Proxyserver UltraSurf: eenvoudig toegang tot geblokkeerde Amerikaanse content

Het wordt steeds meer gemeengoed om via de internetverbinding TV te kijken. Zelf kijk ik ook regelmatig videostreams, zo volg ik tijdens het werk bijvoorbeeld met een half oog de videostreams van RTL Z, het NOS Journaal en gemiste TV-uitzendingen (zie het kader aan het einde van deze pagina). Nederlandse videostreams zijn zonder problemen te bekijken, soortgelijke buitenlandse content wordt echter regelmatig geblokkeerd. TV-zenders betalen namelijk veel geld voor de uitzendrechten van dergelijke programma's, het is dan ook niet zo gek dat de streams voor buitenlandse bezoekers worden geblokkeerd. Een goed voorbeeld is www.mtv.com, deze website toont direct bij openen een melding dat MTV.com vanuit een niet-Amerikaans land wordt bezocht waardoor enkele features (waaronder video's) ontoegankelijk zijn gemaakt. Deze blokkade is opgezet om te voorkomen dat buitenlandse bezoekers de laatste afleveringen van hitseries als The City en The Hills al kunnen bekijken terwijl ze op de lokale MTV-zender nog moeten worden uitgezonden.

Geblokkeerde content

Met UltraSurf blokkades van Amerikaanse websites omzeilen

Aan de hand van IP-adres kan worden herleid uit welk land een bezoeker afkomstig is. Door IP-adressen te controleren, kan dus heel eenvoudig worden achterhaald welke bezoekers van buiten de landsgrenzen komen en dus geblokkeerd moeten worden. Deze controle kan echter in veel gevallen eenvoudig worden omzeild, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een proxyserver. Bij gebruik van een proxyserver wordt namelijk via een computer met een lokaal IP-adres verbinding gemaakt waardoor het lijkt alsof er sprake is van een binnen de landsgrenzen woonachtige internetter. Hiermee wordt de voor buitenlandse bezoekers afgeschermde content meestal toch nog vrij toegankelijk.

Er zijn vele proxyservers, geen enkele is echter zo simpel toe te passen als UltraSurf (download: http://ultrasurf.nl.softonic.com). En nog eens gratis ook! De technologie van UltraSurf is eigenlijk uit ideologisch oogpunt ontwikkeld (om geblokkeerde westerse websites toegankelijk te maken en om de privacy te beschermen in landen waar het internetverkeer nog stevig door de overheid wordt gecontroleerd en gecensureerd) maar kan dus ook prima worden ingezet bij het bekijken van Amerikaanse websites met afgeschermde content (zoals de eerder genoemde MTV-series)!

LET OP: UltraSurf biedt niet in alle gevallen een oplossing. Zo detecteert www.hulu.com (een populaire website met een groot aanbod aan videomateriaal) dat er gebruik wordt gemaakt van een anonieme proxy waardoor de content toch geblokkeerd blijft.

UltraSurf activeren

Het toepassen van UltraSurf heeft niet veel om het lijf: nadat de download is opgeslagen en uitgepakt, is het programma direct toegankelijk via het EXE-bestand. Kopieer dit bestand eventueel naar het bureaublad zodat het programma snel toegankelijk is. Vanuit Internet Explorer gaat dat als volgt: klik de knop Openen (klik Toestaan wanneer er om toestemming wordt gevraagd), klik met rechts op het EXE-bestand en kies KopiŽren. Klik tot slot met rechts op een leeg gedeelte van het bureaublad en kies Plakken. Nadat alle vensters van Internet Explorer zijn gesloten, kan UltraSurf worden opgestart.

proxyserver UltraSurf

Naast het programmavenster verschijnt er tevens rechts onderin het scherm een groot geel slot waarmee wordt aangegeven dat de beveiligde verbinding van UltraSurf actief is. Vanaf dit moment verloopt het internetten dus via een proxyserver in de VS! Blijkt de verbinding erg traag of ronduit slecht (wat niet altijd is te voorkomen), probeer dan eens een andere voorkeursserver (kolom Preferred). Met een website als www.whatismyipaddress.com kan worden gecontroleerd of de proxyserver van UltraSurf ook daadwerkelijk wordt toegepast (er wordt dan een ander, Amerikaans IP-adres getoond).

ULTRASURF IN COMBINATIE MET CHROME OF FIREFOX

UltraSurf is ontworpen voor Internet Explorer (dat wordt tijdens gebruik ook wel duidelijk), maar kan ook in combinatie met Chrome of Firefox worden gebruikt. Bij laatstgenoemde is het wel noodzakelijk tevens de Firefox add-on te installeren (download: www.ultrareach.com/download_en.htm; sleep het uitgepakte bestand naar een openstaand Firefox-venster). In alle gevallen moet eerst UltraSurf worden opgestart voordat de browser wordt geopend. Bij Firefox moet vervolgens nog met een klik op de link WJ Enabled dan wel WJ Disabled (rechts onderin de statusbalk van Firefox) worden aangegeven of UltraSurf al dan niet moet worden geactiveerd.


LET OP: Een waarschuwing is wel op zijn plaats want zodra UltraSurf is geactiveerd, wordt geen gebruik meer gemaakt van het HOSTS-bestand. Ook een ingestelde DNS-server als OpenDNS is niet meer van toepassing. Bedenk tevens dat de makers van UltraSurf in theorie uw internetverkeer kunnen afluisteren (ook al wordt encryptie toegepast). Wees dus voorzichtig met inloggegevens van privacygevoelige websites (bijvoorbeeld bij het internetbankieren of het beheren van webmail), benader deze liefst buiten UltraSurf om!

Terugkeren naar het eigen IP-adres

Door UltraSurf af te sluiten, wordt het eigen IP-adres weer in ere hersteld. Er wordt daarbij gevraagd of de nog openstaande vensters van Internet Explorer moeten worden gesloten zodat eventuele verbindingsproblemen worden voorkomen. Klik op de knop Close IE and Exit om dit te bevestigen.

UltraSurf afsluiten

NEDERLANDSE WEBSITES MET LIVE VIDEOSTREAMS EN GEMISTE UITZENDINGEN

Zelf kijk ik regelmatig via de internetverbinding naar Nederlandse live videostreams en gemiste uitzendingen. De volgende adressen zijn wellicht ook voor u interessant:


© 2001-2021 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring