Q&A: Schijfnaam aanpassen lukt niet

Frans de Wit vraagt: "Ik heb één grote harde schijf voorzien van het label 'back-up' (bij de eigenschappen van de schijf staat dat ook vermeld) maar in de Windows Verkenner wordt hij 'Bluetooth' genoemd. Weet jij misschien hoe de naam toch is te wijzigen?"

Bert vraagt: "Mijn zoon heeft een spel gedownload die de naamgeving van de schijf heeft gewijzigd in "Flatout 4 Total Insanity (Z)' (ook de afbeelding van de harde schijf is aangepast) terwijl in de Verkenner nog steeds 'Bestanden' staat. Om de een of andere reden kan ik de naam niet aanpassen. Heb jij een oplossing?"

Antwoord: De schijfnaam (en het bijbehorende icoontje) wordt in de meeste gevallen hersteld door het bestand autorun.inf met de Windows Verkenner van de betreffende partitie te verwijderen (activeer zo nodig eerst op tabblad Beeld de optie Verborgen items om verborgen bestanden zichtbaar te maken). Indien aanwezig kan het ICO-bestand ook worden verwijderd (deze is mede verantwoordelijk voor het wijzigen van het icoontje). Koppel de schijf vervolgens nog even los (of herstart Windows) om de wijziging door te voeren.

Wordt het probleem hier niet mee opgelost, dan is een registeringreep noodzakelijk: open met de registereditor de registersleutel HKLM\SOFTWARE\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\ explorer\DriveIcons, klik met rechts op de registersleutel DriveIcons, optie Nieuw, optie Sleutel en maak de registersleutel Z aan (of een andere letter, al naar gelang de schijfletter van de betreffende schijf). Open deze sleutel met een dubbelklik en wijzig de gegevens van de registerwaarde (Standaard) in de gewenste schijfnaam.

Zelf de naam en het pictogram van een schijf aanpassen
Wil je juist zelf de naam en het pictogram van een schijf aanpassen, plaats dan het gewenste ICO-bestand (met de zoekopdracht "ico file download" in Google Afbeeldingen is er snel een gevonden) in de root van de betreffende partitie. Maak op diezelfde locatie met de teksteditor Kladblok het bestand autorun.inf aan en voeg onderstaande inhoud toe (wijzig de naam van het ICO-bestand en het label):

[AUTORUN]

Icon="schoonepc.ico"
label=SchoonePC

Activeer zo nodig in de Windows Verkenner op tabblad Beeld de optie Bestandsnaamextensies om de bestandsnaamextensie .txt te kunnen wijzigen in .inf. Verberg nu nog even de bestanden zodat ze niet zomaar door de gebruiker verwijderd kunnen worden: selecteer beide bestanden, klik er met rechts op en activeer de optie Verborgen. Koppel tot slot de schijf even los (of herstart Windows) om het resultaat te aanschouwen.

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring