Wwaarom openen Excel bestanden zo traag?

Vraag:

Het openen en bewerken van een Excel-bestand (met VBA-macro's) verloopt steeds trager. Waar kan dat aan liggen?

Antwoord:

Werken programma's een stuk trager dan je zou mogen verwachten, dan zijn er grofweg vier mogelijke oorzaken: er zit een bug in het programma, er zijn niet genoeg systeembronnen, de computer is besmet met een virus of de beveiligingssoftware zit in de weg. De traagheid blijkt in dit geval niet veroorzaakt te worden door een bug, beperkte systeembronnen of een virusbesmetting aangezien het probleem door het uitschakelen van de realtime beveiliging van Windows als sneeuw voor de zon verdween.

Omdat het betreffende Excel-bestand is voorzien van VBA-macro's, wordt deze doorlopend door Windows-beveiliging gecontroleerd op potentieel gevaarlijke activiteiten. Dit is eenvoudig te verhelpen door (de map met) het betreffende bestand van realtime-beveiliging uit te sluiten via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Windows-beveiliging, optie Virus- en bedreigingsbeveiliging, Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging, link Instellingen beheren (bij de 1803-update: onderdeel Uitsluitingen, link Uitsluitingen toevoegen of verwijderen). Klik vervolgens op de link Uitsluitingen toevoegen of verwijderen, knop Een uitsluiting toevoegen, kies Bestand (of Map), selecteer het betreffende bestand en klik op Openen. Nadat de melding van gebruikersaccountbeheer is bevestigd, wordt het betreffende bestand niet meer in de gaten gehouden waardoor deze aanzienlijk sneller opent en te bewerken is.

De conclusie: merk je dat een programma traag reageert, controleer dan of dit is op te lossen door de realtime beveiliging van Windows tijdelijk uit te schakelen (via het onderdeel Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging) en sluit zo nodig bestanden of mappen uit van het scanproces!


2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring