Q&A: Zijn bestanden en mappen niet te verwijderen? Gebruik 7-Zip!

zie instructievideo nieuwsbrief #85 op 2:10

Vraag: "Ik heb bestanden op mijn schijf staan welke ik met geen mogelijkheid meer kan verwijderen. Hoe kan ik deze alsnog verwijderen?"

Antwoord: Het is een regelmatig terugkerend probleem: bestanden (en daarmee ook de map waarin deze staan) die met geen mogelijkheid meer zijn te verwijderen. Deze geblokkeerde bestanden zou je kunnen verwijderen met tools als Unlock It of MoveOnBoot. Deze tools richten zich op het wijzigen van de toegangsrechten, dan wel het afsluiten van het proces dat de te verwijderen bestanden vasthoudt. Er zijn echter bestanden en mappen die zelfs niet door deze geavanceerde tools kunnen worden verwijderd. Dit wordt veroorzaakt doordat het NTFS-bestandssysteem van Windows niet overweg kan met de bestandsnaam, bijvoorbeeld omdat deze niet toegestane tekens bevat (zoals :, ", ?, * etc.), niet de juiste syntax heeft of omdat de naam inclusief het bestandspad te lang is. Het betreft hier vrijwel altijd van internet gedownloade bestanden.

Het enige advies wat ik in dergelijke gevallen kon geven, was de partitie met de betreffende bestanden te formatteren zodat het bestandssysteem weer van voren af aan kan worden opgebouwd. Veel van deze bestanden blijken echter eenvoudig vanuit een in-/uitpaktool zoals 7-Zip (download: www.7-zip.org) te verwijderen! Als alternatief zijn de betreffende bestanden ook eerst met 7-Zip naar een archiefbestand te verplaatsen (geef daarbij aan dat het betreffende bestand na inpakken verwijderd moet worden), om dit archiefbestand vervolgens vanuit de Windows Verkenner te verwijderen. That's it...

2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring