Een USB-herstelstation maken

Als alternatief voor een recoverysysteem kan het besturingssysteem ook met behulp van een USB-herstelstation worden hersteld. Een USB-herstelstation is feitelijk een USB-stick met daarop een back-up van de Windows-installatiebestanden. Het USB-herstelstation is buiten Windows om op te starten zodat het besturingssysteem te allen tijde opnieuw kan worden ge´nstalleerd, dus ook wanneer Windows niet meer wil opstarten! En omdat de procedure via USB verloopt, is het ook nog eens een ideale oplossing voor apparaten zonder DVD-speler zoals tablets en menig laptop. Ook voor minder ervaren computergebruikers is mijn advies een USB-herstelstation te maken. Het is niet ingewikkeld en het helpt je vrijwel zeker uit de brand wanneer Windows er de brui aan geeft!

LET OP: Heeft de fabrikant een recoverypartitie aangebracht dan is het verstandig eerst hiervan een herstelkopie te maken vˇˇrdat een herstelkopie van de gehele Windows-installatie wordt gemaakt (je hebt dan dus twee USB-sticks nodig). Dit om te voorkomen dat de recoveryprocedure niet meer kan worden opgestart.

USB-herstelstation maken

Het maken van een USB-herstelstation is eenvoudig: open via het configuratiescherm, onderdeel Herstel de optie Een herstelstation maken en activeer de optie Maak een back-up van de systeembestanden naar het herstelstation. Plaats een USB-stick van 8 GB of meer (naar gelang de benodigde grootte) en klik op de knop Volgende om de recoverypartitie naar de USB-stick weg te schrijven.

Herstelsation maken

Opstarten vanaf het USB-herstelstation

Door de computer vanaf het zojuist aangemaakte USB-herstelstation te laten opstarten, kan Windows altijd weer eenvoudig in ere worden hersteld. Start de computer niet op vanaf de stick? Dan zal de boot order in het UEFI/BIOS moeten worden aangepast. Het mag duidelijk zijn dat de USB-stick goed moet worden bewaard (en dus niet voor andere doeleinden wordt gebruikt), deze is immers nodig wanneer er onherstelbare problemen met Windows zijn ontstaan!

ę 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring