Q&A: Pc opent met opdrachtprompt i.p.v. Windows

Roy Tijdink vraagt: "Na het verwijderen van een virus gaat de computer bij het opstarten van Windows altijd eerst naar een zwart scherm met de tekst administrator:cmd.exe. Hier moet ik vervolgens het commando EXPLORER invoeren om bij het opstartscherm van Windows te komen. Hoe is dit op te lossen?"

Antwoord: Dit heeft te maken met een door het virus veroorzaakte wijziging in de registerwaarde Shell in de registersleutel HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon. Door deze registerwaarde te wijzigen, kan een programma (of virus...) vroeg in het opstartproces van Windows worden opgestart, zelfs in veilige modus! Dergelijke registerwijzigingen zijn lastig te achterhalen en worden bij het oplossen van opstartproblemen snel over het hoofd gezien.

Bij dhr. Tijdink is de registerwaarde blijkbaar gewijzigd in de waarde cmd.exe, het commando voor het opstarten van de opdrachtprompt. Voor het automatisch opstarten van de Windows-omgeving moet de registerwaarde Shell (met behulp van de registereditor) weer worden hersteld naar de waarde explorer.exe, het commando waarmee de Windows-omgeving wordt geladen. Controleer tevens of de registerwaarde Userinit (in dezelfde registersleutel) de waarde C:\Windows\system32\userinit.exe heeft.

2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring