Q&A: Weer toegang krijgen tot gebruikersaccount om bestanden veilig te stellen

zie instructievideo nieuwsbrief #88 op 14:59

Bert Janssens vraagt: "Ik heb een vraag over een (oude) laptop waar nog documenten en fotowerk op staan die ik er op ťťn of andere manier af wil halen. Er wordt bij het aanmeldscherm echter gevraagd om een wachtwoord of pincode, deze weet ik echter niet meer. Is het toch nog mogelijk om de bestanden eraf te halen?"

Antwoord: Er zijn meerdere manieren om de bestanden veilig te stellen. In geval van een lokaal gebruikersaccount kan met behulp van een opstartbare DVD of USB-stick het wachtwoord blanco worden gemaakt. Omdat de kans bestaat dat het opstartproces hierdoor beschadigd raakt, is deze methode echter niet aan te raden. Is het gebruikersaccount gekoppeld aan een Microsoft-account dan kan je het wachtwoord online wijzigen.

Als alternatief zou je er ook voor kunnen kiezen om het verborgen administratoraccount te activeren. Vanuit dit account heb je namelijk (met behulp van de administratorrechten) toegang tot de persoonlijke bestanden van andere gebruikersaccounts, zelfs al je daar het wachtwoord niet (meer) van weet! Voor het activeren van het verborgen administratoraccount moet een ingewikkeld stappenplan worden doorlopen. Laat je echter niet afschrikken, stap voor stap is het goed te doen!

Als laatste optie kan je de schijf uit de computer halen, in een externe case plaatsen en via USB aansluiten op een andere computer. De oude schijf krijgt zodoende een schijfletter alsof het een USB-stick betreft, waarna de bestanden vanuit de Windows Verkenner naar een veilige locatie kunnen worden gekopieerd. Afhankelijk van het formaat schijf heb je hiervoor een 2,5" of 3,5" USB 3.0 SATA externe case (of docking station) nodig, deze kost hooguit een paar tientjes. Wellicht is dat nog het makkelijkst, en heb je bovendien ook direct een back-up schijf gecreŽerd!

AANVULLING: Het is ook een optie om de computer op te starten vanaf een CD of USB-stick met Windows PE of een Linux-distributie om vanuit deze omgeving de bestanden naar een extern aangesloten schijf te kopiŽren.

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring