PC Tools Firewall Plus: gebruikersvriendelijke firewall voor minder ervaren computergebruikers

LET OP: Zowel PC Tools Internet Security als Comodo worden niet langer gratis ter beschikking gesteld.

Wat doet een firewall?

Een softwarematige firewall is noodzakelijk om veilig op het internet te kunnen surfen: het maakt de computer ontoegankelijk en onzichtbaar voor andere computers op het internet (en desgewenst óók voor de computers in het netwerk waarop de computer is aangesloten). Dit is belangrijk om te voorkomen dat onbevoegden via de internet-/netwerkverbinding toegang kunnen krijgen tot de persoonlijke gegevens. Geavanceerde softwarematige firewalls kunnen tevens worden gebruikt om het verkeer van programma's (waaronder dus ook virussen, spyware e.d.) te controleren zodat ongewenste uitwisseling van persoonlijke gegevens voortijdig kan worden geblokkeerd. Heeft de virusscanner dus een virus over het hoofd gezien dan kan de firewall verdere schade voorkomen... Een firewall maakt de internetverbinding dus een stuk veiliger!

PC Tools Firewall Plus installeren

De setup-procedure is Nederlandstalig en vrij eenvoudig te doorlopen. De tijdens de setup voorgestelde instellingen zijn prima, alleen de Google Toolbar kan beter worden gedeactiveerd. Na de eerste keer opstarten wordt automatisch het netwerk gedetecteerd waarop de computer is aangesloten. Wordt de computer thuis op het netwerk aangesloten, stel het vertrouwensniveau dan in op profiel Vertrouwd. Bij andere dan thuisnetwerken kan beter worden gekozen voor het profiel Niet-vertrouwd.

TIP: Heeft u liever een andere weergavetaal? Deze kan altijd nog achteraf via het onderdeel Instellingen (Settings), tabblad Algemeen (General) bij Taalopties (Language options) worden gewijzigd.

Dagelijks gebruik van de firewall

De firewall is nu geïnstalleerd en gelijk actief. Zodra een voor de firewall onbekende toepassing gebruik wil maken van het internet/netwerk of andere programma's wil aansturen, verschijnt automatisch een pop-upvenster (rechts onderin het scherm) met het verzoek toestemming te geven voor de activiteiten. Een blauw pop-upvenster vraagt toestemming voor toegang tot het internet/netwerk, een geelgekleurd venster voor het wijzigen van het systeem en andere programma's. Betreft het een voor de gebruiker vertrouwd programma (zoals in onderstaand voorbeeld een telebankierpakket) dan kunnen de activiteiten met een simpele klik op de knop Toestaan worden geaccepteerd. Volgens de standaard instellingen worden de toegewezen rechten onthouden, voor dit programma zullen dus geen pop-ups meer worden getoond.

PC Tools Firewall: pop-up  PC Tools Firewall: pop-up

De grootste frustratie bij gebruik van een firewall is de hoge frequentie en complexiteit van de pop-ups. Omdat de Firewall Plus van PC Tools de meeste toepassingen automatisch herkent en gelijk van rechten voorziet, hoeft de gebruiker slechts sporadisch pop-upvensters te beantwoorden. En zoals op de afbeeldingen is te zien, zijn de vragen simpel en de mogelijkheden beperkt. Dit maakt deze firewall zeer eenvoudig te bedienen, ook voor de minder ervaren computergebruiker!

TIP: Bent u er niet zeker van of het veilig is een bepaald proces toegang tot het internet te verlenen, kies dan in eerste instantie voor Blokkeren zonder het antwoord te laten onthouden (vink Deze instelling onthouden dus uit). Blijkt het betreffende programma zonder de rechten niet te kunnen functioneren dan kunnen de volgende keer alsnog rechten worden toegewezen.

Geavanceerde instellingen van PC Tools Firewall Plus

Hoewel de minder ervaren gebruiker genoegen zal nemen met het beantwoorden van een enkele pop-up (wat op zich veilig genoeg is), kan het geen kwaad ook eens te kijken naar de meer geavanceerde instellingsmogelijkheden van deze firewall. Vanuit het basisscherm (dubbelklik op het PC Tools Firewall Plus-icoontje rechts onderin het systeemvak) zijn de verschillende onderdelen toegankelijk. Ook hier is het eenvoud wat de klok luidt: de opties zijn beperkt en goed te begrijpen.

PC Tools Firewall: basisscherm

Onderdeel Status: acties en statusoverzicht

Het eerste onderdeel toont een drietal actieknoppen. Met de eerste knop kan de firewall-bescherming snel worden in- en uitgeschakeld (dit kan overigens nog eenvoudiger met een rechter muisklik op het programma-icoontje in het systeemvak). Veroorzaakt de firewall problemen bij een specifiek programma, dan is het tijdelijk uitschakelen van de firewall een mogelijke oplossing (omdat dergelijke problemen zeldzaam zijn, zal deze optie slechts zelden tot nooit worden gebruikt). De knop Toepassingen blokkeren klikt door naar het onderdeel Toepassingen in het linker menu en de knop Profielen naar het onderdeel Profielen (dit onderdeel voegt dus niet zo veel toe…).

