Kan een VPN voor internetproblemen zorgen?

Vraag Roberto:

De laatste tijd krijg ik bij het openen van een website met Edge steeds vaker de mededeling 'Deze pagina is niet bereikbaar. Probeer het volgende: Verbinding controleren. De proxy en de firewall controleren'. Hoe krijg ik dit weer in orde?


Antwoord:

Dergelijke foutmeldingen kunnen uiteraard door de browser worden veroorzaakt, het loont dus de moeite om eerst te controleren of het probleem wordt opgelost door de browser te resetten naar de standaard instellingen (met behoud van de opgeslagen favorieten, browsegeschiedenis en wachtwoorden). Doordat ik vergelijkbare problemen bij andere lezers voorbij heb zien komen, weet ik echter dat het resetten bij dit specifieke probleem waarschijnlijk niet zal helpen. Het lijkt er meer op dat het internetverkeer via een VPN-server wordt omgeleid.

Deze pagina is niet bereikbaar: verbinding controleren, de proxy en de firewall controleren

Wat is een VPN?

Een VPN beveiligt de internetverbinding door al het dataverkeer te versleutelen. Hierbij wordt het IP-adres verborgen, waardoor de daadwerkelijke locatie niet te achterhalen is. Dat is vooral handig wanneer de pc via een openbaar netwerk (bijvoorbeeld in winkelcentra, luchthavens e.d.) met het internet wordt verbonden, zodat derden (zoals de beheerder van een gratis wifi-netwerk) geen toegang tot de uitgewisselde gegevens hebben. Daarnaast worden VPNs gebruikt om een andere locatie voor te doen, zodat toegang kan worden verkregen tot diensten uit een specifiek land.

De VPN als probleemveroorzaker

Is een versleutelde verbinding gewenst dan wordt vaak voor een betaalde VPN-dienst gekozen. Er zijn echter ook gratis alternatieven, zoals de VPN die bij sommige beveiligingsprogramma's wordt meegeleverd. Een VPN van een beveiligingsprogramma versleutelt niet alleen het internetverkeer, maar blokkeert ook vele onveilige websites. En daar ontstaat het probleem van Roberto! Er worden namelijk k websites geblokkeerd waar niets mis mee is (of lijkt te zijn...). Hierdoor kunnen de meest vreemde internetproblemen ontstaan, de foutmelding op Roberto's pc is daar slechts een voorbeeld van.

Heb je dus te maken met onduidelijke internetproblemen waarbij het resetten van de browser niet helpt, controleer dan eens of het uitschakelen van de VPN (of het in zijn geheel verwijderen van de beveiligingssoftware) helpt! Blijkt de VPN van de beveiligingssoftware de probleemveroorzaker, vraag je dan af of je deze wel nodig hebt. Ga je bijvoorbeeld thuis via een betrouwbare internetprovider het WWW op, dan voegt een VPN eigenlijk niet zoveel toe. Kan je toch niet zonder dan is een betaalde VPN de betere optie!

2001-2023 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring