Q&A: Wachtwoord van Gmail wordt niet geaccepteerd in een e-mailprogramma (POP/IMAP)

zie instructievideo nieuwsbrief #85 op 8:20

Kees van Galen vraagt: "Sinds enige tijd heb ik problemen met Gmail in de app Mail. Ik krijg de melding Dit account kan niet worden geopend: Gmail. Mogelijk moet u het wachtwoord bijwerken of het account machtigen om te synchroniseren naar dit apparaat. Het wachtwoord (waarvan ik zeker ben dat het klopt) wordt echter niet geaccepteerd. Hopelijk weet jij de oplossing."

Antwoord: Lukt het niet om een Gmail-account in een e-mailprogramma aan de praat te krijgen, zelfs als in de webinterface van Gmail de optie POP of IMAP is ingeschakeld (via het tandwiel, knop Alle instellingen bekijken, tabblad Doorsturen en POP/IMAP; zie https://mail.google.com/mail/u/0/#settings/fwdandpop) en de POP- dan wel IMAP-instellingen correct zijn toegepast in het mailprogramma (zie de configuratie-instructies op de genoemde pagina)? Dat komt doordat de authenticatie-in-twee-stappen is geactiveerd (hierbij wordt ter verificatie een extra beveiligingscode naar de telefoon gestuurd zodat het voor kwaadwillenden lastiger is om het wachtwoord te achterhalen). Omdat e-mailprogramma's een dergelijke controle niet ondersteunen, wordt er geen toegang verleend.

E-mailprogramma's ondersteunen een dergelijke controle niet, na activatie van authenticatie-in-twee-stappen kan het betreffende Gmail-adres dus niet zomaar vanuit een e-mailprogramma worden beheerd. Dit is op te lossen door een app-wachtwoord aan te maken welke het normale wachtwoord van Gmail vervangt. Dit gaat via de pagina https://myaccount.google.com/security, onderdeel Inloggen bij Google, optie App-wachtwoorden (deze optie is alleen beschikbaar wanneer Authenticatie in twee stappen is ingeschakeld). Kies bij App selecteren voor E-mail, geef bij Apparaat selecteren bij voorkeur een herkenbare naam op en vervolg met de knop GENEREREN.

Vervolgens wordt voor het betreffende e-mailprogramma (app) eenmalig een uniek 16-letterig wachtwoord gegenereerd. Selecteer dit wachtwoord met de muis (negeer de spaties) en kopieer deze met de toetscombinaties Ctrl-C en Ctrl-V naar het veld voor het wachtwoord in het betreffende e-mailprogramma. Hierna moet de e-mail van Gmail probleemloos in het e-mailprogramma beheerd kunnen worden. Het is overigens niet nodig dit wachtwoord te onthouden, het kan immers altijd weer opnieuw worden aangemaakt!

Wil je het Gmail-account in verschillende e-mailprogramma's tegelijk beheren, dan moet voor elk e-mailprogramma een nieuw app-wachtwoord worden aangemaakt.

LET OP: Is authenticatie-in-twee-stappen (nog) niet geactiveerd geef dan via de instellingen expliciet aan dat het Gmail-account door middel van POP of IMAP in een e-mailprogramma beheerd mag worden (onderdeel Apps met toegang tot uw account, optie Apps met lagere beveiliging toestaan). Je zult begrijpen dat dit niet de meest veilige methode is...

2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring