Edge: zoekmachine Bing wijzigen in Google

zie instructievideo nieuwsbrief #112 op 0:50

Tot ongenoegen van velen heeft Microsoft de zoekmachine Bing geďntegreerd in Windows. Geef je bijvoorbeeld een zoekopdracht vanuit het startmenu dan wordt voor de weergave van de online zoekopdracht de zoekmachine Bing in de browser Edge opgestart.

Helaas bevat Windows geen instelling om de als standaard ingestelde zoekmachine Bing aan te passen. Ook de workaround met EdgeDeflector, die in het verleden nog gebruikt kon worden om de zoekmachine te wijzigen in het (veel betere) Google, is door een wijziging in Windows niet meer mogelijk. Wat nog wél kan, is het wijzigen van de standaard in de browser Edge toegepaste zoekmachine Bing. In dit artikel leg ik uit hoe je deze zoekmachine kunt vervangen door Google. Het gaat daarbij om de startpagina van Edge, de startpagina van een nieuw geopend tabblad én de zoekfunctie van de adresbalk.

Hoe is Edge te openen met de startpagina van Google?

De startpagina van Edge is eenvoudig te wijzigen via de knop Instellingen en meer (de drie puntjes rechts bovenin het venster), optie Instellingen, onderdeel Tabbladen, Start, Home en Nieuw, activeer de optie Deze pagina's openen, knop Een nieuwe pagina toevoegen. Geef hier het adres van de gewenste zoekpagina op (in dit voorbeeld de zoekmachine www.google.nl) en bevestig met de knop Toevoegen.

TIP: Voeg je meerdere pagina's toe, dan worden deze bij het opstarten van de browser elk in een apart tabblad geopend.

Hoe is een nieuw tabblad van Edge te openen met de startpagina van Google?

De ingestelde startpagina wordt getoond bij het opstarten van de browser. Open je echter een nieuw tabblad (via de +-knop rechts van de geopende tabbladen) dan wordt nog steeds de startpagina van Bing voorgeschoteld... Wil je de startpagina van nieuwe tabbladen ook wijzigen in de startpagina van Google, maak dan gebruik van de extensie New Tab Changer: open de pagina https://microsoftedge.microsoft.com in Edge (gebruik eventueel de zoekfunctie) en installeer de extensie via de knop Downloaden, knop Extensie toevoegen. Nieuw geďnstalleerde extensies worden uit veiligheidsoogpunt standaard uitgeschakeld (zie de melding in Edge), de extensie zal dus eerst nog geactiveerd moeten worden via de knop Instellingen en meer, optie Extensies, optie Extensies beheren (hier is de extensie ook weer uit te schakelen of te verwijderen). Klik vervolgens op de link Details, link Extensieopties (onderaan de pagina) om de startpagina voor nieuwe tabbladen in te stellen: geef bij URL het websiteadres op (in dit voorbeeld https://www.google.nl) en bewaar deze met de knop Save.

New Tab Changer: zoekmachine Bing wijzigen in Google

Open vervolgens een nieuw tabblad en bevestig de in Edge getoonde pop-up Is dit het nieuwe tabblad dat u verwachtte? met de knop Wijzigingen behouden. Wil je de ingestelde startpagina achteraf aanpassen, dan kan dat via Instellingen en meer, optie Extensies, optie Extensies beheren, link Details, link Extensieopties.

Hoe is de zoekmachine van de adresbalk van Edge te wijzigen in Google?

Ook bij een zoekopdracht vanuit de adresbalk van de browser wordt standaard de zoekmachine Bing gebruikt. Deze kan eenvoudig worden gewijzigd via Instellingen en meer, optie Instellingen, sub Privacy, zoeken en services, optie Adresbalk en zoeken (onderaan de pagina), optie Zoekprogramma dat in de adresbalk wordt gebruikt, selecteer hier de gewenste zoekmachine (in dit voorbeeld google.nl).

TIP: Wordt bij het opstarten van de browser (of bij aanmelden van het gebruikersaccount) een venster getoond, met als onderwerp Door Microsoft aanbevolen browserinstellingen gebruiken? Selecteer dan de optie Uw browserinstellingen niet bijwerken. Wordt klakkeloos de standaard geactiveerde optie Door Microsoft aanbevolen browserinstellingen gebruiken gekozen, dan wordt de zoekmachine Microsoft Bing weer ingeschakeld!

Edge: Door Microsoft aanbevolen browserinstellingen gebruiken

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring