Schijf/partities formatteren (NTFS vs FAT32)

Tijdens de setup van Windows kan de voor Windows benodigde systeempartitie worden aangemaakt en direct worden geformatteerd met het bestandssysteem NTFS. Wordt handmatig geformatteerd dan kan bij kleine partities ook voor FAT32 worden gekozen, de voorkeur gaat echter uit naar NTFS omdat dit een stabieler systeem oplevert. Daarnaast is er keuze uit een snelle of een volledige formattering, doorgaans is de snelle formattering voldoende.

Het formatteren van een partitie is eenvoudig: klik met rechts op de partitie in de Windows Verkenner of in Windows Schijfbeheer (configuratiescherm, onderdeel Systeembeheer, Computerbeheer) en kies voor Formatteren. Er wordt vervolgens gevraagd naar de gewenste volumenaam, het gewenste bestandssysteem (NTFS of FAT32) en de optie snel of volledig te formatteren. NTFS is de standaard, kies alleen FAT32 als er een speciale reden is om af te wijken (de optie FAT32 wordt alleen weergegeven bij partities tot 32 GB). De schijfnaam kan altijd nog achteraf worden gewijzigd in de Windows Verkenner.

Windows schijfbeheer: instellingen harde schijf aanpassen

FORMATTEREN MET MS-DOS COMMANDO'S

Het commando FORMAT is een oud MS-DOS commando (zie MS-DOS diskette) dat gebruikt kan worden voor het formatteren van een partitie. Wilt u toch nog even terug naar die ‘goede oude tijd’, dan zijn dit nog wat handige commando’s:

DIR C: (toont de inhoud van de C:-partitie)
FORMAT C: (formatteren van de C:-partitie)
FORMAT C: \Q (voert een snelle formattering uit van de C:-partitie)
LABEL C: WINDOWS (geeft de C:-partitie de naam WINDOWS)
FDISK (partitioneren van de schijf onder MS-DOS)


© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring