Schijf (partities) formatteren met NTFS of FAT32

Als tijdens de setup kan de voor Windows benodigde systeempartitie worden aangemaakt en direct worden geformatteerd. Tijdens het formatteren wordt het type bestandssysteem toegewezen (NTFS of FAT32). Windows 8.1/7/Vista formatteert de systeempartitie standaard naar het bestandssysteem NTFS, bij Windows XP is er de keuze uit NTFS en FAT32 (de voorkeur gaat uit naar NTFS omdat dit een stabieler systeem oplevert). Daarnaast is er keuze uit een snelle of een volledige formattering, doorgaans is de snelle formattering voldoende. Mocht de installatie problemen geven (bijvoorbeeld een vastloper), doorloop de setup dan opnieuw en probeer dit keer een volledige formattering.

Formatteren logische stations

Het formatteren van een partitie is zeer eenvoudig. Klik met rechts op de partitie in de Windows Verkenner of in Windows Schijfbeheer (configuratiescherm, onderdeel Systeembeheer, Computerbeheer) en kies voor Formatteren. Er wordt vervolgens gevraagd naar de gewenste volumenaam, het gewenste bestandssysteem (NTFS of FAT32) en de optie snel of volledig te formatteren. NTFS is de standaard, kies alleen FAT32 als er een speciale reden is om af te wijken (de optie FAT32 wordt alleen weergegeven bij partities tot 32 GB). De schijfnaam kan altijd nog achteraf worden gewijzigd in de Windows Verkenner.

Windows schijfbeheer: instellingen harde schijf aanpassen

FORMATTEREN MET MS-DOS COMMANDO'S

Het commando FORMAT is een oud MS-DOS commando (zie MS-DOS diskette) dat gebruikt kan worden voor het formatteren van een partitie. Wilt u toch nog even terug naar die ‘goede oude tijd’, dan zijn dit nog wat handige commando’s:

DIR C: (toont de inhoud van de C:-partitie)
FORMAT C: (formatteren van de C:-partitie)
FORMAT C: \Q (voert een snelle formattering uit van de C:-partitie)
LABEL C: WINDOWS (geeft de C:-partitie de naam WINDOWS)
FDISK (partitioneren van de schijf onder MS-DOS)


 
 
 
 

© 2001-2017 - - SchoonePC - Rotterdam - The Netherlands