Onderdeel Toepassingen: de toegangsrechten van programma's

Bij eerste gebruik van de firewall wordt de computer automatisch gecontroleerd op aanwezige programma's. Onderdeel Toepassingen laat zien welke programma's zijn gedetecteerd en welke toegangsrechten daarop van toepassing zijn. Opvallend is de hoeveelheid programma's die al automatisch door de firewall zijn herkend en gelijk van toegangsrechten zijn voorzien!

Betrouwbare toepassingen krijgen voor het uitgaande netwerkverkeer de status Alles toestaan (kleur groen) en voor het luisteren naar het inkomende netwerkverkeer de status Vertrouwd toestaan (kleur geel) zodat ze (op enkele beperkingen na) vrij via het netwerk en het internet kunnen communiceren. Is een programma niet vertrouwd, dan worden de toegangsrechten met de status Blokkeren (kleur rood) ontnomen. Een voor de firewall onbekend programma heeft nog geen toegangsrechten gekregen (kleur zwart), deze moeten dus nog door de gebruiker zelf worden bepaald (hoewel dat ook vanuit dit venster kan, is het eenvoudiger daarvoor gebruik te maken van de automatisch verschijnende pop-upvensters).

PC Tools Firewall: toepassingen

De voor een specifieke toepassing ingestelde toegangsrechten tot internet en het netwerk kunnen eventueel achteraf worden gewijzigd door met rechts op een bijbehorend bolletje te klikken en de status aan te passen. De voor een specifieke toepassing ingestelde toegangsrechten tot internet en het (thuis)netwerk kunnen eventueel achteraf worden gewijzigd door met links op het bijbehorende bolletje te klikken en de status aan te passen. Naast het bewaken van de toegang tot het netwerk controleert PC Tools Firewall Plus ook de rechten voor het aanbrengen van essentiële systeemwijzigingen (ingesteld met behulp van de geelgekleurde pop-upschermen). De rechten kunnen worden gewijzigd met een dubbelklik op de toepassingsregel van de betreffende toepassing, link Geavanceerde instellingen, tabblad ESP.

Zorgen de ingestelde toegangsrechten voor problemen of wordt er aan de juistheid van de ingestelde rechten getwijfeld, dan kan de regel voor het betreffende programma eventueel ook in zijn geheel worden verwijderd (selecteer de bijbehorende regel bij onderdeel Toepassingen en klik op de knop met het rode kruisje). De bijbehorende pop-upvensters worden dan vanzelf weer getoond zodat de rechten opnieuw kunnen worden ingesteld.

Onderdeel Profielen: specifiek verkeer toestaan of blokkeren

Via het onderdeel Profielen in het basisscherm kunnen specifieke internet- en netwerkactiviteiten naar wens worden toegestaan dan wel geblokkeerd. Er kan bijvoorbeeld een regel worden opgesteld die bepaalt dat specifieke computers in het netwerk aan de hand van het IP-adres toegang krijgen tot gedeelde mappen op de computer. Een ander voorbeeld is het aanmaken van een regel om poorten van de firewall open te zetten.

Het samenstellen van dergelijke geavanceerde regels is voor de meeste beginnende computergebruikers te ingewikkeld. Gelukkig hoeven deze regels bij gemiddeld gebruik zelden tot nooit te worden ingesteld, minder ervaren gebruikers kunnen dit onderdeel dus gewoon negeren. Gaat u er toch mee aan de slag, analyseer dan eerst eens de opbouw van de reeds aanwezige regels. Houd er rekening mee dat regels worden toegepast in de volgorde waarin ze worden weergegeven. Zijn er tegenstrijdige regels aangemaakt, dan krijgt de eerstgenoemde dus voorrang (de volgorde kan met de pijltjestoetsen worden aangepast)!

Onderdeel Historie: het monitoren van toepassing en regels

Is de optie Toepassingslogs inschakelen bij een specifiek programma (onderdeel Toepassingen, Geavanceerde instellingen) en/of regel (onderdeel Profielen, Geavanceerde profielinstellingen, tabblad Regels) geactiveerd, dan worden de gelogde en/of geblokkeerde activiteiten daarvan weergegeven bij onderdeel Historie. Op basis van deze informatie kan nauwkeurig worden vastgesteld wat toepassingen op het internet/netwerk uitvoeren en of de aangemaakte regels wel naar behoren werken (de geblokkeerde activiteiten zouden in de log moeten verschijnen). Wantrouwt u een programma of wilt u testen of een ingestelde regel correct werkt? Schakel dan de bijbehorende log in zodat de activiteiten nauwkeurig kunnen worden geanalyseerd.

Onderdeel Activiteiten: weergave actieve toepassingen

Bij het onderdeel Activiteiten worden de actieve programma's getoond. Per programma kan worden gecontroleerd welke verbindingen er op dat moment actief zijn en op welke poorten het betreffende programma aan het 'luisteren' is (het programma wacht dan op een opdracht om informatie te verzenden).

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring