Q&A: De gebruikersnaam van de submap van C:\Gebruikers wijzigen

Nico vraagt: "Als ik C:\Users open dan staat er Staples2 in plaats van mijn gebruikersnaam (overal elders zie ik wel mijn naam). Dit is niet te wijzigen bij het onderdeel Gebruikersaccounts, daar staat Staples2 er niet eens bij. Heb je enig idee hoe ik dit kan wijzigen?"

Antwoord: Bij het aanmaken van een gebruikersaccount wordt in de map C:\Gebruikers (de Nederlandstalige naam van de map C:\Users) een submap aangemaakt met dezelfde naam als het gebruikersaccount. Wordt nadien via het configuratiescherm, onderdeel Gebruikersaccounts, optie Uw accountnaam wijzigen de naam van het gebruikersaccount gewijzigd dan heeft dat inderdaad geen effect op de naam van deze submap. Dat is omdat Windows en reeds geļnstalleerde programma's uitgaan van de huidige locatie, het wijzigen van de mapnaam zou tot foutmeldingen en andere ongewenste problemen kunnen leiden.

Wil je de mapnaam toch wijzigen (bijvoorbeeld omdat de fabrikant of leverancier een ongepaste naam heeft gekozen) dan is dat alleen mogelijk door het aanmaken van een nieuwe gebruikersaccount (met de gewenste naam). Vervolgens zijn de persoonlijke gegevens en instellingen over te zetten waarna het oude account kan worden verwijderd. Dit kan met Windows Easy Transfer (Windows 7/Vista: Start, Alle programma's, Bureau-accessoires, Systeemwerkset; Windows 8: zoek met de charm Zoeken naar easy) en/of door de persoonlijke bestanden handmatig van het ene naar het andere account over te zetten (zie de pagina over het maken van een back-up van de persoonlijke documenten).

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring