VistaPE: handleiding voor de Windows Vista PE

Op de pagina over BartPE is uitgebreid aandacht besteed aan het maken en gebruiken van de op Windows XP gebaseerde opstartbare CD BartPE. Met de komst van Windows Vista is een Rus met de nickname NightMan begonnen met het ontwikkelen van een dergelijke op Windows Vista gebaseerde, opstartbare CD/DVD: VistaPE. Inmiddels is een redelijk stabiele versie van deze Preinstalled Environment (PE) beschikbaar. VistaPE kan zelfs op relatief eenvoudige wijze worden samengesteld.

VistaPE (een op Windows Vista gebaseerde PE) wordt gemaakt met WinBuilder.

De voordelen van een op Windows gebaseerde opstartbare CD/DVD

De belangrijkste gebruikstoepassing van een op Windows gebaseerde opstartbare CD/DVD is het buiten Windows om kunnen benaderen van een NTFS-partitie, bijvoorbeeld om bestanden op de interne schijf te bewerken en/of naar een externe opslaglocatie veilig te stellen. Erg handig dus om een PE bij de hand te hebben mocht Windows niet meer willen opstarten! VistaPE kan overigens in een handomdraai met legio handige tools worden uitgebreid. De daarvoor benodigde scripts en software worden in zijn geheel van de server gedownload, het is dus niet nodig ze handmatig te downloaden, toe te voegen en te configureren.

Het gebruik van VistaPE ten opzichte van BartPE

VistaPE biedt een aantal voordelen ten opzichte van BartPE; de veel betere ondersteuning voor hardware (waaronder de ondersteuning van SATA- en RAID-configuraties) is wel de belangrijkste. Dit komt omdat Windows Vista standaard is voorzien van een veel grotere database met hardware drivers. Is de benodigde SATA- of RAID-driver voorhanden, dan hoeft deze niet handmatig bij het opstarten van VistaPE geladen te worden, zodat er direct toegang tot de interne schijf wordt verkregen! Het grootste nadeel van VistaPE is dat deze vrij veel systeembronnen vereist waardoor het erg lang kan duren voordat de PE op een wat oudere computer wil opstarten, als dat al lukt. In dergelijke gevallen kan beter gebruik worden gemaakt van BartPE...

VistaPE samenstellen met WinBuilder

VistaPE kan met behulp van de Windows Vista installatie-DVD en de gratis tool WinBuilder (download: www.vistape.net) op eenvoudige wijze worden samengesteld en op een CD of DVD worden gebrand. Nadat het gedownloade RAR-archiefbestand met een gratis tool als 7-Zip (download: www.7-zip.org/nl/) is uitgepakt, kan WinBuilder direct worden opgestart. De diverse interessante uitbreidingsmogelijkheden worden via het tabblad Download automatisch van de server gehaald (f gepdatet), waarna VistaPE op eenvoudige wijze via het tabblad Scripts kan worden samengesteld. Met onderstaande tips moet het zeker lukken:

LET OP: Doordat het downloaden van de scripts (inclusief de bijbehorende programma's) erg veel bandbreedte kost en er wegens toenemende populariteit van VistaPE steeds meer vraag naar is, kan de website www.vistape.net soms slecht te bereiken zijn. Zonder de website als ondersteuning is WinBuilder echter nauwelijks te gebruiken. Zijn er problemen met het downloaden, probeer het dan op een later tijdstip nogmaals.

TIP: Door de Windows Vista installatiebestanden te slipstreamen met de laatst beschikbare updates en hardware drivers wordt VistaPE stabieler en veiliger in gebruik. Daarnaast is er door het integreren van drivers ook nog een betere hardware-ondersteuning mogelijk.

 
 
 
 

2001-2017 - - SchoonePC - Rotterdam - The Netherlands