Hoe zijn de EXIF-gegevens van foto's te doorzoeken?

Vraag Aard Heijmans:

Ik heb veel negatieven die ik wil scannen. Het is dan handig als je wat informatie aan de EXIF-gegevens van de gedigitaliseerde foto's kunt toevoegen waarmee je ze later kunt terugvinden, bijvoorbeeld een titel en een opmerking. Weet jij een manier of programma waarmee ik deze EXIF-gegevens later kan terugvinden?

Antwoord:

Vanuit de Windows Verkenner kunnen fotobestanden vrij eenvoudig van EXIF-gegevens zoals een titel, onderwerp, label, waardering en/of opmerking worden voorzien: klik met rechts op het bestand (of een selectie bestanden), optie Eigenschappen, tabblad Details en voeg in kolom Waarde de gewenste fotodetails toe. Dit tabblad vermeldt overigens ook het merk en type camera waarmee de afbeelding is gemaakt, en de technische instellingen (zoals de afmetingen, resolutie, belichtingstijd, ISO-snelheid, brandpuntsafstand e.d.).

TIP: De persoonlijke detailinformatie kan desgewenst worden verwijderd via de link Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen. Selecteer zo nodig meerdere bestanden tegelijk om ze allen in één moeite op te schonen.

EXIF-gegevens weergeven in de Windows Verkenner

Het is vrij eenvoudig om de EXIF-gegevens in de Windows Verkenner weer te geven, standaard worden de betreffende kolommen echter verborgen. Met de volgende wijziging worden de kolommen zichtbaar: open de map met afbeeldingen, activeer de detailweergave (via tabblad Beeld), knop Kolommen toevoegen, optie Kolommen kiezen (of klik met rechts op een van de reeds aanwezige kolomtitels, optie Meer), selecteer de gewenste details (bijvoorbeeld Titel) en bevestig met OK.

Bestanden zoeken op basis van EXIF-gegevens

De Windows Verkenner is ook goed in staat om de EXIF-gegevens te doorzoeken, mits de fotobestanden door de zoekfunctie zijn geïndexeerd. Controleer via Instellingen, onderdeel Zoeken, sub Zoeken in Windows, link Hier zoeklocaties aanpassen of dit het geval is, voeg de betreffende map zo nodig toe met de knop Wijzigen. Volgens de standaard instellingen worden ook hier geen kolommen voor EXIF-gegevens weergegeven (zelfs niet wanneer de zoekresultaten op de EXIF-gegevens zijn gebaseerd), dit is te verhelpen door de gewenste kolommen zoals hierboven beschreven toe te voegen aan de weergave van de zoekresultaten.


© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring