Bureaubladicoontjes blijven niet op hun plek staan

Ton vraagt via YouTube:

"Als ik een snelkoppeling naar een app op het bureaublad plaats, dan staat deze na een herstart van Windows op een andere plek. Hoe kan dat?"

Antwoord:

Dit is een veel voorkomend probleem waar ik zelf geen oplossing voor weet. Remco de Hundt reageerde via mijn YouTube-kanaal op zijn vraag en gaf hem de tip om eerst het bureaublad opnieuw op te laten bouwen met de F5-toets na selectie van het bureaublad (of via een rechter muisklik op het bureaublad, optie Vernieuwen) voordat de betreffende snelkoppeling naar de gewenste plek wordt verplaatst. Als het goed is blijven de snelkoppelingen dan wel op zijn plek staan na een herstart van Windows. Ik kan het probleem zelf niet reproduceren (en heb deze tip dus niet kunnen testen), maar als het werkt dan is het in ieder geval een gouden tip!

Van Jaap Meeuwsen ontving ik overigens nog een alternatieve oplossing: bij hem werd het probleem opgelost door het bestand IconCache.db uit de map C:\Gebruikers \inlognaam \AppData \Local te verwijderen. En zijn er daarna nog steeds halsstarrige snelkoppelingen, wijzig dan de naam van de betreffende koppeling eens!

Waarom adviseer ik niet DesktopOK?

Naar aanleiding van deze tip ontving ik van meerdere lezers het advies om de positie van de icoontjes te herstellen met een tool als DesktopOK. Ik ben uiteraard op de hoogte van dergelijke tools, zo adviseer ik DesktopOK al sinds jaar en dag voor het maken van een back-up van de indeling van de snelkoppelingen op het bureaublad. Met zo'n back-up is de positie van de icoontjes altijd weer eenvoudig te herstellen, desgewenst zelfs automatisch bij elke herstart van Windows (via Opties, optie Terugzetten bij opstarten Windows). Ik had DesktopOK er voor de volledigheid dus beter bij kunnen vermelden. Waarom had ik er dan toch geen melding van gemaakt? De reden is simpel: dergelijke apps herstellen de gevolgen, maar lossen de oorzaak van het probleem zelf niet op. Na het verversen van het bureaublad zou zo'n tool dus niet meer nodig hoeven zijn, maar het is uiteraard een prima aanvulling voor het geval er na het verversen toch problemen blijven bestaan!

DesktopOK: Bureaubladicoontjes blijven niet op hun plek staan

LET OP: Met DesktopOK wordt een back-up van de lay-out van de snelkoppelingen gemaakt, dus niet van de snelkoppelingen zelf! Wil je ook de snelkoppelingen veiligstellen, maak dan een kopie van de map C:\Gebruikers \inlognaam \Bureaublad.


2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring