Q&A: Vastlopers door incompatibel programma in het contextmenu

zie instructievideo nieuwsbrief #88 op 23:17

Willem Jongste vraagt: "Sinds kort heb ik een probleem met knippen en plakken van foto’s. Als ik met de rechter muisknop op een map met foto’s klik om het kader te openen, krijg ik een ronddraaiende cirkel te zien en daarna loopt de computer helemaal vast. Heb je een oplossing voor mijn probleem?"

Antwoord: Dat kader heet het contextmenu en bevat naast de opties Kopiëren en Plakken nog vele andere opties, waaronder vaak ook invoegtoepassingen van geďnstalleerde programma's. Wanneer zo'n programma niet compatibel is met een nieuw geďnstalleerde onderdelenupdate van Windows, dan kan de bijbehorende invoegtoepassing voor problemen zorgen.

Nadat het betreffende programma (in dit geval eentje die is gerelateerd aan het bekijken/bewerken van foto’s) uit het contextmenu is verwijderd, moet het menu weer probleemloos worden weergegeven. Dat kan het makkelijkst met een tool als ShellExView. Sorteer eerst op de kolom Type zodat alle invoegtoepassingen (context handlers) van het type Context Menu onder elkaar staan. Negeer de invoegtoepassingen van Microsoft, het probleem zit in de overige (lichtroze gemarkeerde) invoegtoepassingen. Selecteer de roze regels van het type Context Menu en schakel ze uit met de F7-toets of met een rechter muisklik, optie Disable Selected Items (uitgeschakelde invoegtoepassingen worden lichtgrijs gemarkeerd).

ShellExView voor het uitschakelen van items in het contextmenu

Is het probleem met het contextmenu nu opgelost, dan weet je zeker dat het probleem door een van de invoegtoepassingen werd veroorzaakt. Door de uitgeschakelde invoegtoepassingen stuk voor stuk weer aan te zetten en tussentijds te testen of het probleem met het contextmenu weer terugkomt, kan de veroorzaker eenvoudig worden opgespoord. Is deze eenmaal achterhaald dan kunnen de onnodig uitgeschakelde items weer worden ingeschakeld (rechter muisknop, Enable Selected Items).

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring