Q&A: Webmail van Gmail instellen als standaard 'e-mailprogramma'

zie instructievideo nieuwsbrief #88 op 7:11

LET OP: Door een wijziging is er een vervolgvraag gekomen.

Vraag: "Ik maak gebruik van de webmail van Gmail, kan deze als standaard e-mailprogramma worden ingesteld?"

Antwoord: Wordt een e-mailadres via een e-mailprogramma zoals Outlook beheerd, dan opent het programma automatisch wanneer op een e-mailadres met link wordt geklikt. Dit is handig, want zo kan je direct een bericht opstellen en verzenden. Wat velen echter niet weten, is dat dit k met webmail van Gmail kan! Open hiervoor de browser Chrome, navigeer naar de pagina www.gmail.com, klik op het handler-icoontje (direct links naast de ster in de adresbalk), optie Toestaan. Vanaf nu worden alle links voor e-mail door mail.google.com geopend.

mail.google.com toestaan alle links voor e-mail te openen

Wordt het handler-icoontje niet (meer) weergegeven dan is Gmail inmiddels als handler voor e-mail ingesteld. Dit is te controleren door in Chrome de pagina chrome://settings/handlers te openen en de vermelding mail.google.com te verwijderen (na het verwijderen van deze vermelding en het verversen van de pagina is de koppeling verbroken, en wordt het icoontje weer getoond).

Stel tot slot de browser Chrome in als standaard e-mailprogramma (via Instellingen, onderdeel Apps, sub Standaard-apps; bij Windows 11 selecteer je Google Chrome en wijzig je de instelling bij MAILTO). Dit zorgt ervoor dat Chrome wordt geopend zodra binnen een ander programma op een e-mailadres wordt geklikt.

TIP: Een vergelijkbare truc is ook mogelijk in Firefox: navigeer via de menuknop, Opties, onderdeel Algemeen naar het onderdeel Toepassingen en koppel het inhoudstype mailto aan de actie Gmail gebruiken. Stel Firefox vervolgens in als standaard e-mailprogramma.

2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring