Q&A: Verwijderen overlay-icoontjes bij pictogrammen

Roy vraagt: "Alle pictogrammen op het bureaublad tonen een afbeelding van een document (wit papiertje) als overlay over de originele afbeelding. Heb jij een idee hoe dat komt en hoe ik daar weer vanaf kom?"

Willem Mol vraagt: "Sinds vandaag zie ik in de Windows Verkenner een rood rondje met daarin een wit kruis bij de icons van mappen en bestanden. Wat betekent dit en hoe kom ik ervan af?"

Antwoord: Dit wordt veroorzaakt door een probleem in de icon overlay cache, deze plaatst een afbeelding over elk pictogram. Verwijder met de Windows Verkenner het bestand IconCache.db uit de map C:\Gebruikers\ inlognaam\ AppData\ Local en herstart de computer (activeer zo nodig eerst op tabblad Beeld de optie Verborgen items om verborgen bestanden zichtbaar te maken).

Ook het verwijderen van de iconcache-bestanden in de map C:\Gebruikers\ inlognaam\ AppData\ Local\ Microsoft\ Windows\ Explorer kan een oplossing bieden, dit gaat echter eenvoudiger met de tool Thumbnail and Icon Cache Rebuilder (download: www.thewindowsclub.com/icon-cache-rebuilder-for-windows-10; knop Download File, klik dus niet op één van de vele advertenties!).

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring