-licentie, maar dan moet het wel om een vergelijkbare Windows 10-versie gaan (Windows 10 Home of Pro). Bij een los gekochte Windows-versie speelt dit probleem niet.

Activatieproblemen kunnen wellicht ook worden opgelost door de Windows 10-licentie van de oude computer te koppelen aan een Microsoft-account zodat deze eenvoudig naar de nieuwe computer kan worden overgezet. De licentie kan dan echter niet meer op de oude computer worden gebruikt, deze optie is dus alleen interessant als de oude computer is afgeschreven. Als alternatief kan ook altijd nog voor een paar tientjes een licentie op Marktplaats worden gekocht (controleer wel eerst even of de betreffende verkoper een goede reputatie heeft). Houd er verder rekening meer dat er (als gevolg van de gewijzigde hardware) ook activeringsproblemen bij andere software kunnen ontstaan.

Windows 10 overzetten naar een SSD-schijf

Is de schijf succesvol overgezet en wil je de Windows 10-installatie ook nog overzetten naar een snellere SSD-schijf? Dan kan met door de SSD-fabrikant beschikbaar gestelde imagingsoftware, zoals de datamigratietools van Samsung. Waar nodig zal deze software de Windows-partitie verkleinen zodat Windows ook overgezet kan worden naar een kleinere SSD-schijf. Is de nieuwe schijf groter dan de oude dan is het net zo makkelijk (zo niet makkelijker!) om de schijf te clonen met een SATA-clone adapter of dockingstation (zie afbeelding).

Clonen van de schijf met een adapter


2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring