Hoe is het watermerk over de hardware-eisen van Windows 11 te verwijderen?

Joop K. vraagt:

"Wanneer ik de computer opstart, verschijnt onderin beeld de mededeling Deze computer voldoet niet aan de gestelde systeemeisen. Dit komt omdat Windows 11 is geļnstalleerd door de hardware-eisen te omzeilen. Alles draait echter goed, dus wat is het probleem?"

Antwoord:

In dit geval is Windows 11 met een workaround geļnstalleerd omdat de betreffende pc niet aan de hardware-eisen voldoet. Het watermerk in de rechter onderhoek van het bureaublad (én in venster Instellingen) is bedoeld om je hieraan te herinneren. Microsoft is er immers niet blij mee en heeft liever dat je terugkeert naar Windows 10 (welke nog tot oktober 2025 wordt ondersteund), of een nieuwe pc koopt die wel aan de hardware-eisen voldoet. En dat terwijl Windows 11 op veel oudere pc's prima functioneert!

Het watermerk is te verwijderen door met de register-editor in de registersleutel HKCU\ Control Panel\ UnsupportedHardwareNotificationCache de waarde van de DWORD-registerwaarde SV1 (of SV2) te wijzigen van 1 in 0. Na een herstart van Windows zou het watermerk weer verdwenen moeten zijn.

Registertweak voor het watermerk 'Deze computer voldoet niet aan de gestelde systeemeisen'

Omdat het omzeilen van de hardware-eisen niet door Microsoft wordt ondersteund, is er altijd een risico dat Microsoft een aanpassing maakt of de gebruiker op andere wijze dwars zit. Zo moeten de hardware-eisen bij het updaten naar de 22H2-onderdelenupdate opnieuw omzeild worden, en is de daarbij te hanteren installatieprocedure aangepast (zodat de workaround net iets anders uitgevoerd moet worden). Maar gelukkig is het nog steeds mogelijk om Windows 11 op deze manier te installeren, en ik verwacht niet dat Microsoft daar verandering in gaat aanbrengen. Het zou namelijk een storm van kritiek opleveren, en de komende jaren onnodig veel pc's op de schroothoop doen belanden...


© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring